Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα έχει πολύ πόνο μπροστά – Δελτίο στα καύσιμα, 4ο μνημόνιο, ύφεση, πληθωρισμός έως 2024, τράπεζες εκτός αγορών

Η Ελλάδα έχει πολύ πόνο μπροστά – Δελτίο στα καύσιμα, 4ο μνημόνιο, ύφεση, πληθωρισμός έως 2024, τράπεζες εκτός αγορών
Υπάρχει πολύς πόνος μπροστά για το ελληνικό χρηματιστήριο... και την οικονομία

Υπάρχει ακόμη πολύς πόνος μπροστά.
Η οικονομία της Ελλάδος – και όχι μόνο της Ελλάδος – θα υποφέρει από ύφεση… όχι ανάπτυξη 4,5% με 5% δεν θα δούμε αλλά το πρόσημο θα είναι αρνητικό… έρχεται ύφεση αλλά δεν είναι σαφές εάν θα καταγραφεί στο 4ο τρίμηνο του 2022 ή στις αρχές του 2023.

Υπάρχει πολύς πόνος μπροστά και παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ που απέτρεψε τα χειρότερα, η αλήθεια είναι ότι από 4,72% το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 3,46% διαμορφώνοντας το spread με την Γερμανία στις 233 μονάδες βάσης…
Η Ελλάδα αποδείχθηκε έρμαιο της κερδοσκοπίας και στην πρώτη καταιγίδα επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο… ότι οι κερδοσκόποι εύκολα μπορούν να θέσουν τα ελληνικά ομόλογα εκτός αγορών, εύκολα η Ελλάδα μπορεί να αποκλειστεί από τις αγορές, εύκολα η Ελλάδα μπορεί να μπλοκαριστεί από τους επενδυτές, εύκολα η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να ξαναδανειστεί…
Η Ελλάδα επιβιώνει μόνο με την παρέμβαση της ΕΚΤ… η εξέλιξη είναι πρωτοφανής και αποδεικνύει το μέγεθος της σαθρότητας της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχει πολύ πόνος μπροστά αφού ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν τεθεί εκτός αγορών.
Η απόδοση του ομολόγου της Πειραιώς με κουπόνι 9,75% φέρει τιμή 91 μονάδες βάσης και εμφανίζει απόδοση 15,30% στο χρόνο ανάκλησης και 11,70% στην λήξη το 2029.
Η απόδοση του ομολόγου της Alpha bank με κουπόνι 5,5% φέρει τιμή 77,7 μονάδες βάσης και εμφανίζει απόδοση 13,35% στο χρόνο ανάκλησης και 9,45% στην λήξη.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές, είναι απομονωνόμενες.

Υπάρχει πολύς πόνος μπροστά καθώς στην ενέργεια δεν αποκλείεται να δούμε δελτίο στα καύσιμα και στο ρεύμα.
Εάν το εφιαλτικό σενάριο επιβεβαιωθεί για την Ευρώπη, η τύχη της άμοιρης Ελλάδος θα είναι σοκαριστική.
Η ενεργειακή κρίση θα καταποντίσει την Γερμανική βιομηχανία που είναι εντάσεως ενέργειας αλλά θα πλήξει και την ελληνική οικονομία που είναι πλήρως εξαρτημένη και αδύναμη.

Υπάρχει πολύς πόνος μπροστά για την Ελλάδα γιατί οι έλληνες πολιτικοί έχουν παραπλανήσει την κοινωνία.
Γνωρίζουμε ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν επιδεινωθεί.
Πως μια χρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα έδωσε στην 2ετία 2020 με 2021 περί τα 44 δισεκ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυτά θα τα πληρώσουμε και ο λογαριασμός θα είναι πολύ βαρύς…
Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ξανά στην ανάγκη να πάρει κεφάλαια από Μηχανισμό Στήριξης, ήδη η Γερμανία πιέζει ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ να ενεργοποιείται όταν μια χώρα ζητήσει οικονομική βοήθεια…

Υπάρχει πολύς πόνος μπροστά με τον πληθωρισμό που θα κορυφώσει πάνω από 15,5% με 16% αλλά θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα ακόμη και όταν ξεκινήσει η διαδικασία αποκλιμάκωσης.
Η Ελλάδα θα έχει πληθωρισμό 7% με 8% για τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχει πολύς πόνος μπροστά και με όρους οικονομικής αξιολόγησης της Ελλάδος… αφού ναι μεν ο τουρισμός πάει καλά με έσοδα 18 δισεκ. αλλά μετά έρχονται τα δυσάρεστα.
Η Ελλάδα αναμένει αναβάθμιση το 2023 σε επενδυτική βαθμίδα και υπάρχει κίνδυνος ακόμη και υποβάθμισης….. όχι αναβάθμισης… το 2023.

Υπάρχει πολύς πόνος μπροστά για τα χρηματιστήρια…
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τραπεζικές μετοχές των εξυγιασμένων τραπεζών βυθίζονται για συγκεκριμένους λόγους…

1)Οι επενδυτές προεξοφλούν ύφεση στην ελληνική οικονομία οπότε αυτό αποτελεί άκρως αρνητική εξέλιξη…
Πιθανότατα, αρχές του 2023 θα καταγραφεί ύφεση στην ελληνική οικονομία που σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση της πανδημίας θα προκαλέσουν ακόμη ένα σοκ για την ασθενική ελληνική οικονομία.

2)Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι θα υπάρξει επιδείνωση στα NPEs που θα είναι δύο ειδών.
Υφιστάμενα ρυθμισμένα NPEs που θα εκτροχιαστούν και νέα NPEs τα οποία θα δημιουργηθούν λόγω πληθωρισμού, ύφεσης και ενεργειακής κρίσης.
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε αυτό το μείγμα να είναι ύψους 10-12 δισεκ. ευρώ σίγουρα αρνητική εξέλιξη.

3)Η ΕΚΤ παρενέβη για να διασώσει από τον εκτροχιασμό την Ελλάδα και την Ιταλία.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 4,72% έχει υποχωρήσει στο 3,55% αυτό από μόνο του έρχεται να αποκαλύψει ότι η Ελλάδα είναι τρεμάμενη, παραπαίουσα και προβληματική οικονομία.
Η συμπεριφορά των κρατικών ομολόγων αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα.

4)Οι ελληνικές τράπεζες για να καλύψουν τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας MREL θα πρέπει να αντλήσουν 2,5 δισεκ. μέσω ομολογιακών τίτλων.
Η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για πειραματισμούς στις αγορές ομολόγων…
Είναι αλήθεια ότι από το 4,72% το 10ετές ομόλογο υποχώρησε στο 3,46% είναι μεγάλη βελτίωση αλλά οι αγορές θα τεστάρουν την ειδική λύση της ΕΚΤ που για πολλοστή φορά χειραγωγεί τις αγορές.
Η πρόσφατη εμπειρία ήρθε να αποδείξει κάτι απλό…
Ότι χωρίς την παρέμβαση – χειραγώγηση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα ήταν εκτός αγορών…και το ανέκδοτο είναι ότι αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία οι οίκοι αξιολόγησης…
Μια χώρα στην πρώτη κρίση… απογυμνώθηκε τελείως και απέδειξε τις σοβαρές αδυναμίες της, τα ελληνικά ομόλογα πλησίασαν το σημείο της κατάρρευσης αλλά οι οίκοι αξιολόγησης… τα βλέπουν όλα θετικά…
Όταν οι αξιολογήσεις έχουν πολιτικά κριτήρια… δεν μπορείς να πεις πολλά πέραν ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι αναξιόπιστοι…

Υπάρχει πολύς πόνος μπροστά
για το ελληνικό χρηματιστήριο...
Για τους λόγους αυτούς οι μετοχές των τραπεζών θα υποχωρήσουν περισσότερο και το ελληνικό χρηματιστήριο θα φθάσει στις 700 με 680 μονάδες εκεί που αξίζει να βρίσκεται.

Υπάρχει πολύς πόνος μπροστά για την κοινωνία, αφού η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μην αποφύγει ένα 4ο μνημόνιο... που μπορεί να μην λέγεται μνημόνιο αλλά θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά.
Η μόνη παρηγοριά θα είνια ότι το πικρό ποτήρι δεν θα το πιεί μόνο η Ελλάδα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης