Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία - Ο τραπεζικός τομέας έχει γίνει ισχυρότερος

Regling (ESM): Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία - Ο τραπεζικός τομέας έχει γίνει ισχυρότερος
Πρόοδο για την ελληνική οικονομία διαπιστώνει ο επικεφαλής του ESM, Κlaus Regling...
Σχετικά Άρθρα

Τη διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία έχει προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM Κlaus Regling, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Όπως είπε, η ανάπτυξη της χώρας μας το 2021 ήταν από τις ισχυρότερες στην ΕΕ και η απώλεια παραγωγής το 2020, μετά την πανδημία, σχεδόν ανακτήθηκε.
«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία λόγω των μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις, η οικονομία της χώρας είναι διαρθρωτικά πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την πανδημία από ό,τι πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους» υποστήριξε.
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, επεσήμανε πως «Ο τραπεζικός τομέας έχει γίνει ισχυρότερος, με μειωμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υψηλότερες καταθέσεις».
Οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική σύνεση της Ελλάδας είναι απαραίτητες για την εμπιστοσύνη της αγοράς και για τη διασφάλιση ότι το χρέος της παραμένει βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που θα εξετάσουν οι οίκοι αξιολόγησης όταν αποφασίζουν εάν θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, κατέληξε.
Aπό τη μεριά του, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η ισχυροποίηση των θεμελίων της - τα τελευταία χρόνια - μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι η νέα κρίση, παρά τις πιέσεις που δημιουργεί, δεν θα βγάλει εκτός πορείας την ελληνική οικονομία και δεν θα αλλοιώσει την καλή εικόνα της χώρας.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι διανύουμε μία ιστορική περίοδο, με αυξημένες προκλήσεις, τις οποίες κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί, από μόνο του, να αντιμετωπίσει. 

Η δήλωση Regling

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τους συναδέλφους του για τη θερμή υποδοχή τους σήμερα.
Είχα επίσης τη χαρά να καλωσορίσω τον Υπουργό Σταϊκούρα στα κεντρικά γραφεία του ESM στο Λουξεμβούργο, τη Δευτέρα, λίγο πριν τη συνάντηση των 19 υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, όταν συζητήσαμε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.
Χαίρομαι που μπορέσαμε να συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις σήμερα.
Όταν τον επισκέφτηκα πέρυσι, βγαίναμε από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid-19.
Τώρα αντιμετωπίζουμε μια νέα κρίση πολύ διαφορετικού χαρακτήρα.
Οι τρομερές εικόνες που βλέπουμε να έρχονται από την Ουκρανία και οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου ήταν, αναπόφευκτα, το φόντο της συνομιλίας μας.
Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία λόγω των μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις, η οικονομία της χώρας είναι διαρθρωτικά πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την πανδημία από ό,τι πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους.
Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση που προκάλεσε ο Covid-19, συνεχίζοντας παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Σταϊκούρας, υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες:
Η ανάπτυξη το 2021 ήταν από τις ισχυρότερες στην ΕΕ και η απώλεια παραγωγής το 2020 σχεδόν ανακτήθηκε.
Ο τραπεζικός τομέας έχει γίνει ισχυρότερος, με μειωμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υψηλότερες καταθέσεις.
Η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η μερική αποπληρωμή της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης είναι πολύ θετικές και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
Δεδομένης της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουμε τώρα, η διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η διατήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής πορείας θα είναι τα βασικά καθήκοντα στο μέλλον.
Οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική σύνεση της Ελλάδας είναι απαραίτητες για την εμπιστοσύνη της αγοράς και για τη διασφάλιση ότι το χρέος της παραμένει βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που θα εξετάσουν οι οίκοι αξιολόγησης όταν αποφασίζουν εάν θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.
Και αυτό είναι σημαντικό για την αύξηση της ανθεκτικότητας της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο ESM στέκεται δίπλα-δίπλα με την Ελλάδα για πάνω από μια δεκαετία.
Και αυτή η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε την καλή πρόοδο των τελευταίων ετών για να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις.
Η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προσαρμογή της οικονομίας στις προκλήσεις του αύριο και η δημιουργία ευημερίας για όλους τους Έλληνες είναι οι απώτεροι στόχοι.
Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια. 

Tοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

Αξιότιμε κε. Klaus Regling,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω, για ακόμη μία φορά, στο Υπουργείο Οικονομικών.
Σας ευχαριστώ για την τακτική, ειλικρινή, παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει.
Ιδιαίτερα χρήσιμη και απαραίτητη, σε μία περίοδο σφοδρών διαταραχών, κατά την οποία η Ευρώπη - όπως και ολόκληρος ο πλανήτης - κινείται σε ένα περιβάλλον διαδοχικών, επάλληλων κρίσεων και υψηλών αβεβαιοτήτων.
Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία, παρότι προέρχεται από μια μακρά και επώδυνη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, αποδεικνύεται ανθεκτική στους ισχυρούς κραδασμούς, παρουσιάζοντας, μάλιστα, σημάδια αναπτυξιακής δυναμικής.
Αυτό αναδείχθηκε και στο Eurogroup του Μαρτίου, όπου επικροτήθηκε η πρόοδος της Ελλάδας και αναγνωρίστηκαν οι ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας της.
Ενδεικτικά, το 2021:
• Η ανάκαμψη ήταν ισχυρή, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020.
• Η σύνθεση του ΑΕΠ βελτιώθηκε, καθώς καταγράφηκε σημαντική αύξηση τόσο των επενδύσεων όσο και των εξαγωγών.
• Το οικονομικό κλίμα και η εμπιστοσύνη τονώθηκαν.
• Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ξεπέρασε αυτόν του 2019.
• Το διαθέσιμο εισόδημα στηρίχθηκε.
• Η ανεργία συρρικνώθηκε.
• Οι καταθέσεις ενισχύθηκαν.
• Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μειώθηκαν.
• Η οικονομία αναβαθμίστηκε.
Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν καρπό της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούλιο του 2019, και συνεχίζεται, αδιάκοπα, μέχρι σήμερα.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή, εφαρμόσαμε ένα διαφορετικό και σύγχρονο μείγμα, που εδράζεται σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, σε μια διορατική εκδοτική στρατηγική, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην τόνωση των επενδύσεων.
Όπως όμως είναι φυσικό, η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι οικονομικές επιπτώσεις της, κυρίως μέσω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, «θολώνουν» τις θετικές προοπτικές της οικονομίας μας.
Ωστόσο, η ισχυροποίηση των θεμελίων της - τα τελευταία χρόνια - μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι η νέα κρίση, παρά τις πιέσεις που δημιουργεί, δεν θα βγάλει εκτός πορείας την ελληνική οικονομία και δεν θα αλλοιώσει την καλή εικόνα της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες των πολιτών.
Αντιδρούμε ψύχραιμα και συγκροτημένα, προκειμένου να περιορίσουμε, όσο είναι εφικτό, τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων.
Με αίσθημα ευθύνης, συγκλίνουμε με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνουμε από τις αντοχές της οικονομίας.
Και αυτό γιατί οι πόροι που διαθέτουμε, είναι συγκεκριμένοι, κρατώντας αποθέματα και για το μέλλον.
Οι κίνδυνοι αυξημένοι.
Η διάρκεια και η ένταση της νέας κρίσης άγνωστα.
Παράλληλα όμως, με το βλέμμα στο μέλλον, ακόμα και μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον των πολλαπλών κρίσεων, συνεχίζουμε να υλοποιούμε οραματικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές, προκειμένου να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους.
Δηλαδή:
• τη διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης,
• την περαιτέρω βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ,
• την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας,
• τη σταδιακή μετάβαση σε καθεστώς δημοσιονομικής ισορροπίας,
• την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμές» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ,
• την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Υλοποιούμε εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής των οφειλών της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πρωτοβουλίες, που όπως έχετε τονίσει και εσείς, κ. Regling, “στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αποφέρουν εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και ενισχύουν το προφίλ του δημοσίου χρέους.”
Δημόσιο χρέος που – παρότι παραμένει υψηλό – είναι, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, βιώσιμο, χάρη στο προφίλ του, δηλαδή τη μακρά περίοδο ωρίμανσης, τις διαχειρίσιμες ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες, τις χαμηλές δαπάνες εξυπηρέτησης και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι διανύουμε μία ιστορική περίοδο, με αυξημένες προκλήσεις, τις οποίες κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί, από μόνο του, να αντιμετωπίσει.
Η συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος είναι απαραίτητη.
Σε ότι μας αφορά, ως Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, με σχέδιο, σύνεση, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, να υλοποιούμε πολιτικές για την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας, και να συμβάλλουμε στην αναζήτηση βέλτιστων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αγαπητέ Klaus,
Σας εκφράζω και πάλι τις ευχαριστίες μου για τη δημιουργική συνεργασία μας και τη συμβολή σας στην πρόοδο της χώρας τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης