Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης - Μητσοτάκης σε Dombrovskis: Να ληφθούν μέτρα για την ακρίβεια

Εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης - Μητσοτάκης σε Dombrovskis: Να ληφθούν μέτρα για την ακρίβεια

O πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κίνδυνο η Ευρώπη να ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με τη «Λερναία Ύδρα» του λαϊκισμού

Σχετικά Άρθρα

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, προς τη χώρα μας επιβεβαιώθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
Ειδικτότερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έστειλε τα συγχαρητήρια του στην ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με την εκταμίευση ποσού ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που έχει γίνει αναφορικά με τη διευθέτηση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ακρίβεια και προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη. «Είναι σημαντικό στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ενισχυθεί με συγκεκριμένες προτάσεις ο παραγωγικός ιστός των χωρών της ΕΕ. Διαφορετικά, η ευρωπαϊκή ήπειρος κινδυνεύει να ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την "Λερναία Ύδρα" του λαϊκισμού», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία του με τον Dombrovskis.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και η «εκτίναξη» των τιμών στην ενέργεια, συνιστούν πλέον βάρη που καμία χώρα - μέλος της ΕΕ δεν μπορεί από μόνη της να σηκώσει.
Παράλληλα, τόνισε ότι «ψηλά» στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον Dombrovskis βρίσκεται το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης οδηγούνται στην τόνωση της επιχειρηματικότητας αλλά και σε σημαντικές δράσεις, όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». «Θα μιλήσουμε και για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, με έμφαση στην πράσινη μετάβαση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Dombrovskis: H κυβέρνηση εφαρμόζει ένα τέλειο πλάνο

Με αναφορές στην πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε η τοποθέτηση του Valdis Dombrovskis, ο οποίος συνομίλησε με τον πρωθυπουργό μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στην ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με την εκταμίευση ποσού ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που έχει γίνει αναφορικά με τη διευθέτηση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων.
«Η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους που έχει θέσει», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα τέλειο πλάνο, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων, καλύτερων θέσεων εργασίας».
kyriakos_dombrovskis.JPG

Σκυλακάκης: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Την εκταμίευση της α' δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι «πριν από την Ελλάδα, μόλις δύο χώρες από τις 27 της ΕΕ έχουν λάβει την πρώτη δόση πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Από τα 3,6 δισ. ευρώ, 1,72 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος της μη επιστρεπτέας στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης (δηλαδή σε επιδοτήσεις) και 1,84 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, στο σκέλος των δανείων.
«Στη δύσκολη σημερινή εποχή, είναι μια αισιόδοξη είδηση ότι η χώρα μας πρωτοπορεί στην εφαρμογή του Εθνικού της Σχεδίου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” και αυτό αναγνωρίζεται από την Ευρώπη, που εκταμίευσε, σήμερα, 3,6 δισ. ευρώ προς τον ελληνικό προϋπολογισμό. Είναι ευτυχής συγκυρία ότι, την ίδια μέρα, βγαίνουν οι προσκλήσεις, ύψους 510 εκατ. ευρώ, του “Ελλάδα 2.0”, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αγροτοδιατροφικού τομέα και τα συλλογικά αγροτικά σχήματα, γιατί φαίνεται, έμπρακτα, πως το Εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του ελληνικού Σχεδίου υπάρχουν προγράμματα, που έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί, όπως η «Ψηφιακή Μέριμνα Ι», που αφορά στην αγορά, μέσω voucher, τεχνολογικού εξοπλισμού, με δικαιούχους πάνω από 500.000 μαθητές. Άλλα προγράμματα και έργα έχουν, ήδη, ξεκινήσει να υλοποιούνται, όπως το «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά, το οποίο στον παρόντα κύκλο αναμένεται να ενισχύσει, για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, 100.000 νοικοκυριά, η ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης και η Γραμμή Μεταφοράς του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, που επιταχύνει την είσοδο φθηνών Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μας μίγμα, το «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», που αφορά στην αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για εκπαιδευτικούς και μαθητές πυρόπληκτων περιοχών, με 170.000 ωφελούμενους, ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών.
Επιπλέον, σήμερα (8/4/2022), δημοσιεύονται πέντε προσκλήσεις, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα: «Πράσινος αγρο-τουρισμός», «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων», «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα», «Γενετική Βελτίωση ζώων» και «Αναδιάρθρωση καλλιεργειών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης