Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας διοικείται σαν την Αρχαία Ρώμη - Ποιος έχει το ρόλο του «Επάρχου» και τα μεσάνυκτα του ΤΑΙΠΕΔ

Ο  Οργανισμός Λιμένος Καβάλας διοικείται σαν την Αρχαία Ρώμη - Ποιος έχει το ρόλο του «Επάρχου» και τα μεσάνυκτα του ΤΑΙΠΕΔ

Η CEO Άννα Θυσιάδου και το ΤΑΙΠΕΔ σε ρόλο «νυχτοφύλακα»

Τον... δικό τους άνθρωπο αναζητεί ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας για την υλοποίηση έργου αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος πρέπει να περάσει σε καινούργια χέρια καθώς η εταιρεία που το είχε αναλάβει από το 2012 λόγω της άκαμπτης γραφειοκρατίας διαμορφώθηκαν συνθήκες σε επίπεδα ρεκόρ αφού έφθασαν τα δέκα χρόνια.
Η εταιρεία ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑΣ Α.Ε. μετά από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2012 της ανατέθηκε το δικαίωμα χρήσης του έργου, εντός της χερσαίας ζώνης λιμένος της Καβάλας, προκειμένου αυτή να προβεί σε υλοποίηση ενός τμήματος του σχεδίου ανάπτυξης του Λιμένα Καβάλας (master plan: « Εκμετάλλευση Παλαιών Αποθηκών της Ο.Λ.Κ. Α.Ε.» θα πραγματοποιηθεί σε συνολική έκταση 9.160m2, εκ των οποίων τα 1.888,00m2.Η αξία του έργου υλοποίησης ήταν στα 2,5 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ.
Τα δέκα χρόνια δεν στάθηκαν ικανά για την υλοποίηση του έργου με τη σημερινή διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας τη διευθύνουσα σύμβουλο κα Άννα Θυσιάδου και του προέδρου Γιώργου Φιλόσογλου θέλουν να …επιταχύνουν τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου αναζητώντας νέο ανάδοχο εκτέλεσης του έργου ενώ δεν έχει αντιμετωπιστεί το θέμα αντικατάστασης του παλαιού αναδόχου.
Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει τις αλλαγές αλλά ο ενδιαφερόμενος θεωρεί ως δεδομένο ότι αδικείται κάτι που του δίνει το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και πιο συγκεκριμένα στα Διοικητικά Δικαστήρια για να βρει το δίκιο του.

Έτσι ….δουλεύουν στην Επαρχία, όπως στην εποχή της Αρχαίας Ρώμης.

Η περίπτωση της εταιρείας Γεωργούλιας Α.Ε φέρνουν στο φώς ότι οι περιφερειακοί κρατικοί Οργανισμοί λειτουργούν όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Η κεντρική εξουσία που ζει στην Αθήνα θα το πληροφορηθεί με καθυστέρηση και άγνωστο το πότε ενώ το ρόλο «Έπαρχου» εκτελούν οι τοπικοί βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος.

Την ίδια στιγμή «βαθειά μεσάνυκτα» έχει το ΤΑΙΠΕΔ που κρατά τις μετοχές του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας αλλά δεν παρεμβαίνει στη διοίκηση με την κα Άννα Θυσιάδου ως διευθύνουσα σύμβουλο, απρόσκοπτα να υλοποίει το έργο της, το οποίο όμως γνωρίζει ο Βουλευτής της περιοχής Μακάριος Λαζαρίδης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που του άνοιξε την πόρτα της πολιτικής.
Η κα Άννα Θυσιάδου είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα στο Περιβάλλον άρα έχει άριστη γνώση αξιοποίησης υδάτινών πόρων και το πιο σημαντικό είναι μόνιμος κάτοικος Καβάλας.
Η εξαιρετική της πορεία στην ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα την καθιστά συνεργάσιμη και κυρίως με όλες τις κοινωνικές τάξεις της περιφέρειας. Ενίοτε παρέχει απασχόληση με την ανάθεση έργων έως 20.000 ευρώ , όπως προβλέπει η νομοθεσία διότι για υψηλότερες δαπάνες απαιτείται διαγωνισμός.
Η νέα διοίκηση κινείται ολοταχώς στη αναζήτηση νέου αναδόχου του έργου διότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην ενώ αγνοείται η παρουσία του νυν αναδόχου που όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί Δικαστικά θέτοντας οικονομικές αξιώσεις κατά του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας

Η «Γεωργούλιας ΑΕ» θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Από το χρόνο ανάληψης του έργου η διοίκηση της εταιρείας διαπίστωσε ότι ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας δεν είχε δικαιώματα χρήσης γης και δεν ήταν εφικτό να εκδοθούν οι σχετικές πολεοδομικές άδειες, παρότι ήταν υποχρέωση του ΟΛΚ να έχει τακτοποιήσει όλα τα πολεοδομικά θέματα, τα οποία διεκπεραιώθηκαν από την ενδιαφερόμενη εταιρεία.
Η υλοποίηση του έργου από τη «ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑΣ Α.Ε.», προβλέπει την μετατροπή των ετοιμόρροπων παλαιών αποθηκών (καθαιρεμένων ήδη) σε ένα ασφαλές σύγχρονο κτήριο Δημοσίου συμφέροντος ως υποδομή ιδιοκτησία και περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού Δημοσίου εντός του οποίου θα λειτουργεί το cruise terminal του λιμένα, δημιουργώντας παράλληλα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως: 70-80 νέες θέσεις εργασίας.
Το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ από μισθούς των νέων θέσεων εργασίας και τρίτων συνεργαζόμενων (υπεργολάβων για φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα, παροχή υπηρεσιών κλπ.) για τα επόμενα τριάντα έτη, ποσό που θα διαχυθεί στην τοπική οικονομία προς όφελος όλων.
Τουλάχιστον κατά 5 εκατομμύρια θα είναι τα ετήσια έσοδα για την Ο.Λ.Κ. Α.Ε. (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.) συνολικά για όλη την διάρκεια ισχύος της σύμβασης.
Επίσης η επενδυση θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ιδιοκτήτη της γης, εκτός από ένα σύγχρονο κτίριο ως περιουσία του και έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους κατ ́ ελάχιστο περίπου €40,0 εκατομμύρια συνολικά κατά την διάρκεια ισχύος της σύμβασης.
Επί πλέον, η δωρεάν διάθεση χώρου προς την Ο.Λ.Κ. Α.Ε. (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.) για την λειτουργία εντός του νέου κτηρίου του cruise terminal του λιμένα, θα απαλλάξει αυτήν και κατ ́ επέκταση το Ελληνικό δημόσιο από μια δαπάνη εκατοντάδων χιλιάδων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης