Οικονομία

Φουντώνει η παροχολογία και οι αυξήσεις σε μισθούς 5,5% και συντάξεις 6+5%

Φουντώνει η παροχολογία και οι αυξήσεις σε μισθούς 5,5% και συντάξεις 6+5%
Στο κυβερνητικό επίπεδο, το οικονομικό επιτελείο έχει φουλάρει τις μηχανές και επεξεργάζεται σχέδιο αυξήσεων από το 2023, τόσο όσον αφορά τις συντάξεις, όσο και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από τις αρχές του έτους.
Φουντώνει η παροχολογία ενόψει των επικείμενων εκλογών, ενώ θεωρείται αβέβαιη η άνοδος των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβρη εφόσον προκηρυχθούν, πρόωρες εκλογές, αν και το σενάριο αυτό παραμένει ανοιχτό παρά την τελευταία τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή την Τετάρτη.
Στο κυβερνητικό επίπεδο, το οικονομικό επιτελείο έχει φουλάρει τις μηχανές και επεξεργάζεται σχέδιο αυξήσεων από το 2023, τόσο όσον αφορά τις συντάξεις, όσο και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από τις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, οι αυξήσεις στις συντάξεις προσδιορίζονται στο 6% και σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ανέλθουν στο 11% για τους 700.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς στο ιδιωτικό τομέα η κατάργηση προηγήθηκε από το 2022.
Η επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ από τις αρχές του 2013 είναι εφικτή καθώς πλέον βρίσκεται στα 713 ευρώ, δηλαδή σε απόσταση που μπορεί να καλυφθεί με την επόμενη αύξηση.
Η τροχιά βελτίωσης των αμοιβών και η επιστροφή των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις θα συνεχισθεί το 2023, ώστε να αποτελέσει το βασικό «αντίδοτο» στην κλιμακούμενη έξαρση της ακρίβειας.
Πάντως στις αρχές του έτους όταν θα εκκινήσει – και πάλι – η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, υπάρχει πρόβλεψη για αυξήσεις και στις συντάξεις, κλείνοντας έτσι ένα «κύκλο συρρίκνωσης» τουλάχιστον δεκατριών ετών. Από την 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης, ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).
Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% +3%).

Τι υποσηρίζει ο Χατζηδάκης;


Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η ανεργία μειώθηκε από το 17,3% το καλοκαίρι του 2019 στο 12,5% τον Απρίλιο 2022.
Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε συνολικά 9,7% και ισοδυναμεί με έναν επιπλέον μισθό ετησίως στην τσέπη όσων αμείβονται με αυτόν.
Οι ρυθμοί των προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) τριπλασιάστηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι η πιο ουσιαστική εγγύηση για το σεβασμό του ωραρίου των εργαζομένων.
Ότι οι εργαζόμενοι απέκτησαν παραπάνω γονικές άδειες και η Ελλάδα είναι πλέον στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα των φύλων.
Ότι πάμε από ρεκόρ σε ρεκόρ στην έκδοση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων και ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν μηδενιστεί.
Ότι το 1555 έδωσε τέλος στο χάος με τα κατεβασμένα τηλέφωνα του Υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων του.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης