Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ηχηρή προειδοποίηση Lindner (Γερμανός ΥΠΟΙΚ) σε Σταϊκούρα: Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το δημόσιο χρέος

Ηχηρή προειδοποίηση Lindner (Γερμανός ΥΠΟΙΚ) σε Σταϊκούρα: Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το δημόσιο χρέος
Την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας εν μέσω του πολύ δύσκολου περιβάλλοντος, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
Σχετικά Άρθρα
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες και τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μειώσει το δημόσιο χρέος της, παρά το γεγονός ότι η έξοδός της από την ενισχυμένη εποπτεία αποτελεί ένα θετικό σήμα, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Christian Lindner, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και χαρακτήρισε ισχυρά τα δημοσιονομικά στοιχεία.
Σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι το Eurogroup θα επικυρώσει την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία.
Από την πλευρά του, ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας εν μέσω του πολύ δύσκολου περιβάλλοντος.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στον αναθεωρητισμό.

«Η νέα κρίση πλήττει, αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία από τους στόχους που έχουμε θέσει και η Ελλάδα παύει να τοποθετείται πλέον ως εξαίρεση στην ευρωζώνη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνάντηση.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Περίοδο που χαρακτηρίζεται από διαδοχικές κρίσεις, με τελευταία αυτή που προέκυψε από την απολύτως καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κρίσεις που διαμορφώνουν περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, με ισχυρές αναταράξεις και μεγάλες προκλήσεις. Σε αυτό το ρευστό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία άντεξε, προσαρμόστηκε, ανέκαμψε, ενδυναμώθηκε, αναβαθμίστηκε».
Ο υπουργός έκανε αναφορά στις έως τώρα εξελίξεις στην οικονομία και επεσήμανε ότι «στην παρούσα- ευρύτατα δυσχερή- συγκυρία, επιδιώκουμε την ευστάθεια των δημόσιων οικονομικών, παράλληλα ενισχύοντας, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και εργαλεία». Αναφέρθηκε, επίσης, στην επικείμενη έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί μεθαύριο, στο Eurogroup και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα, μετά τις πολύχρονες θυσίες της κοινωνίας και μέσα από την συστηματική προσπάθεια πολιτών και πολιτείας, επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, επιδεικνύοντας σταθερότητα και διαθέτοντας ανθεκτικότητα».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι στη σημερινή συγκυρία «απαιτούνται ευρωπαϊκές, διορατικές και αποφασιστικές πολιτικές λύσεις. Λύσεις για το παρόν αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, που θα ενσωματώνουν τα διδάγματα παλαιών και νέων εμπειριών».

Κοινή απάντηση στην Τουρκία

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Σταϊκούρας έκανε ιδιαίτερο λόγο για την ανάγκη για κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των τάσεων αναθεωρητισμού. «Σημειώνω, την απαράδεκτη, αυθαίρετη και προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, που αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ενωμένη Ευρώπη οφείλει να θυμάται ότι η Ελλάδα πάντα φύλαγε τις Θερμοπύλες της Ελλάδας και της Ευρώπης, και θα είναι έγκαιρα συνεπής στο ραντεβού της με την ιστορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

H παρέμβαση του Χρ. Σταϊκούρα

Αξιότιμε Υπουργέ,
Αγαπητέ Christian Lindner,
Σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, με ιδιαίτερη χαρά, ως εταίρο, σύμμαχο και φίλο.
Εκφράζω τις ευχαριστίες μου για την ειλικρινή, παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει.
Συνεργασία που στηρίζεται στους ακρογωνιαίους λίθους της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου σεβασμού.
Συνεργασία που έχει ως κεντρικό στόχο την επιτάχυνση της εμβάθυνσης και ισχυροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύριε Υπουργέ,
Η σημερινή μας συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για τον Κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Περίοδο που χαρακτηρίζεται από διαδοχικές κρίσεις, με τελευταία αυτή που προέκυψε από την απολύτως καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κρίσεις που διαμορφώνουν περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, με ισχυρές αναταράξεις και μεγάλες προκλήσεις.
Σε αυτό το ρευστό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελληνική οικονομία άντεξε, προσαρμόστηκε, ανέκαμψε, ενδυναμώθηκε, αναβαθμίστηκε.
Αυτό πιστοποιούν όλες οι αξιολογήσεις εγχώριων και διεθνών φορέων.
Αξιολογήσεις με μετρήσεις, και όχι απλές περιγραφές.
Ενδεικτικά σημειώνω ότι η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας, το 1ο τρίμηνο του έτους, παρουσίασε μεγάλη αύξηση, σημαντικά υψηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ισχυρά και βιώσιμα τόσο το 2022 όσο και το 2023, με την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη, για την επόμενη διετία, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.
Ενώ συνεχίζει να επιτυγχάνει σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών.
Η 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας αναγνωρίζει την υπεύθυνη, μεταρρυθμιστική και δυναμική οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση.
Οικονομική πολιτική που εδράζεται στην δημοσιονομική υπευθυνότητα, επιδεικνύει μεταρρυθμιστική συνέπεια και έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Στην παρούσα - ευρύτατα δυσχερή - συγκυρία, επιδιώκουμε την ευστάθεια των δημόσιων οικονομικών, παράλληλα ενισχύοντας, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και εργαλεία.
Έτσι, το 2021, παρά το μεγάλο «πακέτο» μέτρων που λάβαμε για τη στήριξη των πολιτών, το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις και το δημόσιο χρέος υποχώρησε σημαντικά, καταγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις δημοσίου χρέους στην ιστορία της ευρωζώνης.
Επακόλουθο όλων αυτών είναι η άμεση έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, όπως αναμένεται να επιβεβαιωθεί μεθαύριο, στο προσεχές Eurogroup.
Επιτυγχάνεται, συνεπώς, ένας μεγάλος εθνικός στόχος, για τον οποίο - ως Κυβέρνηση - εργαστήκαμε επί μακρόν, μεθοδικά και υπεύθυνα.
Κλείνει, έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την χώρα, κεφάλαιο που άνοιξε το 2010.
Η Ελλάδα, μετά τις πολύχρονες θυσίες της κοινωνίας και μέσα από την συστηματική προσπάθεια πολιτών και πολιτείας, επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, επιδεικνύοντας σταθερότητα και διαθέτοντας ανθεκτικότητα.
Παύει να τοποθετείται πλέον ως εξαίρεση στην ευρωζώνη!
Ως αποτέλεσμα, η νέα κρίση πλήττει, αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία μας από τους στόχους που έχουμε θέσει.
Είναι όμως γεγονός ότι το κόστος για την αντιμετώπισή της είναι ιδιαίτερα υψηλό, και κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να το καλύψει.
Εμείς, ως Ελληνική Κυβέρνηση συμβάλλουμε, ενεργά, στην αναζήτηση βέλτιστων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επιστρέφουμε, ταυτόχρονα, στους πολίτες, κυρίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το «κοινωνικό μέρισμα» από την καλή εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού, διατηρώντας την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία και την δυναμική μείωσης του δημοσίου χρέους.
Όπως ακριβώς πράξαμε, με αποτελεσματικότητα, κατά τη διάρκεια της σφοδρής υγειονομικής κρίσης.

Και όπως πράττουμε και για τις υπόλοιπες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αφορούν:

- την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα,
- την πράσινη μετάβαση, με ρεαλιστικές πολιτικές και δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις,
- την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης,
- την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών,
- την φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας και των πολυεθνικών εταιρειών, στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων του ΟΟΣΑ, τις οποίες προσυπέγραψαν και οι δύο χώρες μας,
- τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν βιώσιμα δημόσια οικονομικά, παρέχοντας παράλληλα τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, την προστασία και ενθάρρυνση των επενδύσεων, τη διαφάνεια στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

Τουρκία

Προκλήσεις όμως και πέραν του πεδίου, άμεσα, της οικονομίας.
Όπως είναι η ανάγκη για κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των τάσεων αναθεωρητισμού.
Σημειώνω, την απαράδεκτη, αυθαίρετη και προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, που αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ενωμένη Ευρώπη οφείλει να θυμάται ότι η Ελλάδα πάντα φύλαγε τις Θερμοπύλες της Ελλάδας και της Ευρώπης, και θα είναι έγκαιρα συνεπής στο ραντεβού της με την ιστορία.
Αγαπητέ Υπουργέ,
Η συγκυρία που βιώνουμε, είναι ιστορική.
Οι προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας, είναι μεγάλες και σύνθετες.
Γι’ αυτό, κλείνοντας, θα επαναλάβω την πεποίθησή μας ότι απαιτούνται ευρωπαϊκές, διορατικές και αποφασιστικές πολιτικές λύσεις.
Λύσεις για το παρόν αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, που θα ενσωματώνουν τα διδάγματα παλαιών και νέων εμπειριών.
Εμείς, είναι καθαρό ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, σκληρά, συστηματικά και υπεύθυνα, για την υπέρβαση των δυσκολιών και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Αγαπητέ Christian,
Σε ευχαριστώ και πάλι για τη σημερινή συνάντηση, για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει και για τα καλά σου λόγια.
Αναφορές που συνιστούν απόδειξη αναγνώρισης των πολύχρονων θυσιών της κοινωνίας, της ορθής οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών και των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Lindner σε Μητσοτάκη: Στηρίζουμε την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία - Σημαντικό για εμάς το χρέος

mitsotakis_lindner.JPG
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και επίσης το να ακολουθεί έναν αξιόπιστο δρόμο, αναδιάρθρωσης του χρέους, είναι πολύ σημαντικό για εμάς, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Christian Lindner κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης
«Για τον λόγο αυτό στηρίζουμε τη μετάβαση από την ενισχυμένη εποπτεία στην κανονική εποπτεία.
Θεωρώ πως αυτό σηματοδοτεί μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους Έλληνες φίλους και εταίρους μας να συνεχίσουν τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει αποδειχθεί η αξία και η αποτελεσματικότητά της. Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποδοχή. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της πολύ στενής συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Η συνομιλία Μητσοτάκη - Lindner

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολλά άλλαξαν, ελπίζω προς το καλύτερο, και στη χώρα, από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, παρόλες τις δυσκολίες. Πιστεύω ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για τα δημόσια σχόλιά σας, με τα οποία επαινείτε τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, γιατί για εμάς, εκείνο που ήταν πολύ σημαντικό ήταν να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα όλες τις κρίσεις που έπρεπε να διαχειριστούμε τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά να μη σταματήσουμε να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τη χώρα, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, που ξέρω ότι ενδιαφέρει πολύ και εσάς.
Καθώς, λοιπόν, μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο της κυβερνητικής θητείας μας τον Ιούλιο, συνολικά είμαι αρκετά ευχαριστημένος για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Με χαροποιεί επίσης ότι θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. Και, φυσικά, ο στόχος μας παραμένει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα το 2023. Και πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό. Καλώς ήρθατε λοιπόν και χαίρομαι που σας ξαναβλέπω.
Christian Lindner: Σας ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Εκτιμούμε πραγματικά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Εδωσα συγχαρητήρια στον συνάδελφό μου, τον Υπουργό Οικονομικών, για τα εντυπωσιακά στοιχεία που είστε σε θέση να παρουσιάσετε.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και επίσης το να ακολουθεί έναν αξιόπιστο δρόμο, αναδιάρθρωσης του χρέους, είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Για τον λόγο αυτό στηρίζουμε τη μετάβαση από την ενισχυμένη εποπτεία στην κανονική εποπτεία.
Θεωρώ πως αυτό σηματοδοτεί μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους Έλληνες φίλους και εταίρους μας να συνεχίσουν τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει αποδειχθεί η αξία και η αποτελεσματικότητά της. Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποδοχή. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της πολύ στενής συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Christian Lindner για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας στην ΕΕ, οι οποίες μετατρέπουν την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αστυπάλαια και το εξαετές πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας με τον όμιλο Volkswagen για την αναβάθμιση του νησιού στο πρώτο «Έξυπνο και Βιώσιμο» νησί στη Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr
 

 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης