Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων

Αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων
Oι αντίστοιχες εισροές για αγορά ακινήτων το 2020 κυμάνθηκαν περίπου στα 840 εκατομμύρια

Ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα του real estate παρουσιάζει η χώρα μας, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να έχουν αγγίξει τα 1,2 δισεκατομμύρια σε εισροές για αγορά ακινήτων και επιπλέον 700-800 εκατομμύρια για διαχείριση ακινήτων, σύμφωνα με όσα είπε ο Θεόδωρος Μητράκος, διευθυντής- σύμβουλος και πρώην υποδιευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδας στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου BnB Greece Conference 2022 που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Όπως τόνισε ο κ. Μητράκος, οι αντίστοιχες εισροές για αγορά ακινήτων το 2020 κυμάνθηκαν περίπου στα 840 εκατομμύρια. «Ήταν μια αξιόλογη αύξηση. Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το Ισραήλ για κατοικίες αλλά και για ξενοδοχεία, υπάρχει επίσης ενδιαφέρον και από τις χώρες του βορρά αλλά κυρίως το ενδιαφέρον προέρχεται από funds. Η χώρα μας έχει σημαντικές αποδόσεις και στο επαγγελματικό και στο οικιστικό ακίνητο. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να φτάνει και το 6-6,5% ενώ παραδοσιακά η απόδοση άγγιζε το 3-3,5%. Άρα υπάρχουν πολύ υψηλές αποδόσεις και αυτό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών» προσέθεσε.
Την ίδια ώρα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης για τα νέα ζευγάρια μειώνεται σημαντικά χρόνο με το χρόνο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, όπως ανέφερε ο κ. Μητράκος. «Και στην Ελλάδα είδαμε ότι στους νέους 25 έως 34 χρονών αλλά και 35 έως 44 χρονών το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 20 με 30 χρόνια, κάτι που ακολουθεί τη διεθνή μακροχρόνια τάση. Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η ερμηνεία του φαινομένου αυτού, έρχεται από την αγορά εργασίας, το επίπεδο των τιμών, τη φορολογία, τη χρήση γης, το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σε κάθε χώρα, αλλά ο δεύτερος παράγοντας που ερμηνεύει περισσότερο από το μισό αυτής της πτώσης είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας», εξήγησε ο κ. Μητράκος και διευκρίνισε:
«Δηλαδή τα αβέβαια εισοδήματα, τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας και οι χαμηλές αμοιβές είναι ο κύριος παράγοντας που μειώνει τη δυνατότητα νέων να συμμετέχουν στην αγορά κατοικίας.
Και αυτό έχει δύο λόγους: πρώτον, δεν είναι σε θέση να συσσωρεύσουν το απαραίτητο κεφάλαιο που χρειάζεται και δεύτερον να συμμετέχουν στη στεγαστική πίστη. Αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες δανειοδοτούν περίπου το 65 με 70% δάνειο της αξίας του ακινήτου ενώ από την άλλη, οι ενδιαφερόμενοι αυτής της κατηγορίας δεν ικανοποιούν τα κριτήρια για να συμμετάσχουν στη στεγαστική πίστη. Για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει μια κατάλληλα στοχευμένη στεγαστική πολιτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης