Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αξιολόγηση: «Κλειδώνει» η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, μένουν οι ουρές σε μεταρρυθμίσεις και δόση

Αξιολόγηση:  «Κλειδώνει» η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, μένουν οι ουρές σε μεταρρυθμίσεις και δόση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της «επόμενης μέρας» για την Ελλάδα θα συζητηθεί στη συνάντηση (διά ζώσης) που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με την ευρωπαϊκή τρόικα (E.E., ESM, EKT), ενώ αναμένεται η έκθεση των θεσμών για την ενισχυμένη εποπτεία, η οποία θα δημοσιευθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου
Σχετικά Άρθρα

Με εξπρές διαδικασίες και σε χαλαρούς ρυθμούς αναμένεται να ολοκληρωθεί η 14η και τελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση σήμερα από τους θεσμούς που διεξάγεται εν μέσω πληθωριστικής κρίσης και ισχυρών αβεβαιοτήτων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Παρά τις «ουρές» στις μεταρρυθμίσεις η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία έχει κλειδώσει για τον Αύγουστο με αποτέλεσμα η σημερινή αξιολόγηση να είναι τυπικού χαρακτήρα, ενώ δεν θα υπάρξει πρόβλημα και με τη δόση των 747 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευτεί κανονικά τον Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά τη δόση που εκκρεμεί από το 2019 και είναι ισόποση, αυτή τελικά δεν θα δοθεί ταυτόχρονα αλλά θα αποδεσμευτεί με τις πρώτες εξετάσεις που θα δώσει η χώρα σε καθεστώς πια απλής εποπτείας, πιθανότατα τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της «επόμενης μέρας» για την Ελλάδα θα συζητηθεί στη συνάντηση (διά ζώσης) που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με την ευρωπαϊκή τρόικα (E.E., ESM, EKT), στη διάρκεια της οποίας θα οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για να περιληφθούν στην τελευταία έκθεση των θεσμών για την ενισχυμένη εποπτεία, η οποία θα δημοσιευθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν είναι οι γνωστές και αφορούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, το στοκ των συντάξεων, τη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και δράσεις από τον χρηματοπιστωτικό τομέα που θεωρούνται «κομβικές», όπως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία.

Ψηλά στον κατάλογο με τις εκκρεμότητες βρίσκεται και το νέο σύστημα EISPRAXIS της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που είχε προγραμματιστεί για τον τρέχοντα μήνα αλλά κατά πως φαίνεται θα μπει σε λειτουργία στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Στην έκθεση του Μαΐου θα επισημαίνεται από την Κομισιόν η ανάγκη να παραμείνει η χώρα προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση, πράγμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας κάποια στιγμή μέσα στο 2023.

Στη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για τις επόμενες κινήσεις στο θέμα της ακρίβειας, σε μια προσπάθεια να δοθεί το πράσινο φως για παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για συγκεκριμένα βασικά είδη διατροφής (κόστος 140 εκατ. ευρώ) και την επέκταση -και ενδεχομένως αν απαιτηθεί και αύξηση- του ποσού της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αποσβεστεί μέρος της πληθωριστικής ζημιάς.

Μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για ορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, στόχος είναι να διατηρηθεί η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης και τον Μάιο.

Επιπλέον ενημέρωση θα υπάρξει από το οικονομικό επιτελείο και για την επί τα χείρω αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού και των δεικτών της οικονομίας με τον πήχη της ανάπτυξης να προσγειώνεται στο 2,5% για φέτος σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα λόγω της αρνητικής επίπτωσης στο ισοζύγιο από τα μέτρα στήριξης ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα ανεβαίνει πάνω από το 1,8% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,2% του ΑΕΠ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης