Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γιατί η Fitch δεν αναβάθμισε την Ελλάδα; - Πολύ λογική εξέλιξη παρά τις πολιτικές παρεμβάσεις – Θα ήταν οικονομικό ανέκδοτο

Γιατί η Fitch δεν αναβάθμισε την Ελλάδα; - Πολύ λογική εξέλιξη παρά τις πολιτικές παρεμβάσεις – Θα ήταν οικονομικό ανέκδοτο
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πολιτική παρέμβαση – παραίνεση – χάρη… δεν έπιασε και η Fitch δεν παγιδεύτηκε στα πολιτικά τερτίπια - Θεωρούμε πολύ θετική την εξέλιξη αυτή…
Σχετικά Άρθρα

Ο αμερικανικός οίκος Fitch δεν αναβάθμισε την Ελλάδα και διατήρησε την βαθμολογία σε ΒΒ με σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ξεκάθαρη δικαίωση του bankingnews που τόνιζε ότι λόγω της συγκυρίας, των επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών, της ενεργειακής κρίσης θα ήταν αδιανόητη οποιαδήποτε αναβάθμιση της Ελλάδος.
Θεωρούμε ότι ορθώς δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία η Fitch παρά την πολιτική παρέμβαση.
Θα ήταν οικονομικό ανέκδοτο σε μια τέτοια συγκυρία ένας οίκος αξιολόγησης να αναβαθμίσει την Ελλάδα.

Γιατί δεν αναβάθμισε η Fitch την Ελλάδα;

Οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος αντικατοπτρίζονται ήδη στην βαθμολογία ΒΒ με σταθερές προοπτικές.
Η Fitch αποτιμάει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας οπότε οποιαδήποτε μη προβλέψιμο γεγονός… π.χ. διακοπή η μείωση της ροής φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή δεν ήταν δυνατό να υποβαθμίζει την Τουρκία και να αναβαθμίζει την Ελλάδα θα ήταν αδιανόητη εξέλιξη όταν ο πληθωρισμός καλπάζει και η ενεργειακή κρίση εντείνεται…

Δημόσιο χρέος, έλλειμμα, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση οδηγούν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδος και μείωσης του ΑΕΠ στο 3,5% από αρχική εκτίμηση 4,1% και 3,2% για το 2023.
Για το 2024 αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,8%.
Για τον πληθωρισμό προβλέπεται ετησίως να κλείσει το 2022 στο 7,3%.

Η Fitch παρ΄ ότι δέχθηκε πολιτικές πιέσεις από τον αμερικανικό παράγοντα… μετά από παραινέσεις της Ελλάδος… δεν προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Με αυτόν τον τρόπο η Fitch διατήρησε την αξιοπιστία της ως οίκος αξιολόγησης που σέβεται… τα κριτήρια αξιολόγησης μιας οικονομίας που θέτει.
Θεωρούμε εν μέσω κρίσης… θετική εξέλιξη ότι δεν αναβάθμισε την Ελλάδα και επίσης θεωρούμε θετική εξέλιξη ότι δεν υποβάθμισε την Ελλάδα.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να υποβαθμιστεί ως οικονομία και όχι προφανώς να αναβαθμιστεί.
Για το 2022 δεν θα πρέπει να περιμένουμε τίποτε άλλο πέραν από το BB+ με ουδέτερες προοπτικές που ήδη διαθέτει η Ελλάδα από τον οίκο Standard and Poor’s.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πολιτική παρέμβαση – παραίνεση – χάρη… δεν έπιασε και η Fitch δεν παγιδεύτηκε στα πολιτικά τερτίπια.
Θεωρούμε πολύ θετική την εξέλιξη αυτή…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης