Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σφίγγει ο κλοιός με τις πειρατικές μισθώσεις ακινήτων Airbnb - Ραβασάκια στους ιδιοκτήτες που δεν έβγαλαν αριθμό μητρώου

Σφίγγει ο κλοιός με τις πειρατικές μισθώσεις ακινήτων Airbnb - Ραβασάκια στους ιδιοκτήτες που δεν έβγαλαν αριθμό μητρώου
Η ΑΑΔΕ προκειμένου να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή από κρυμμένα εισοδήματα που προκύπτουν από τα διαμερίσματα ή τα ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται μέσω AirBnB, Booking και VRBO, προχώρησε σε συμφωνία με τις τρεις πλατφόρμες

Πάρτι με μαύρα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων που σημειώνουν έκρηξη στην Ελλάδα έχει εντοπίσει η ΑΑΔΕ καθώς χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν πειρατικά κάποιο κατάλυμα χωρίς να το έχουν δηλώσει στην εφορία.

Μετά την συγκέντρωση και τον έλεγχο στοιχείων που αφορούν ακίνητα που διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών Airbnb, ΗomeAway, Booking.com οι ελεγκτικές υπηρεσίες ετοιμάζουν ραβασάκια σε όσους έχουν πιαστεί να μην έχουν δηλώσει τον απαραίτητο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου με αυστηρή σύσταση για συμμόρφωση.

Όσοι ιδιοκτήτες αγνοήσουν το ειδοποιητήριο της ΑΑΔΕ πέρα από το πρόστιμο των 5.000 ευρώ το οποίο πολλαπλασιάζεται και μπορεί να φτάσει τα 20.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για επαναλαμβανόμενη παράβαση κινδυνεύουν και με διαγραφή από τις ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες έχουν αναρτήσει και εκμεταλλεύονται τα ακίνητα τους.

Σημειώνεται ότι ιδιοκτήτες που έχουν συνεργασία με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για την ενοικίαση των ακινήτων τους έχουν κάθε χρόνο προθεσμία έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ή να διορθώσουν τυχόν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει.

Επίσης κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να έχει αριθμό μητρώου ακινήτου από την ΑΑΔΕ.
Ο μοναδικός αριθμός αυτός συνδέεται με την κίνηση του ακινήτου (μίσθωση, ύψος ενοικίου, «κλειστό διαμέρισμα) ενώ αν ο ιδιοκτήτης δεν λάβει αυτό τον αριθμό μητρώου, οι πλατφόρμες δεν του επιτρέπουν να ανεβάσει σε αυτές το ακίνητο του.

Η ΑΑΔΕ προκειμένου να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή από κρυμμένα εισοδήματα που προκύπτουν από τα διαμερίσματα ή τα ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται μέσω AirBnB, Booking και VRBO, προχώρησε σε συμφωνία με τις τρεις πλατφόρμες για να αντλεί πληροφορίες και στοιχεία.
Τι είδους στοιχεία θα μπορούν όμως να πάρουν στα χέρια τους οι ελεγκτές της Εφορίας από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες;

Η συμφωνία, περιλαμβάνει τα εξής:

  • Οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
  • Οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.
  • Οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.

Πρόστιμα

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 5.000 και μπορεί να φθάσουν έως 20.000 ευρώ. Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης