Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κάρτα Εργασίας: Από 1/6 ο «Μεγάλος Αδερφός» για 100.000 εργαζόμενους - Σταδιακή επέκταση σε επιχειρήσεις και οργανισμούς

Κάρτα Εργασίας: Από 1/6 ο «Μεγάλος Αδερφός» για 100.000 εργαζόμενους - Σταδιακή επέκταση σε επιχειρήσεις και οργανισμούς
Η σταδιακή επέκταση της Κάρτας Εργασίας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Νοεμβρίου
Σχετικά Άρθρα

Σε on line παρακολούθηση της εργασίας, των ρεπό, των αδειών και κάθε άλλης εργασιακής μεταβολής μπαίνουν από την 1η Ιουλίου περίπου 100.000 εργαζόμενοι στα Σούπερ –Μάρκετ και στις τράπεζες, ενώ ένα νωρίτερα θα ξεκινήσει η απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης όλων των επιχειρήσεων στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
Όλα τα στοιχεία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα είναι άμεσα διαθέσιμα σε εργοδότες και εργαζόμενους, σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου (Ημερολόγιο Πραγματικής Απασχόλησης).
Οι εργαζόμενοι θα έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στα δεδομένα της ατομικής τους Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, μέσα από την εφαρμογή myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr).
Οι εργοδότες, μέσα από το Π.Σ. Εργάνη, θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των υποβληθέντων στοιχείων από τον μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας, για το σύνολο των Εργαζόμενων, καθώς και εργαλεία επεξεργασίας/αναζήτησης αυτών των στοιχείων.
Τα δυο μέτρα που θέτει σε εφαρμογή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχετίζονται άμεσα με την πάταξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας η οποία με βάση το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τα εξής:

  • Από 1/6/2022 ξεκινά η απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο εργοδότης θα δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία που αφορούν τη σχέση εργασίας, το ωράριο απασχόλησης (είτε σταθερό εβδομαδιαίο είτε μεταβαλλόμενο ανά ημέρα), τις έκτακτες τροποποιήσεις του ωραρίου, υπερωρίες και άδειες. Μετά την υποβολή της δήλωσης, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα εμφανίζει το Προγραμματισμένο Ωράριο Εργασίας ανά Εργαζόμενο, το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε εργοδότη και εργαζόμενο σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου. Οι εργαζόμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό, μέσω του myErgani mobile app ή το myErgani web portal ( https://myErgani.gov.gr ).
  • Η απογραφική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2022 για όλες τις επιχειρήσεις με εξαίρεση τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που θα πρέπει – λόγω εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από 1ης Ιουλίου – να την έχουν ολοκληρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.
  • Επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν σύστημα ωρομέτρησης θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
  • Αναπτύσσεται και θα διατεθεί στις επιχειρήσεις η νέα εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani CardScanner, με την οποία θα γίνεται η ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας των υπαλλήλων (σε μορφή QR Code) κατά την προσέλευση / αποχώρηση από την εργασία και αυτόματη υποβολή της πληροφορίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Η Κάρτα Εργασίας κάθε υπαλλήλου θα είναι διαθέσιμη μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani για τους εργαζόμενους, η οποία θα διατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.


Βασικές προδιαγραφές του νέου συστήματος

Από 1/6/2022 ξεκινά η απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, με στόχο τη μετάβαση στο νέο σύστημα Ψηφιακής Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας και την υποστήριξη της Κάρτας Εργασίας, με
o Απογραφή Στοιχείων Εργασιακής Κατάστασης που αφορούν το Χρόνο Εργασίας
o Δήλωση Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 30.11.2022. Ειδικά όμως για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην 1η φάση λειτουργίας της ΚΑΡΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και δη τις Τράπεζες και τα Σούπερ Μάρκετ με πλήθος εργαζόμενων άνω των 250, η προθεσμία ολοκλήρωσης της απογραφικής διαδικασίας θα είναι μέχρι την 30/6/2022, δεδομένου ότι η 1η φάση εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας άρχεται την 1/7/2022.
Εργάνη ΙΙ – Ψηφιακή Οργάνωση Χρόνου Εργασίας

Μέσα από το νέο σύστημα καταγραφής της Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας (Εργάνη ΙΙ), ο εργοδότης θα δηλώνει για κάθε εργαζόμενο:

• Γενικά στοιχεία που αφορούν την Σχέση Εργασίας ως προς το Χρόνο Εργασίας
• Ωράριο Απασχόλησης, σε δύο βασικές κατηγορίες:
o Σταθερό Εβδομαδιαίο
(Δήλωση ωραρίου για εβδομάδα αναφοράς, Δευτέρα – Κυριακή)
o Μεταβαλλόμενο Ανά Ημέρα (Πρόγραμμα εργασίας)
(Δήλωση ωραρίου αναλυτικά για κάθε ημέρα, Διάστημα Από / Έως)
• Έκτακτες Τροποποιήσεις Ωραρίου
• Υπερωρίες
• Άδειες

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης