Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απίστευτο - Power Pass: «Κόπηκαν» 9 στις 10 αιτήσεις που ήταν σε αναμονή για το επίδομα - Από 600.000 πέρασαν μόλις 50.000

Απίστευτο - Power Pass: «Κόπηκαν» 9 στις 10 αιτήσεις που ήταν σε αναμονή για το επίδομα - Από 600.000 πέρασαν μόλις 50.000
Το πράσινο φως για το επίδομα στο ρεύμα παίρνουν μόνο 40.000-50.000 νοικοκυριά των οποίων τα στοιχεία της αίτησης περνούσαν από επανέλεγχο

«Μπλόκο» από το Power Pass σε 450.000 καταναλωτές από τους 600.000 που βρίσκονταν σε αναμονή για να εισπράξουν το επίδομα στο ρεύμα, καθώς από τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι οι υπόλοιπες αιτήσεις δεν ικανοποιούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου.
Επίσης για ένα μεγάλο μέρος νοικοκυριών η επιβάρυνση για όλη την περίοδο ( Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022) ήταν κάτω από 30 ευρώ με αποτέλεσμα να μην την δικαιούνται.
Έτσι πράσινο φως για το επίδομα στο ρεύμα παίρνουν μόνο 40.000-50.000 νοικοκυριά των οποίων τα στοιχεία της αίτησης περνούσαν από επανέλεγχο.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό η πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα ξεκινήσει από μεθαύριο ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμής των δικαιούχων από τα 1,9 εκατ.
Επισημαίνεται από τη πρώτη φάση αποκλείσθηκαν 422.181 αιτήσεις λόγω μη εκπλήρωσης των όρων και των προϋποθέσεων του νόμου όπως για παράδειγμα υψηλότερο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, παρατυπίες με το κοινό ρολό ηλεκτροδότησης, συνολική επιβάρυνση κάτω από 30 ευρώ, άγνωστα στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για κύρια κατοικία, μεταβολές στη διεύθυνση χωρίς πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι Power Pass είναι οι καταναλωτές με καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ και η επιδότηση αφορά μόνο την πρώτη κατοικία, ιδιόκτητη ή νοικιασμένη καθώς και τη φοιτητική στέγη.
Στο μεταξύ έξτρα ενίσχυση για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκδοθεί τον Ιούνιο θα λάβουν τα νοικοκυριά χωρίς να χρειασθεί να υποβάλλουν νέα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς τα στοιχεία θα ληφθούν από τους παρόχους.
Οι λογαριασμοί θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα.

Η αποζημίωση θα χορηγηθεί με κριτήριο τον χρόνο έκδοσης του λογαριασμού και όχι την περίοδο κατανάλωσης και ο υπολογισμός της έξτρα επιδότησης δεν θα γίνει με βάση την επιβάρυνση του Ιουνίου δηλαδή αν κάποιος μετά την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων επιβαρύνθηκε στο λογαριασμό του Ιουνίου κατά 100 ευρώ δεν σημαίνει ότι θα λάβει 60 ευρώ (100Χ60%).

Ο προσδιορισμός της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει αφού επανυπολογιστεί εκ νέου η επιβάρυνση για όλη την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου και αφού αφαιρεθούν τα ποσά της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους και στη συνέχεια και τα ποσά που έλαβε ο δικαιούχους από το power pass.
Για παράδειγμα αν η καθαρή επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό σε όλη την περίοδο είναι 500 ευρώ θα αποζημιωθεί για το 60% δηλαδή για 300 ευρώ. Αν το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχει λάβει ήδη αποζημίωση 280 ευρώ από τα 300 ευρώ θα αφαιρεθούν τα 280 οπότε δικαιούται για τον Ιούνιο επιπλέον 20 ευρώ.

Αν όμως η καθαρή επιβάρυνση τον Ιούνιο ανέρχεται στα 200 ευρώ και η επιδότηση που έχει δοθεί για το διάστημα Δεκεμβρίου-Μάιου είναι 500 ευρώ τότε η ενίσχυση περιορίζεται στα 100 ευρώ έναντι 120 ευρώ (200Χ 60% = 120) που θα ήταν κανονικά.
Αν δικαιούχος έχει λάβει 600 ευρώ επίδομα για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαΐου δεν θα λάβει καμία πρόσθετη ενίσχυση για τον λογαριασμό του Ιουνίου ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης καθώς έχει ήδη εξαντλήσει το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης που είναι τα 600 ευρώ.
Στην αντίπερα όχθη αν κάποιος είχε έως τον Μάιο επιβάρυνση 29 ευρώ και δεν έλαβε καμία ενίσχυση και τώρα με την προσθήκη του Ιουνίου αυξηθεί η επιβάρυνση στα 40 ευρώ θα λάβει ενίσχυση 24 ευρώ.
Η καταβολή των χρημάτων για την αποζημίωση του Ιουνίου θα γίνει έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης