Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι τιμές των αμνοεριφίων έχουν άρωμα κερδοσκοπίας - Διάταξη για τις επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν

Οι  τιμές των αμνοεριφίων έχουν άρωμα κερδοσκοπίας - Διάταξη για τις επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν

Κατατίθεται στη Βουλή η διάταξη για τη δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων που πιάνονται να κερδοσκοπούν

Δίκοπο μαχαίρι η φετινή πασχαλινή αγορά για καταναλωτές και εμπόρους αφού βρίσκεται σε καθεστώς σε αθέμιτης κερδοφορίας σε περίοδο κρίσης με το ΦΕΚ 1145/2022 με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων , με σκοπό να διατηρηθεί το μικτό περιθώριο κέρδους σε περσινά ποσοστά.
Πάντως οι τιμές των αμνοεριφίων στην κυριολεξία θυμίζουν …χαρταετό αφού ανήλθαν σε επίπεδα τιμών ακόμη και των 15 ευρώ το κιλό απομακρύνοντας τους καταναλωτές από την παράδοση όταν το κόστος αγοράς φτάνει τα 150 ευρώ όταν πρόκειται για αρνί ενώ το κατσίκι …πετάει λίγο ψηλότερα.
Η πιο δίκαιη τιμή για τα αμνοερίφια προσδιορίζεται όμως από τα 11 έως 13 ευρώ το κιλό για το αρνί ενώ πιο πάνω τιμές εκτιμάται ότι για να δικαιολογηθούν θα πρέπει να εμφανιστούν τιμολόγια αγοράς που να αποδεικνύουν ότι το μικτό περιθώριο κέρδους δεν έχει ανέβει σε σχέση με πέρυσι.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος ( ΕΔΟΚ) κ Ελευθέριος Γίτσας υποστηρίζει ότι τιμές άνω των 14 ευρώ το κιλό είναι αρκετά πιθανό να αποκαλύψουν κερδοσκοπικές κινήσεις από τον κρεοπώλη, ο οποίος σε έναν τυχαίο έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης θα πρέπει να δώσει τις σχετικές αποδείξεις αγοράς για να αποφύγει το διοικητικό πρόστιμο που αρχίζει από τις 5000 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ υποστηρίζει ότι η αγορά προσφέρει αμνοερίφια σε χαμηλότερες τιμές που κυμαίνονται από τα 8,5 έως τα 10,5 ευρώ το κιλό με την Ιταλία να συνεισφέρει σημαντικές ποσότητες διότι το καθολικό Πάσχα έπεσε μια εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με το Ορθόδοξο.
Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Καταναλωτή ήδη πραγματοποιεί ελέγχους στην αγορά με την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) να έχει τον πρώτο λόγο για την αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοσκοπίας.

Τι ψάχνουν οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης

Πάντως οι πρώτοι υπολογισμοί για τις τιμές πώλησης των αμνοεριφίων άνω των 12,5 ευρώ λειτουργούν ως μαγνήτης για τις υπηρεσίες ελέγχου διότι είναι βέβαιο ότι ο έλεγχος θα εντοπίσει σημαντικές παραβάσεις .
Με την λιανική τιμή πώλησης τα 13 ευρώ ενώ το κόστος αγοράς φτάνει τα 9 ευρώ, το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώνεται στο 44% για το κατάστημα.
Πέρυσι οι αντίστοιχες λιανικές τιμές των αμνοεριφίων κινήθηκαν κινήθηκαν από 9,5 έως 11,5 ευρώ όταν το κόστος αγοράς ήταν κάτω από τα 7 ευρώ. Το μικτό περιθώριο κέρδους κυμάνθηκε από 35% έως 60% για το 2021.
Φέτος οι κτηνοτρόφοι για να μειώσουν τα κόστη που προήλθαν από τις ζωοτροφές προτίμησαν να τα πουλήσουν μετά από μερικές εβδομάδες σε τιμές κάτω από 6 ευρώ. Όσοι ανέλαβαν να μεγαλώσουν τα μικρά αμνοερίφια για να πωληθούν την περίοδο του ΠΑΣΧΑ έδωσαν τιμολόγιο πώλησης υψηλότερη στην περιοχή των 9 ευρώ.

Η ακρίβεια αφήνει τα νοικοκυριά χωρίς οβελία

Τα νοικοκυριά εξαιτίας της ακρίβειας που έχει χτυπήσει το καλάθι των βασικών αγαθών αλλά και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος δεν άφησαν διαθέσιμο εισόδημα για την αγορά του παραδοσιακού οβελία.
Αρκετά κρεοπωλεία δουλεύουν με τον τεμαχισμό των αμνοεριφίων και το πωλούν κιλό - κιλό τα σφάγια που έχουν στα ψυγεία τους.
Τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα ή το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καταθέσει τη διάταξη που θα επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που εντοπίζονται από τη ΔΙ.ΜΕ.Α να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με πέρυσι χωρίς η μεταβολή να υποστηρίζεται από αντίστοιχα τιμολόγια αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης