Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Τελειώνει τον Αύγουστο η ενισχυμένη εποπτεία για την ελληνική οικονομία - Δεν θα επηρεαστεί το waiver της ΕΚΤ

Bloomberg: Τελειώνει τον Αύγουστο η ενισχυμένη εποπτεία για την ελληνική οικονομία - Δεν θα επηρεαστεί το waiver της ΕΚΤ
Αυτή την εβδομάδα, η Αθήνα ολοκλήρωσε την πρόωρη αποπληρωμή των έκτακτων δανείων που χορηγήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους
Σχετικά Άρθρα

Τον Αύγουστο του 2022 θέλει να ολοκληρωθεί η ενισχυμένη εποπτεία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση ώστε η χώρα να περάσει στην επόμενη φάση μιας πιο light μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.
Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί, όπως λένε πηγές πολύ κοντά στους θεσμούς που καθορίζουν τις αποφάσεις – κάτι το οποίο θα αποτελούσε μια εν πολλοίς συμβολική κίνηση που θα σήμανε το επίσημο τέλος της δεκαετούς κρίσης που κατέκλυσε το έθνος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.
Σε αυτό το πλαίσιο, με τη χώρα να στοχεύει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, διαπιστώνεται συναίνεση μεταξύ του πιο υπερχρεωμένου κράτους της Γηραιάς Ηπείρρου και των Ευρωπαίων πιστωτών του ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Ιούνιο, είπαν, ζητώντας να μην κατονομαστούν γιατί οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές.
Το λεγόμενο καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» της Ελλάδας, που επιβλήθηκε από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ταμείο διάσωσης της περιοχής, ακολούθησε την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος διάσωσης το 2018.
Σύμφωνα με τους όρους του, η Ελλάδα επωφελείται μέσω τακτικών πληρωμών βοήθειας, με αντάλλαγμα την εκπλήρωση προϋποθέσεων, που σχετίζονται με την οικονομική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Αν μη τι άλλο, η συγκεκριμένη απόφαση καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να καθησυχάσει τους επενδυτές και τους οίκους αξιολόγησης ότι οι παλιές κακές μέρες της κρίσης χρέους ανήκουν πλέον στο παρελθόν και πως θα επιχειρήσει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Οποιαδήποτε αλλαγή πιθανότατα δεν θα επηρεάσει το waiver που επιτρέπει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει τα ομόλογα της Ελλάδας.
αδαδα_8.JPG
Άλλες υποχρεώσεις

Αυτή την εβδομάδα, η Αθήνα ολοκλήρωσε την πρόωρη αποπληρωμή των έκτακτων δανείων που χορηγήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.
Επίσης, αποπληρώνει με επιταχυνόμενο ρυθμό ορισμένα από τα διμερή δάνεια που συμφωνήθηκαν με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 2010, στο πλαίσιο της πρώτης συμφωνίας διάσωσης.
Η συνολική αξία όλων των δόσεων της ελάφρυνσης του χρέους ανέρχεται σε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με τους όρους του τρέχοντος προγράμματος.
Μία από τις προγραμματισμένες δόσεις βοήθειας, η οποία είχε χαθεί καθώς προεκλογική εκστρατεία το 2019 διέκοψε την τακτική αναθεώρηση της οικονομίας από εκπροσώπους των Ευρωπαίων πιστωτών, θα μπορούσε να εκταμιευθεί τον Οκτώβριο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Καταγραφή_153.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης