Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις ελλήνων: Επιστροφή φόρου για το 15% των φυσικών προσώπων

Φορολογικές δηλώσεις ελλήνων: Επιστροφή φόρου για το 15% των φυσικών προσώπων
Eκτιμάται ότι και φέτος τα μηδενικά και πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι αισθητά περισσότερα από τα χρεωστικά
Σχετικά Άρθρα

Επιστροφή φόρου για το 14,79% των φορολογουμένων ή για 90.149 φυσικά πρόσωπα συνολικού ύψους 24,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 269 ευρώ κατά μέσον όρο, βγάζει η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στο Taxisnet και φθάνουν τις 461.852.

Η πλειονότητα των φορολογούμενων λαμβάνει μηδενικό λογαριασμό καθώς από τα 609.639 εκκαθαριστικά τα 358.436 ή το 58,79% του συνόλου δεν προβλέπουν ούτε επιστροφή ούτε καταβολή επιπλέον φόρου.
Αντίθετα το 26,42% των φορολογούμενων η 161.054 καλούνται να πληρώσουν συνολικά 81.613.475 ευρώ με τον κατά μέσον όρο έξτρα φόρο για τον καθένα να διαμορφώνεται στα 506,74 ευρώ.
Βέβαια ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί σε σχέση με τους υπόχρεους είναι πολύ μικρός και με δεδομένο ότι οι πρώτοι που σπεύδουν στο ραντεβού με την εφορία είναι κυρίως όσοι εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι δεν θα καταβάλλουν φόρο η θα έχουν επιστροφή δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το φορολογικό ισοζύγιο.

Ωστόσο εκτιμάται ότι και φέτος τα μηδενικά και πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι αισθητά περισσότερα από τα χρεωστικά καθώς λόγω της πανδημίας ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων υπέστη μείωση εισοδήματος το 2021 εξ αιτίας των αναστολών στις συμβάσεις εργασίας, το «κλείσιμο» επαγγελματικών εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων και την πτώση τζίρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών το ποσοστό των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή φόρου ή θα λάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα κινηθεί στη περιοχή 70%.
Επισημαίνεται ότι με βάση το νόμο η αποπληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στο τέλος Φεβρουάριου του 2023.

Όσοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.
Όσοι περιμένουν επιστροφή φόρου για να την λάβουν δεν θα πρέπει να έχουν ούτε ένα ευρώ οφειλή στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και αν αυτή δεν είναι ληξιπρόθεσμη. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι ελεγκτικές αρχές περνάνε από κόσκινο το προφίλ του φορολογούμενου προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή αν υπάρχουν μελλοντικές οφειλές που δεν έχουν λήξει όπως π.χ ο ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο τότε αυτό πιστώνεται στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης