Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το 2023 θα είναι εξίσου δύσκολο με το 2022 για 6 λόγους – Θα μετατεθεί η αδιάφορη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα

Το 2023 θα είναι εξίσου δύσκολο με το 2022 για 6 λόγους – Θα μετατεθεί η αδιάφορη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα
Μόνο ένα θετικό θα υπάρξει το 2022, τον Νοέμβριο του 2022 οι Ρεπουμπλικάνοι θα συντρίψουν τους τραγικούς Δημοκρατικούς του απαράδεκτα λίγου Προέδρου Biden στις ΗΠΑ... ευτυχώς θα ακούσουμε ένα καλό νέο..

Τελικά κάθε πέρσι και καλύτερα…
Το 2020 ξέσπασε η πανδημία του covid 19 για να κορυφωθεί μέσα στο 2021.
Το Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία και όπως αποδεικνύεται από την ροή των γεγονότων ορθώς εισέβαλε…
Ο πληθωρισμός ως φαινόμενο, η επιβράδυνση της οικονομίας και η ενεργειακή κρίση επιδεινώνονται μέσα στο 2022…
Το 2022 αποδεικνύεται μια δύσκολη χρονιά γεμάτη αρνητικές εκπλήξεις και η Ελλάδα μια εξαρτημένη οικονομία στηρίζεται στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, λιγότερο στις τράπεζες και βεβαίως στον τουρισμό που ωστόσο υπερεκτιμάται με όρους εσόδων αφού όπως αναφέρουν οι εταιρίες μεταφορών… έσοδα έχουμε κέρδη δεν έχουμε λόγω της ενεργειακής κρίσης αφού π.χ. το πετρέλαιο έχει καταγράψει αύξηση σχεδόν 100%...

Το 2023 θα είναι εξίσου δύσκολο με το 2022 για 6 λόγους

Γιατί όμως το 2023 θα είναι εξίσου δύσκολο με το 2022 αφού η Ρωσία θα έχει επιτύχει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία οπότε θα υπάρχει μια σταθεροποίηση στο Ουκρανικό ζήτημα;

1)Ο πληθωρισμός ως φαινόμενο νομισματικής φύσεως αλλά και δημοσιονομικής εκτροπής θα αρχίσει να επιβραδύνεται μέσα στο 2023 αλλά οι επιπτώσεις του στην κοινωνία θα είναι ορατές…
Αυτό που συμβαίνει τώρα στον πληθωρισμό με ετεροχρονισμό φάσης θα χτυπήσει τις κοινωνίες και τα εισοδήματα…

2)Η ενεργειακή κρίση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι δεν έχει πλήρως εκδηλωθεί ως φαινόμενο.
Αυτό σημαίνει ότι αυτά που παρατηρούνται σήμερα π.χ. η Γερμανία να αρχίζει να δαπανάει μέσα στο Καλοκαίρι τα αποθέματα φυσικού αερίου του χειμώνα… μας δείχνει ότι το πρόβλημα θα παρουσιαστεί οξύτερο προσεχώς δεν είναι πίσω μας.
Προς το τέλος του 2022 και 2023 τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης θα είναι οξύτερα, η Ρωσία εκδικείται την Δύση γιατί η Δύση νόμισε λανθασμένα ότι με τις κυρώσεις θα κάμψει την ρωσική οικονομία.
Η ώρα της ρωσικής εκδίκησης πλησιάζει… θα ματώσουν οι οικονομίες της Δύσης όπως η Γερμανία ή η αδύναμη ελληνική.

3)Η ανάκαμψη της οικονομίας ειδικά προβληματικών χωρών όπως της Ελλάδος παρουσιάστηκε ως πανάκεια για το χρέος και τα ελλείμματα.
Ωστόσο όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι οπ ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 θα είναι βραδύτερος από ότι το 2022 με τον κίνδυνο μάλιστα να καταγραφεί σε τρίμηνο ή τρίμηνα ύφεση.

4)Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λανθασμένα, προφανώς παρασυρόμενη από συμβούλους που δεν έχουν επίγνωση της πραγματικότητας αναφέρει ότι εάν αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα θα αλλάξει κάτι στην οικονομία και την κοινωνία…
Προφανώς αυτό είναι τελείως ανακριβές.
Γιατί;
Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή τα ομόλογα δεν θεωρούνται σκουπίδια όπως της Ελλάδος και το Κυπριακό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,40% με 3,50% έναντι της Ελλάδος που βρίσκεται στο 3,95%..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε φθάσει έως το 4,72% πριν την παρέμβαση της ΕΚΤ για να ανακόψει τον εκτροχιασμό στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Επίσης η ΕΚΤ έχει αγοράσει 39 δισεκ. σε σύνολο 82 δισεκ. που είναι τα ελληνικά ομόλογα ελεύθερα διαπραγματεύσιμα, σχεδόν το 50%, τα περιθώρια αγορών τείνουν να εξαντληθούν…
Το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατεθεί η επενδυτική βαθμίδα για το 2024 ενώ μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση – παρακαλέσει – τους αμερικανούς να αναβαθμίσουν την Ελλάδα για πολιτικούς λόγους.
Η Ελλάδα δεν αξίζει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.
Αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα ποντάρουν στην ΕΚΤ για να διασωθούν, μια ακόμη επιβεβαίωση πόσο αδύναμη οικονομία είναι η ελληνική.

5)Μετά την ακραία σπατάλη όπου μια χώρα περίπου χρεοκοπημένη πετάει στο καλάθι των αχρήστων 44 δισεκ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δανείζεται 13 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – εξαιρούμε τις επιδοτήσεις – και παράγει δημοσιονομικά ελλείμματα με το χρέος να φθάνει στα 394,5 δισεκ. και το συνολικό κρατικό και ιδιωτικό χρέος στα 635 δισεκ. ευρώ θα έρθει η στιγμή της πληρωμής…
Η Ελλάδα κατασπατάλησε αλόγιστα χρήμα και θα κληθεί να πληρώσει… τώρα όλοι είναι επαναπαυμένοι ότι κανείς δεν θα ζητήσει τίποτε πίσω… αλλά αυτό αποτελεί μια ψευδαίσθηση.

6)Ήδη οι δήθεν επιστήμονες – τρομολάγνοι του covid 19 αρχίζουν να προειδοποιούν ότι τα κρούσματα αυξάνονται και ότι από το Φθινόπωρο θα ληφθούν μέτρα.
Πρόκειται για μια αέναη φαύλη κατάσταση, προκλητική και φαύλη ενώ μέρος της κοινωνίας έχει εμβολιαστεί 4 φορές.
Προσπαθούν με κάθε τρόπο να επαναφέρουν τα εμβόλια και θα ξανατρομοκρατήσουν τον κόσμο.

Με όρους χρηματιστηρίου και το 2022 είναι μια χάλια χρηματιστηριακή χρονιά αλλά και το 2023 μην περιμένετε πολλά, μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες… η μετριότητα θα κυριαρχήσει.

Υποσημείωση

Μόνο ένα θετικό θα υπάρξει το 2022, τον Νοέμβριο του 2022 οι Ρεπουμπλικάνοι θα συντρίψουν τους τραγικούς δημοκρατικούς του απαράδεκτα λίγου Προέδρου Biden... ευτυχώς θα ακούσουμε ένα καλό νέο..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης