Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Στόχος η έκδοση πράσινου ομολόγου το 2022

Χρ. Σταϊκούρας: Στόχος η έκδοση πράσινου ομολόγου το 2022
Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος
Η Ελλάδα αναμένεται να είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, την περίοδο 2021-2023, στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα: «Το μέλλον της βιώσιμης χρηματοδότησης», που διοργανώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι παρά τις διεθνείς συγκυρίες, η ελληνική οικονομία δεν έπαυσε να αναπτύσσεται δυναμικά (άνοδος του ΑΕΠ 7% στο α΄3μηνο) και να κατατάσσεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης.
Δεν έπαυσε να αναβαθμίζεται και μετά από 12 αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, είμαστε λίγο πριν την κατάκτηση του στόχου απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος, με τελευταίο την έξοδο της Ελλάδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, μετά από 12 έτη, και την είσοδό της στην κανονικότητα.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει σημαντικές δράσεις για νέο μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάπτυξης θα κατευθυνθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η έκδοση «πράσινου» ομολόγου, εντός του 2022

«Ο αναπροσανατολισμός των ιδιωτικών κεφαλαίων σε πιο βιώσιμες επενδύσεις προϋποθέτει επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και θέσπιση ενός σύγχρονου πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι τα "κόκκινα" δάνεια έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ οι καταθέσεις είναι στο υψηλότερο σημείο από το 2010.
Τέλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Το μέλλον της βιώσιμης χρηματοδότησης» και οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε διεθνείς και ευρωπαϊκές πολιτικές, κανονισμούς και προοπτικές για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.
Το κεφάλαιο επένδυσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που απειλούν τον κόσμο μας σήμερα. Στις προκλήσεις αυτές περιλαμβάνονται περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και εταιρικής διακυβέρνησης παράγοντες (ESG) - όπως η κλιματική αλλαγή - που μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Η Petra Hielkema, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) επισήμανε πως η συχνότητα των γεγονότων που σχετίζονται με το κλίμα έχει αυξηθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Ιστορικά, ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός τομέας ήταν σε καλή θέση για να χειριστεί αξιώσεις που προέρχονται από μεγάλες ευρωπαϊκές φυσικές καταστροφές. «Για εμάς, τις ρυθμιστικές αρχές, είναι σημαντικό ο κλάδος να συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία και να προσφέρει οικονομική προστασία έναντι των συνεπειών τέτοιων γεγονότων. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οι μικροεπενδυτές μπορούν να επενδύουν και να αποταμιεύουν βιώσιμα, καθώς και να συμμετέχουν στη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Robert Ophèle, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας (AMF) μίλησε για αίσθηση κατεπείγοντος όσον αφορά την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, εξηγώντας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη απαιτεί λύση τώρα και η χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης. Επισήμανε πως η Ευρώπη έχει φιλόδοξη ατζέντα, αλλά καθυστερεί στην λήψη αποφάσεων, γι’ αυτό κι έχει σημασία ο ρόλος των εθνικών αρχών. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε δύο χρόνια για να αντιμετωπίσουμε το green washing. Πρέπει να το κάνουμε άμεσα» είπε με νόημα.
Ο Carlo Comporti, Commissioner της Ιταλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (CONSOB) υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη χρηματοδότηση. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες. Πρέπει να διαμορφώσουμε το πλαίσιο χωρίς όμως παράλογες επιβαρύνσεις, στις οποίες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις» δήλωσε ο κ. Comporti, προσθέτοντας πως οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δεν έχουν ενσωματώσει προτεραιότητες για τη βιωσιμότητα, εκτιμώντας ότι δεν έχουν κατανοήσει ακόμα την πράσινη ατζέντα.

Γ. Στουρνάρας: Οι ελληνικές τράπεζες ενσωματώνουν τους κλιματικούς κινδύνους

Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση υπό τον συντονισμό της κυρίας Λαζαράκου , με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και βιώνεται πλέον σε όλο τον κόσμο με ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν τη ζωή στον πλανήτη. Οι κυβερνήσεις, μέσω φόρων και επιδοτήσεων, καθώς και με επενδυτικά κίνητρα, έχουν τον πρώτο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και φυσικά οι κεντρικές τράπεζες, διαδραματίζουν συμπληρωματικό, αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο. Αναγνωρίζοντας αυτό το ρόλο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε υπόψη στην αναθεώρηση της στρατηγικής της για τη νομισματική πολιτική το 2021 τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή για την οικονομία.
«Η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο που επεσήμανε τους κινδύνους αυτούς και επένδυσε στην σχετική έρευνα. Από το 2009, οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή βρίσκονται πολύ υψηλά στις προτεραιότητές της, ενώ τον Ιούνιο του 2021 δημιούργησε το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας, το οποίο συντονίζει όλες τις σχετικές δραστηριότητες της τράπεζας. Συμμετέχει επίσης στο NGFS, το «Δίκτυο για το Πρασίνισμα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» μαζί με άλλες 113 κεντρικές τράπεζες και 18 παρατηρητές. Σκοπός του Δικτύου αυτού είναι να βοηθήσει τις κεντρικές τράπεζες να ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.
Σημείωσε πως «οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή στα επιχειρηματικά τους μοντέλα και τις δραστηριότητές τους, ιδιαίτερα στα συστήματα διαχείρισης κινδύνων και έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην ικανοποίηση των εποπτικών προσδοκιών στο σχετικό θέμα. Αναμένεται δε να προχωρήσουν, όταν αυτό καταστεί απαιτητό από τις εποπτικές αρχές, στην εκτίμηση των επιπτώσεων των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, καθώς και στη δημοσιοποίηση των σχετικών κινδύνων». Κλείνοντας, ο Διοικητής της ΤτΕ τόνισε την σημασία της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης καθώς και της ένωσης κεφαλαιαγορών στην ευρωπαϊκή ένωση, καθώς αυτό θα συμβάλλει και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της κλιματικής κρίσης.

ΕΒΑ: Τέσσερις προκλήσεις για τις τράπεζες

Από την πλευρά του ο José Manuel Campa, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), τόνισε πως η Αρχή κινείται για την αντιμετώπιση τεσσάρων προκλήσεων σχετικά με τον ρόλο των τραπεζών. Η πρώτη αφορά στη διακυβέρνηση και τη στρατηγική των τραπεζικών ιδρυμάτων για το ESG, η δεύτερη στα δεδομένα και τις γνωστοποιήσεις, η τρίτη σχετίζεται με την μέτρηση του κινδύνου, ενώ η τέταρτη πρόκληση αφορά στον ρυθμιστικό τομέα και τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου. Όσον αφορά τις ανάγκες χρηματοδότησης για την πράσινη μετάβαση, τόνισε πως οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν την αξιολόγηση των κινδύνων, να τους μετρήσουν σε περίπτωση που υπάρξει κλιματικό stress.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης