Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα νέα χρονοδιαγράμματα για επιστρεπτέα προκαταβολή και εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ - Τι νέο ισχύει;

Τα νέα χρονοδιαγράμματα για επιστρεπτέα προκαταβολή και εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ - Τι νέο ισχύει;
Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, τα ειδοποιητήρια πληρωμής του φόρου ακινήτων θα αναρτηθούν την επόμενη εβδομάδα στους προσωπικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο TAXISnet
Σχετικά Άρθρα

Σενάριο παράτασης της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου ενώ με καθυστέρηση μίας εβδομάδας θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό τα ειδοποιητήρια πληρωμής του φόρου ακινήτων θα αναρτηθούν την επόμενη εβδομάδα στους προσωπικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο TAXISnet έναντι 30 Απριλίου που ήταν κανονικά. Γεγονός που σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ οφείλεται στην διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων προκειμένου να αποφευχθούν λάθη στον καταλογισμό του φόρου και άδικες χρεώσεις.
Ωστόσο δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δόσεων καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι η η πρώτη δόσης του φόρου ανεξάρτητα από την ημερομηνία βεβαίωσης του θα πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022 καθώς ο ισχύον νόμος προβλέπει ότι η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

Μετά τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές ο νέος ΕΝΦΙΑ που συνολικά υπερβαίνει τα 2,2 δις. ευρώ φέρνει ελαφρύνσεις για περίπου 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων παρά την μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Αναλυτικότερα σχεδόν 900.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο λογαριασμό, περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021 ενώ τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα έχουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Στο μέτωπο της επιστρεπτέας προκαταβολής λόγω της καθυστέρησης ανάρτησης στο Taxisnet των ποσών που πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος οι δικαιούχοι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει για ένα μήνα έως το τέλος Ιουνίου την προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

Με βάση το σημερινό καθεστώς όσοι επιλέξουν να αποπληρώσουν σε μία δόση ολόκληρο το ποσό θα πρέπει να το κάνουν έως τις 31 Μαΐου ενώ από τον Ιούνιο ξεκινά η αποπληρωμή σε δόσεις.
Πριν την έναρξη αποπληρωμής, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στους λογαριασμούς των επιτηδευματιών, που έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν και τα οποία θα εμφανιστούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή "myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή". Κατόπιν ο δικαιούχος θα κληθεί να επιλέξει εάν το ποσό που του αναλογεί θα το εξοφλήσει εφάπαξ ή σε έως και 96 δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια.
Επισημαίνεται ότι από τη συνολική ενίσχυση των 8,3 δις. ευρώ που έλαβαν περίπου 700.000 επιχειρήσεις από τους επτά κύκλους μετά τα «κουρέματα» θα επιστρέψουν 3 δισ. ευρώ δηλαδή τους χαρίζονται 5 δισ. ευρώ.
Η διαγραφή των ποσών κλιμακώνεται ανάλογα με τη μείωση του τζίρου και το χρόνο έναρξης της δραστηριότητας. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Οι Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:
Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης