Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το Σεπτέμβριο κληρώνει για τις τιμές των σιτηρών και των αλεύρων - H διεθνής παραγωγή θα καθορίσει τις τιμές

Το Σεπτέμβριο κληρώνει για τις τιμές των σιτηρών και των αλεύρων - H διεθνής παραγωγή θα καθορίσει τις τιμές
Οι νέες τιμές της πρώτη ύλης θα ενισχύσουν την άνοδο των λιανικών τιμών των αλεύρων κατά 3 λεπτά

Καμπανάκι» για τα αποθέματα σε άλευρα και σιτηρά χτυπά στις μεγάλες αλευροβιομηχανίας της χώρας ενώ τα επιτελεία των επιχειρήσεων θεωρούν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη διότι τον Μάρτιο έγιναν εισαγωγές σιτηρών από χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Τα πρώτα καράβια από την Εσθονία έπιασαν ελληνικά λιμάνια μετά από έναν μήνα απουσίας και συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεμάτων όμως σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις εισαγωγές που είχαν γίνει στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.
Οι νέες τιμές της πρώτη ύλης θα ενισχύσουν την άνοδο των λιανικών τιμών των αλεύρων κατά 3 λεπτά ειδικά για τις ποσότητες που θα οδηγηθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα οποία πρέπει σε κάθε περίπτωση η τελική λιανική τιμή να καλύπτει το κόστος αγοράς.
Υψηλόβαθμο στέλεχος αλευροβιομηχανίας υποστηρίζει ότι οι ποσότητες που θα πάνε στους φούρνους τελικά δεν θα προκαλέσουν νέο γύρο ανατιμήσεων στο ψωμί διότι η πρόσφατη αύξηση της λιανικής τιμής κατά 10 λεπτά του ευρώ ήταν αρκετά ικανοποιητική.

Ο Απρίλιος δεν θα φέρει άνοδο στο ψωμί

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην κατηγορία ψωμί κατέγραψαν ποσοστιαία άνοδο 2% και η επίπτωση στον πληθωρισμό ήταν 0,03 για τον Μάρτιο.
Τον Φεβρουάριο το ψωμί είχε σημειώσει άνοδο 0,8% και η επίπτωση ήταν 0,01. Τον Ιανουάριο η ΕΛΣΤΑΤ στην κατηγορία άλευρα και δημητριακά είχε άνοδο 7,8% με τη συνολική επίπτωση στο 0,01.
Τον Απρίλιο η αγορά του ψωμιού εκτιμάται ότι δεν θα εμφανίσει θετικό πρόσημο στη λίστα της ΕΛΣΤΑΤ άρα η αγορά θα εισέλθει σε μία ισορροπία μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι οι επόμενες μήνες θα κυλήσουν σχετικά ήρεμα , διατυπώνοντας την αισιοδοξία για την εγχώρια αγορά , επισημαίνοντας όμως ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχουμε μία σαφή εικόνα για το που θα πάνε οι τιμές των σιτηρών για το 2023.
Οι νέες σοδειές θα καθορίσουν την τιμή των σιτηρών για τον επόμενο χρόνο ενώ ακόμη δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα αποθέματα από την περσινή συγκομιδή.
Στο ενδεχόμενο η αγορά της Ουκρανίας να μην είναι σε θέση να τροφοδοτήσει με νέες ποσότητες λόγω συνέχισης του πολέμου θα φέρει νέο γύρο ανόδου των τιμών από το Φθινόπωρο.
Οι τιμές του σιταριού στο Χρηματιστήριο του Παρισιού κινούνται σταθερά πάνω από τα 400 ευρώ ο τόνος όταν πέρυσι οι τιμές ήταν στην περιοχή των 150 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η εγχώρια αλευροβιομηχανία δημιουργεί προϊόν σε άλευρα 20.000 τόνους τον μήνα για να καλυφθούν οι ανάγκες της κατανάλωσης.
Οι ποσότητες σιταριού που διαθέτουν καλύπτουν ένα διάστημα τριών μηνών μέχρι να γίνει η επόμενη παραγγελία.
Πάντως η αβεβαιότητα στην αγορά των τιμών των σιτηρών απαιτεί προσεκτικά βήματα καθώς οι μύλοι δεν θέλουν να γεμίζουν τις αποθήκες με σιτάρια σε υψηλές τιμές και στη συνέχεια να οδηγηθούν σε καθοδική τροχιά.
Οι διοικήσεις των μεγάλων μύλων της χώρας σχεδιάζουν με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη δεν μπορούν να ποντάρουν στην άνοδο των τιμών και να γεμίσουν τις αποθήκες τους διότι δεν θέλουν να αναλάβουν υψηλό ρίσκο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης