Τελευταία Νέα
Οικονομία

Περιθώριο έως τις 30 Αυγούστου για διορθώσεις σε λάθη, κενά ή παραλείψεις στις φορολογικές δηλώσεις

Περιθώριο έως τις 30 Αυγούστου για διορθώσεις σε λάθη, κενά ή παραλείψεις στις φορολογικές δηλώσεις
Στο πλαίσιο αυτό αν κάποιος διαπιστώσει στη δήλωση που υπέβαλε κάποιο λάθος ή παράλειψη στα στοιχεία μπορεί να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αρχικών φορολογικών δηλώσεων συμπαρασύρει και τις τροποιητικές και έτσι οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο έως τις 30 Αυγούστου να διορθώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση και το έντυπο Ε2 η Ε3.
Στο πλαίσιο αυτό αν κάποιος διαπιστώσει στη δήλωση που υπέβαλε κάποιο λάθος ή παράλειψη στα στοιχεία μπορεί να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.
Επισημαίνεται ότι θα τροποποιήσει η θα συμπληρώσει μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη η παραλείψεις και δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή όλους τους κωδικούς της δήλωσης του
Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή έως τις 30 Αυγούστου δεν επιβαρύνεται με από το πρόστιμο των 100, 250 η 500 ευρώ ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.
Η τροποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Με βάση τη νέα δήλωση θα υπολογιστεί εκ νέου ο φόρος ο οποίος υποκαθιστά το φόρο που είχε προσδιοριστεί με βάση την αρχική δήλωση.
Ωστόσο αν ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει τροποποιητική θα κληθεί να καταβάλλει το αυτοτελές πρόστιμο.

Πάντως υπάρχουν και περιπτώσεις που ακόμα και αν έχει λήξει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η τροποποιητική δήλωση απαλλάσσεται από πρόστιμα. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

  • επιπλέον ποσό φόρου σε σχέση με την αρχική δήλωση έως 100 ευρώ.
  • καθυστερήσεις στην έκδοση βεβαιώσεων αποδοχών από τον εργοδότη η τον αρμόδιο φορέα. Με βάση το νόμο ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση
  • συμπλήρωση ή μεταβολή αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων, δηλαδή στοιχείων που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης και σκοπό έχουν τη διόρθωση υποβληθεισών ελλιπών δηλώσεων. Για παράδειγμα εισαγωγή ή η διόρθωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ, του ΑΜΚΑ του υπόχρεου ή κάποιου εξαρτώμενου μέλους του, τροποποίηση του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙBAN), η διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο, η "φιλοξενία" για φορολογικούς λόγους, εισαγωγή κενού ή ημιτελούς ακινήτου ή των στοιχείων των συνιδιοκτητών ακινήτων στο Ε2, μεταβολή κάποιου πληροφοριακού στοιχείου του Πίνακα Β΄ της πρώτης σελίδας του Ε3, τροποποίηση στοιχείων του υπόχρεου νομικού προσώπου/οντότητας ή του εκπροσώπου αυτού κ.α. Αντίθετα δεν αποτελεί διόρθωση ελλιπούς δήλωσης η προσθήκη εξαρτώμενων μελών, η αναπηρία και η ηλικία προκειμένου να υπολογιστούν μειώσεις ή απαλλαγές που προβλέπονται (τεκμήρια, τέλος επιτηδεύματος) και ο χαρακτηρισμός του κατ΄ επάγγελμα αγρότη καθόσον τα στοιχεία αυτά επηρεάζουν τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης.
  • προαιρετική συμπλήρωση κωδικών όπως οι κωδικοί 781-782 του Πίνακα 6 του έντυπου Ε1, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης του συγκεκριμένου φορολογικού έτους. Πρόκειται για κωδικούς στους οποίους αναγράφονται ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα, είναι αφορολόγητα μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων (έσοδα από πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, χρηματικές αποζημιώσεις, έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, κέρδη από λαχεία, ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας κ.α)


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης