Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 4,30%, μηδενίζεται η πιθανότητα investment grade – Πιθανόν να τεθεί και εκτός αγοράς

Με ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 4,30%, μηδενίζεται η πιθανότητα investment grade – Πιθανόν να τεθεί και εκτός αγοράς
Κανείς δεν έχει αναλύσει ένα σενάριο χάους στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί να φαντάζει παιχνίδι κερδοσκοπίας, αλλά και εκδοχή μιας δυστοπικής πραγματικότητας που η πιθανολόγηση της δεν βρίσκεται στο 0%
Σχετικά Άρθρα

Με επιτόκια στο 4,30% το ελληνικό 10ετές ομόλογο, η πιθανότητα η ελληνική οικονομία να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade μηδενίζεται.
Το bankingnews εδώ και πολλούς μήνες έχει προειδοποιήσει ότι θα δούμε επιτόκια στα 10ετή ομόλογα πάνω από 4% και με προοπτική το 5%.
Το πιο σημαντικό όμως όλων είναι ότι εάν συνεχιστεί αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκλειστεί από τις αγορές έως ότου η ΕΚΤ που δηλητηρίασε τις αγορές ομολόγων παρέμβει… αν και λόγω του πληθωρισμού η νομισματική απάτη αποκαλύφθηκε…
Η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση τροφοδότησε τις οικονομίες με αέρα κοπανιστό.
Επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι με επιτόκια στην ζώνη του 4,30% ή 4,5% ή 5% η Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα συγκρίνεται με την Ελλάδα της κυβέρνησης του Τσίπρα...
Η Ελλάδα εν μέσω αυτής της επιδείνωσης... εμφανίζει την χειρότερη εικόνα στα ομόλογα της, όλες οι χώρες επιδεινώθηκαν αλλά η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα επιτόκια και επίσης διαθέτει και 394,5 δισεκ. χρέος...
Η Ελλάδα ξανά προσεχώς στο αρνητικό επίκεντρο...

Τι είχε αναφέρει το bankingnews τέλη Μαίου 2022;

Ένα σενάριο καταστροφής, ένα εφιαλτικό σενάριο αρχίζουν και διακινούν ορισμένα funds του Λονδίνου για την Ελλάδα, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί… θα οδηγήσει ξανά την χώρα στην ανάγκη να λάβει κεφάλαια από τον ESM ή κάποιο μηχανισμό στήριξης.
Όπως ορθώς υποστηρίζει στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας… μεταξύ του 2010 με 2012 όπου η Ελλάδα κατέρρευσε και χρεοκόπησε και της περιόδου 2020 με 2021 υπάρχει το εξής κοινό στοιχείο.

Την περίοδο 2010 με 2012 η ΕΚΤ αρνήθηκε να αγοράσει ελληνικό χρέος, να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και έτσι η Ελλάδα, επειδή είχε μείνει εκτός αγορών υποχρεώθηκε να συρθεί στο ΔΝΤ και ακολούθως στον EFSF δηλαδή τον Μηχανισμό Στήριξης που μετονομάστηκε σε ESM.

Την περίοδο 2020 με 2021 η ΕΚΤ για να αποτρέψει την εκδήλωση ενός οικονομικού συστημικού σοκ λόγω της πανδημίας αποδέχθηκε να κάνει ότι θεωρούσε αδιανόητο και απέρριπτε το 2010 με 2012.
Η ΕΚΤ αγόρασε από την δευτερογενή αγορά ομολόγων 35 δισεκ. ελληνικού χρέους κοινώς η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικό χρέος για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Τι περιλαμβάνει το εφιαλτικό σενάριο;

Πολλοί πιστεύουν ότι εάν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς οι ρώσοι είναι δεδομένο ότι θα νικήσουν, αμέσως θα αποκατασταθεί η παγκόσμια αστάθεια.
Αυτό είναι λάθος καθώς π.χ. ο πληθωρισμός ως επικίνδυνο οικονομικό φαινόμενο είχε εμφανιστεί πριν το Ουκρανικό.
Ορισμένα funds στο Λονδίνο ίσως στην προσπάθεια να κερδοσκοπήσουν κατά της Ελλάδος, ίσως γιατί πιστεύουν ότι ένα εφιαλτικό σενάριο μπορεί να επιβεβαιωθεί… υποστηρίζουν ότι θα συμβούν τα εξής…

Η ύφεση θα χτυπήσει την Ευρώπη και την Ελλάδα και ο πληθωρισμός ως τοξικό οικονομικό φαινόμενο θα διατηρηθεί.
Το μείγμα υψηλών επιτοκίων και χαμηλής ανάπτυξης ή ύφεσης είναι καταστροφικό για τον οικονομικό ιστό και τις τράπεζες.

Με βάση αυτό το σενάριο

1)Η Ελλάδα θα βρεθεί με επιτόκια στο 5% με 5,5% στο 10ετές ομόλογο από 3,60% της τρέχουσας περιόδου.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να παραβιάζει μονίμως το καταστατικό της και λόγω του πληθωρισμού και της νομισματικής σύσφιξης δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει αλλά και δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την άνοδο των επιτοκίων.
Με επιτόκια 5% με 5,5% η Ελλάδα θα τεθεί εκτός αγορών, κανείς επενδυτής δεν θα δανείζει την Ελλάδα…
H Eλλάδα το τελευταίο διάστημα έχει spread δηλαδή διαφορά απόδοσης στα 10 χρόνια με την Γερμανία 250 μονάδες βάσης, η Γερμανία 1,05% και η Ελλάδα 3,55% με 3,60%.
Εάν δεχθούμε ότι το spread θα μπορούσε να αυξηθεί οριακά στις 300 μονάδες βάσης για να είναι η Ελλάδα στο 5% η Γερμανία πρέπει να είναι στο 2% σενάριο όχι απίθανο υπό κάποιες παραδοχές και το 10ετές αμερικανικό πάνω από 4% με 4,5%.
Ούτως ή άλλως η αύξηση των ομολόγων από τα αρνητικά επιτόκια στο 1,05% στο γερμανικό 10ετές ομόλογο είναι σχεδόν 1,5%.

2)Σε ένα τέτοιο σενάριο ύφεσης η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα θα αναβληθεί επ΄ αόριστον.
Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε investment grade το 2023 και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ένας εθνικός στόχος όπως έχει ανακηρυχθεί θα έχει χαθεί.
Οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης αποδείχθηκε ότι κάνουν πολιτικές αξιολογήσεις για την Ελλάδα, η οποία δεν πληροί τα κριτήρια να έχει βαθμολογία ΒΒ+ αλλά οι παρεμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης… στους δήθεν ανεξάρτητους οίκους αξιολόγησης λειτούργησαν.

3)H ύφεση στην ελληνική οικονομία θα επαναφέρει τα διαχρονικά αδιέξοδα και θα προκαλέσει σπιράλ παρενεργειών σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Συμπέρασμα

Στις αναλύσεις τους οι περισσότεροι παίρνουν ως παραδοχή ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία όλα ως δια μαγείας θα βελτιωθούν.
Κανείς δεν έχει αναλύσει ένα σενάριο χάους στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί να φαντάζει παιχνίδι κερδοσκοπίας, αλλά και εκδοχή μιας δυστοπικής πραγματικότητας που η πιθανολόγηση της δεν βρίσκεται στο 0%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης