Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση εξαγγέλλει παροχές και μέτρα, στο Eurogroup επικρατεί βαρυχειμωνιά

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση εξαγγέλλει παροχές και μέτρα, στο Eurogroup επικρατεί βαρυχειμωνιά
Υπό την σκιά αυτού του φόβου βρίσκεται και η ελληνική κυβέρνηση που αναζητεί δημοσιονομικό χώρο για να επεκτείνει τα πυροσβεστικά μέτρα

Τους άξονες με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για το πώς οικονομίες της ευρωζώνης θα κινηθούν με τα μέτρα στήριξης εν όψει του δύσκολου χειμώνα αναμένεται να φρεσκάρει σήμερα 11 Ιουλίου 2022 το Eurogroup μετά τα σενάρια τρόμου για τις ροές φυσικού αερίου από την Ρωσία που παραπέμπουν σε ισχυρή κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.

Υπό την σκιά αυτού του φόβου βρίσκεται και η ελληνική κυβέρνηση που αναζητεί δημοσιονομικό χώρο για να επεκτείνει τα πυροσβεστικά μέτρα, ωστόσο θα περιμένει το σήμα από τις Βρυξέλλες για να σταθμίσει τα δεδομένα και να κινηθεί ανάλογα καθώς τα ελληνικά πακέτα έχουν ξεπεράσει το μέσο όρο των παρεμβάσεων που έχει θέσει η Κομισιόν.
Επίσης η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ οπότε θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική με τις παρεμβάσεις αφενός γιατί δανείζεται από τις αγορές που δεν σηκώνουν υπερβολές αφετέρου υπάρχουν οι κόκκινες γραμμές για τις υπερχρεωμένες χώρες από την Ε.Ε.

Πρακτικά σήμερα το Eurogroup αναμένεται να υπενθυμίσει τις συστάσεις για συνετή δημοσιονομική πολιτική καθώς ακολουθεί ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο με πολλούς καθοδικούς κινδύνους και αβεβαιότητες οπότε αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση των δημοσίων οικονομικών.
Υπάρχει η ευελιξία με την αναστολή της ρήτρας διαφυγής για το 2023 αλλά αυτό δεν πρέπει να ληφθεί ως ασυδοσία από τα κράτη - μέλη που θα πρέπει να κινηθούν σε στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης.

Από την άλλη υπάρχει η πληθωριστική κρίση και η κούρσα των τιμών στην ενέργεια που προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία καθώς φαλκιδεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης παγώνοντας την κατανάλωση μέσω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις φορτώνονται με περισσότερα λειτουργικά κόστη.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν αφήσει την πόρτα ανοικτή σε ένα διευρυμένο πακέτο παρεμβάσεων από τον Σεπτέμβριο σε περίπτωση που οι αντοχές του προϋπολογισμού το επιτρέψουν.
Πολλά θα κριθούν από την πορεία των εσόδων τον Ιούνιο που φαίνεται να κινούνται πάνω από τον στόχο αλλά από τα αποτελέσματα των εισπράξεων για τον μήνα Ιούλιο καθώς αναμένονται τουλάχιστον 4,8 δισ. ευρώ που είναι ένα κρίσιμο δημοσιονομικό τεστ.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία ότι μέσα στο καλοκαίρι θα απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος με το κλειδί να είναι ο τουρισμός που θα σφραγίσει το νέο πακέτο με βασικούς άξονες τη συνέχιση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, την χρονική επέκταση του fuel pass, την χορήγηση μίας δεύτερης επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτα νοικοκυριά και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Τα μέτρα θα περάσουν και από τα φίλτρα για έλλειμμα2% του ΑΕΠ φέτος και πλεόνασμα1,1% του ΑΕΠ το 2023 καθώς υπάρχουν και άλλες δεσμεύσεις στον χάρτη που έχουν αναγγελθεί όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους όλων των ταμείων, η αύξηση των συντάξεων και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ υπάρχουν και άλλα που ετοιμάζονται με σκοπό τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μεσαία τάξη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης