Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα αγκάθια στον δρόμο προς τις εκλογές, οι αποδόσεις των ομολόγων και ο «λίβας που καίει τα σπαρτά»…

Τα αγκάθια στον δρόμο προς τις εκλογές,  οι αποδόσεις των ομολόγων και ο «λίβας που καίει τα σπαρτά»…
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα είναι θετική, αλλά έχει ουσιαστικά προεξοφληθεί. Αυξημένη εποπτεία τέλος, αλλά οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα ισχύουν…
Σχετικά Άρθρα

Με ρεκόρ πληθωρισμού δεκαετιών σ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση και τις ΗΠΑ, σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, οι Κεντρικές Τράπεζες οδηγούνται σε (διαδοχικές) αυξήσεις επιτοκίων.
Το ερώτημα που πλανάται είναι απλό, μα η απάντηση σύνθετη, όπως και η επίλυση του προβλήματος- διλλήματος που υπάρχει:
Η άνοδος των επιτοκίων άραγε σε (θανατηφόρο) συνδυασμό με τις γενικότερες επιπτώσεις από α) την πανδημία και β) τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία δεν θα οδηγήσουν σε παρατεταμένη ύφεση; Σε αύξηση της ανεργίας, συνεπακόλουθα και σε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις;..
Και η Ελλάδα; Είναι όλα… καλά; Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βέβαια είναι θετική, γεγονός αδιαμφισβήτητο, αλλά έχει ουσιαστικά προεξοφληθεί. Αυξημένη εποπτεία τέλος, αλλά οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα ισχύουν…
Το κύριο είναι οι παρατηρήσεις της Κομισιόν για την ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, διόρθωσης των μεγάλων δημοσιονομικών ανισορροπιών που εξακολουθούν να υφίστανται με κυρίαρχο στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημοσίου χρέους να βρίσκεται στα χέρια του ESM, αλλά οι επικείμενες διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσουν συνολικά το κόστος δανεισμού τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα (ομολογιακές εκδόσεις επιχειρήσεων).
Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα έχουν πάρει, σταθερά, την ανιούσα.
Το κλειδί για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι η συνέχιση και εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μέτρων για την μείωση του δημοσίου χρέους.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τον «λίβα που καίει τα σπαρτά» (που λέει και ένα παλιό εμβατήριο), δηλαδή τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί, την ακρίβεια που σαρώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Μπορεί η κυβέρνηση και πώς να μετριάσει τις επιπτώσεις στα εισοδήματα;
Μπορεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις (που… ξεβολεύουν κάποιες κοινωνικές ομάδες) πηγαίνοντας προς τις εκλογές;..
Ευτυχώς υπάρχουν τα κοινοτικά κονδύλια…

Αν.Π.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης