Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξεκινάει 14η αξιολόγηση, έρχονται 6/4 οι επικεφαλής των θεσμών... αλλά ο Σταικούρας στοχεύει στην έξοδο από την εποπτεία

Ξεκινάει 14η αξιολόγηση, έρχονται 6/4 οι επικεφαλής των θεσμών... αλλά ο Σταικούρας στοχεύει στην έξοδο από την εποπτεία
Η επιτυχής έκβαση της αξιολόγησης θεωρείται κρίσιμη καθώς σε αυτή η δύσκολη διεθνή συγκυρία θα αποτελέσει ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις
Σχετικά Άρθρα

Με διαδικασίες εξπρές θα ολοκληρωθεί η 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τους θεσμούς (ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM, ΔΝΤ) που εκτός απρόοπτου θα είναι και η τελευταία που διεξάγεται υπό το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται μέσα στην εβδομάδα και στις 6 Απριλίου οι επικεφαλής όπου στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να άρει τους όποιους μεταμνημονιακούς περιορισμούς.
Από εκεί και πέρα αφού επιτευχθεί η έξοδος από την εποπτεία τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα αξιολογείται για τα αποτελέσματά της στην οικονομία ανά εξάμηνο, όπως συμβαίνει με τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε μεταπρογραμματική παρακολούθηση, έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε.

Στην συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα με τους επικεφαλής την θα συζητηθεί παράλληλα ο χρόνος αποδέσμευσης των δύο τελευταίων δόσεων που εκκρεμούν από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την «συγχώνευση» των δύο δόσεων που απομένουν συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και την καταβολή τους το καλοκαίρι.
Σημειώνεται ότι μία δόση αφορά την 14η αξιολόγηση που θα εκταμιευθεί από το συμβούλιο υπουργών τον Ιούνιο ενώ η άλλη δόση εκκρεμεί από το 2019.

Η επιτυχής έκβαση της αξιολόγησης θεωρείται κρίσιμη καθώς σε αυτή η δύσκολη διεθνή συγκυρία θα αποτελέσει ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική εξυγίανση πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να περιορίσει το «δανειακό φορτίο» προχωρά στην αποπληρωμή το υπόλοιπο των 1,9 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου και της πρώτης δόσης ύψους 2,65 δισ. ευρώ του διμερούς δανείου του πρώτου μνημονίου.
Η αποπληρωμή της δεύτερης δόσης των 2,65 δισ. ευρώ που κανονικά είναι προγραμματισμένη για το 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης οι θεσμοί θα εξετάσουν αν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της 13ης έκθεσης αξιολόγησης.

Ειδικότερα στο επίκεντρο θα βρεθούν:

  • Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με χρονοδιάγραμμα και η δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης (gov.gr)
  • Η μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας
  • Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • Η επικύρωση των δασικών χαρτών
  • Το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ «eispraksis»
  • Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Η ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας
  • Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.
  • Η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για αστικές και ποινικές υποθέσεις
  • Η υιοθέτηση του νέου Κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης
  • Η απαιτούμενη παράγωγη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης
  • Δράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν Κατσέλη, η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης