Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα μετά τη Lagarde - To ελληνικό 10ετές 4,1%, το ιταλικό 3,62%

Μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα μετά τη Lagarde - To ελληνικό 10ετές 4,1%, το ιταλικό 3,62%
Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 9/6 στα ελληνικά ομόλογα
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 9/6 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις σημερινές δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,1%, το 10ετές ιταλικό 3,62% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο στο 3,06%.
H Lagarde δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα εργαλεία ή ακόμη και νέα εάν χρειαστεί, για να προστατεύσει την περιφέρεια της Ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι αγορές στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα λήξουν από την 1η Ιουλίου, ενώ θα προχωρήσει σε αυξήση επιτοκίου 0,25% στις 21 Ιουλίου και θα ακολουθήσει νέα κίνηση στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του πληθωρισμού.
Επίσης, η ΕΚΤ επαναλαμβάνει τη δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας, καθώς όπως τονίζεται, σε περίπτωση ανανεωμένου κατακερματισμού της αγοράς, οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που αγοράστηκαν στον πλαίσιο του προγράμματος στήριξης κατά της πανδημίας (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα και πάνω από την μετακύλιση λήξεων, προκειμένου να αποφευχθεί διαταραχή.
Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.
Οι επενδυτές έχουν αφομοιώσει τις αλλαγές στην πολιτική των Κεντρικών τραπεζών προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό ενώ τα τελευταία πρακτικά της Fed, έδειξαν ότι θα υπάρξουν ακόμη 3 αυξήσεις επιτοκίων 0,50% και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων για να αποτρέψει την διαφαινόμενη οικονομική ύφεση που πλησιάζει στις ΗΠΑ.
bond1_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης