Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαθανάσης: Μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος από 60%-80% με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από 1/7- Λουκέτα σε πρατήρια καυσίμων

Παπαθανάσης: Μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος από 60%-80% με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από 1/7- Λουκέτα σε πρατήρια καυσίμων
Γίνονται συνεχείς έλεγχοι στην αγορά και  ήδη έχουν επιβληθεί 3 εκατ. πρόστιμα, ανέφερε ο Ν. Παπαθανάσης
Σχετικά Άρθρα

Από την 1η Ιουλίου αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής και με την κατάργησή της θα υπάρξουν μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος από 60%-80%, αλλά και στα αγροτικά τιμολόγια που θα φτάνουν το 90%, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης.
Ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στην ΕΡΤ1 τόνισε ότι το μέτρο της ρήτρας αναπροσαρμογής ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά είναι παγκόσμιο φαινόμενο, προσθέτοντας πως στην Ευρώπη πληρώνουν πολύ περισσότερα για ρεύμα απ' ότι στη χώρα μας.
«Με τα μέτρα στήριξης ύψους 4 δισ. που πάρθηκαν στην αρχή της πανδημίας για την ακρίβεια και στη συνέχεια μέτρα 3,2 δισ., δίνουμε ακριβώς εκεί που πρέπει να δώσουμε ως κυβέρνηση για να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, κρατώντας όμως μια σωστή δημοσιονομική εικόνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για ακρίβεια

Η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και κανείς δεν μπορεί να καλύψει ένα τόσο μεγάλο κύμα, υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.
«Γι' αυτό λοιπόν με τα μέτρα στήριξης καλύπτουμε ένα ποσοστό της ακρίβειας με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη στήριξη των νοικοκυριών, όπως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, και τη μείωση τιμολογίων. Αυτή τη στιγμή, όλο το πρόγραμμα στήριξης μαζί με το πρόγραμμα από την εποχή Covid φτάνει περίπου τα 43 δισ. συν 7 δισ. (4 δισ. όταν ξεκίνησε η πανδημία και άλλα 3 δισ. τώρα, πλησιάζουμε τα 50 δισ. για τη στήριξη της κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι στην αγορά, ακόμα και στις νησιωτικές περιοχές και ήδη, έχουν επιβληθεί 3 εκατ. πρόστιμα.
Πρόσθεσε ότι ελεγκτικά κλιμάκια βρίσκονται στα νησιά και διενεργούν συνεχείς ελέγχους, ενώ έχουν ήδη κλείσει πρατήρια βενζίνης, επειδή  δεν είχαν εναρμονισμένη πολιτική.

Αρχές φθινοπώρου σε εφαρμογή τα προγράμματα του ΕΣΠΑ

Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι είναι έτοιμοι και περιμένουν εντός Ιουνίου την έγκριση του ΕΣΠΑ από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπου θα χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Κρήτη, τα νησιά σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, αλλά και σε ακριτικές περιοχές της χώρας.
Πρόσθεσε πως με την οριστικοποίηση του ΕΣΠΑ, τέλη του καλοκαιριού αρχές φθινοπώρου θα μπουν σε εφαρμογή τα προγράμματά του.
Περαιτέρω, ο κ. Παπαθανάσης έκανε αναφορά στα δάνεια επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου άνοιξε η πλατφόρμα για κατάθεση αίτησης, διευκρινίζοντας ότι αφορά όλους τους επιχειρηματίες και όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση.
Τέλος, σχετικά με την απολιγνιτοποίηση, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε πως έχει καταρτιστεί ένα μεγάλο σχέδιο από την κυβέρνηση και θα μπουν στη χώρα μας 7 δισ. ευρώ, με επενδύσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους σε δυτική Μακεδονία, στην περιοχή Πελοποννήσου, στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης