Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες πληρώνουν εφάπαξ την οφειλή

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες πληρώνουν εφάπαξ την οφειλή
Παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση ή την καταβολή της πρώτης από τις 96 άτοκες δόσεις λήγει στις 29 Ιουλίου 2022, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μέσα σε μια εβδομάδα έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία περίπου 100 εκατ. ευρώ από την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας.
Σχετικά Άρθρα

Την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής της Eπιστρεπτέας Προκαταβολής επιλέγουν πολλοί επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη εβδομάδα που αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά με το ποσό της οφειλής για κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής μέχρι σήμερα, περίπου 35.000 φορολογούμενοι επέλεξαν να εξοφλήσουν εφάπαξ το κρατικό δάνειο, κερδίζοντας έτσι επιπλέον «κούρεμα» 15% στο ποσό της οφειλής.
Παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση ή την καταβολή της πρώτης από τις 96 άτοκες δόσεις λήγει στις 29 Ιουλίου 2022, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μέσα σε μια εβδομάδα έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία περίπου 100 εκατ. ευρώ από την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας.
Σε καθημερινή βάση έχει παρατηρηθεί ότι περίπου 10.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις πληρώνουν ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας.
Πολλοί από αυτούς έχουν μικρά ποσά οφειλής και επιλέγουν να τα εξοφλήσουν τώρα για να ξεμπερδεύουν μια ώρα νωρίτερα και να κερδίσουν την έκπτωση 15%.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, εάν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι πληρωμές μέχρι το τέλος του μήνα δεν αποκλείεται ένας στους επτά υπόχρεους να έχει βγάλει από πάνω του τη συγκεκριμένη οφειλή.
Σημειώνεται ότι οφειλή και για τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής βεβαιώθηκε συνολικά σε 605.530 ΑΦΜ.
Την περασμένη Πέμπτη αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για 559.753 ΑΦΜ, ενώ 2.406 ΑΦΜ απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής του επιστρεπτέου ποσού ως πυρόπληκτοι.
Για τους υπόλοιπους 43.371 ΑΦΜ, «τρέχει» ακόμη ο επανέλεγχος των στοιχείων τους και η βεβαίωση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι επιλογές
Όσοι ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας με τα ποσά των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022 να επιλέξουν:

  1. Εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ τα ποσά προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση φόρου 15% ή
  2. Εάν θα ακολουθήσουν τις 96 ισόποσες άτοκες δόσεις.

Για καθεμιά επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει λάβει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση έχει εκδοθεί διαφορετική ταυτότητα οφειλής.
Αυτό σημαίνει ότι εάν μια επιχείρηση είχε ενταχθεί και στους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και είχε λάβει επτά κρατικά δάνεια βλέπει στο λογαριασμό της στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ επτά διαφορετικές ταυτότητες οφειλής.
Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίες μπορεί να επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ κάποια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις υπόλοιπες να τις εξοφλήσεις σε 96 άτοκες δόσεις ή σε 8 χρόνια.

Το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης έχει μειωθεί έως και 75% και εφόσον τηρήθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις που προβλέπονταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής επιστρέφονται τα εξής ποσά:

  1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:
  • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
  1. Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:
  • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης