Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διάγγελμα Μητσοτάκη για κατώτατο μισθό (19:00) - Συνάντηση με Χατζηδάκη στο Μαξίμου - Και τον Μάιο στήριξη για το ρεύμα

Διάγγελμα Μητσοτάκη για κατώτατο μισθό (19:00) - Συνάντηση με Χατζηδάκη στο Μαξίμου - Και τον Μάιο στήριξη για το ρεύμα
Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού -από την 1η Μαΐου- προκαλεί ντόμινο αυξήσεων σε 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό
Σχετικά Άρθρα

(upd) Ο κύβος ερρίφθη για την αύξηση του κατώτατου μισθού με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με ακόμα ένα διάγγελμα προς τους πολίτες.
Ειδικότερα, το μήνυμα του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί σήμερα (20/4/2022) στις 19:00. Είχε προηγηθεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα αλλά και οι προτάσεις των εμπειρογνωμόνων.
«Είμαστε πάρα πολύ κοντά στις ανακοινώσεις. Θα πρόκειται για μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση του εισοδήματος» ανέφερε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Η εισήγηση του ΚΕΠΕ προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη προβλέπει αύξηση στην περιοχή μεταξύ 4% και 6%, ενώ το επικρατέστερο κυβερνητικό σενάριο θέλει την αύξηση να διαμορφώνεται σε επίπεδα μεταξύ 6% και 8%, δηλαδή από 703 έως 716 ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία 24ωρα κάνει λόγο για αύξηση 7% που θα διαμορφώσει τις βασικές αποδοχές στα 710 ευρώ.

Nτόμινο αυξήσεων σε 24 επιδόματα

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού -από την 1η Μαΐου- προκαλεί ντόμινο αυξήσεων σε 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα ανεργίας, ενώ ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια εξετάζεται να γίνει νέα αύξηση από το 2023.
Ειδικότερα, εκτός των επιδομάτων ανεργίας και μητρότητας, μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψουν και για:
* Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
* Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων… Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
* Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
* Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών
* Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του, για παράδειγμα για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών, τραγουδιστών, ηθοποιών κ.α. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
* Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων.
Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Στήριξη για το ρεύμα και τον Μάιο

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η οριζόντια στήριξη της κυβέρνησης για την τιμή του ρεύματος θα συνεχιστεί και τον Μάιο. «Η χώρα μας είναι η 15η σε ακρίβεια στην λιανική τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πολιτική μας έχει οδηγήσει στο να υπάρχουν άλλοι 15 ακριβότεροι από εμάς» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η επιβάρυνση σε όλους είναι πολύ μεγάλη.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει την πρόταση της Κομισιόν τον Μάιο και επανέλαβε ότι «αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, επεξεργαζόμαστε το δικό μας πολύ αποφασιστικό σχέδιο. Μια πολύ αποφασιστική παρέμβαση και με διάρκεια».
Το εθνικό σχέδιο θα παρεμβαίνει είτε στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή είτε με χρηματοδόση των πολιτών. «Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις» συμπλήρωσε, πάντως εξήγησε ότι θα υπάρξει αποφασιστική παρέμβαση ώστε ο πολίτης να πληρώνει λιγότερο.
Σε ερώτηση πότε θα φανεί η ελάφρυνση απάντησε «το ταχύτερο δυνατόν και ίσως έχει και αναδρομική ισχύ για ένα κομμάτι», πάντα υπό την προϋπόθεση ότι αντέχει η ελληνική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης