Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Ο χρόνος λήξης του πολέμου στην Ουκρανία και τα δύο σενάρια για την οικονομία

ΙΟΒΕ: Ο χρόνος λήξης του πολέμου στην Ουκρανία και τα δύο σενάρια για την οικονομία

Η αβεβαιότητα  παγώνει τις επενδύσεις...

Σχετικά Άρθρα

 Το ασταθές οικονομικό κλίμα και η αβεβαιότητα για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία  έχουν κάνει τους επενδυτές  διστακτικούς.
Το αποτύπωμα  των επιπτώσεων του πολέμου για τις επενδύσεις  συνδέεται με τις υψηλές  …πτήσεις του πληθωρισμού που αποτελεί  τροχοπέδη για τα  Funds που κοιτούν την Ευρώπη  όπως και την Ελλάδα που  κινεί πόρους  μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ δίνει δύο βασικά σενάρια για την ελληνική  Οικονομία   με την πορεία του ΑΕΠ  να  μειώνεται σημαντικά  και τον πληθωρισμό να καλπάζει. 
Ο  γενικός  διευθυντής  Νίκος Βέττας  περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας ότι το « τζίνι βγήκε από το μπουκάλι» δίνοντας  ιδιαίτερη έμφαση  στις τρέχουσες οικονομικές  συνθήκες, οι  οποίες  συσσωρεύουν σε γερές δόσεις αβεβαιότητα  η οποία  θα έχει αντίκτυπο  στην  υλοποίηση  επενδύσεων.   
Ο χρόνος λήξης  του πολέμου στην Ουκρανία είναι καθοριστικής σημασίας για  την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία.
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ρυθμούς ανάπτυξής από 2,5 έως 3%  στην περίπτωση  που οι εχθροπραξίες τερματιστούν μετά την Άνοιξη  και  με δεδομένο ότι  από το Ταμείο Ανακαμψης θα εισρεύσουν τουλάχιστον 3,2 δις ευρώ και  θα  η παροχή των δανείων «αγγίξει » τα 600 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το τέλος του πολέμου μέσα στην Άνοιξη προσδιορίζοντας υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης   στο 3,5 με 4 %. Η ανεργία  στο πρώτο σενάριο να  υποχωρεί στο 13,5% και στο δεύτερο να μειωθεί  να πέφτει κάτω  από το ψυχολογικό  φράγμα  του 13%.
 Η πορεία του πληθωρισμού  προσδιορίζεται κοντά  στο 8% στο πρώτο σενάριο  και να υποχωρήσει  κάτω  του 7% στην περίπτωση  που κλείσει  η υπόθεση του πολέμου την Άνοιξη .
Ο κ Νίκος Βέττας εκτιμά  ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει ομπρέλα προστασίας  για τα επόμενα  δύο χρόνια αλλά  για την Ελλάδα η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη διότι πρέπει να αποφύγει τα δίδυμα ελλείμματα  στην οικονομία.   

 Η εξάρτηση της Ελλάδας από τη  Ρωσία

Το 22,9% των εισαγωγών καυσίμων της Ελλάδας από τη Ρωσία,  σε ποσοστό 6,4%   αφορά  τα βιομηχανικά  αγαθά και το  2,4% σε  πρώτες ύλες.
Η ΕΕ εισάγει από τη Ρωσία το 27,6% των καυσίμων της.
Η  εξάρτηση της ΕΕ από την Ουκρανία σε Λάδια και λίπη (13%) και πρώτες ύλες 5,3%. 
Για  την ελληνική οικονομία  το 3% των εισαγωγών σε πρώτες ύλες και λάδια και Λίπη προέρχεται από την Ουκρανία. 
Σε επίπεδο προϊόντος, το 98% των εισαγωγών λιθάνθρακα και το 66% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία.
Το 2,7% των συνολικών τουριστικών εισπραξεων προέρχονται από τη  Ρωσία την περίοδο 2016-2019 και αντιστοιχεί  το 1,8%  επί των συνολικών επισκεπτών. 
 Πάντως  επιχειρηματίες και εργοδότες μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν βλέπουν  με «καλό» την άνοδο του κατώτατου μισθού διότι θα επιφέρει  επιπλέον κόστη  στις επιχειρήσεις, τα οποία είναι προφανές  ότι  στη συνέχεια  θα πέσουν  στις πλάτες  των καταναλωτών είτε πρόκειται για προϊόντα  ή υπηρεσίες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης