Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι δύο «ταχύτητες» με τα πρόστιμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις - Πώς θα αποφύγετε την καμπάνα της Εφορίας

Οι δύο «ταχύτητες» με τα πρόστιμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις - Πώς θα αποφύγετε την καμπάνα της Εφορίας
Ένας μεγάλος αριθμός θα κληθεί να καταβάλει αυτοτελές πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Αλλάζει ο χάρτης με τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις μετά τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που απαλλάσσει μία μεγάλη κατηγορία υπόχρεων από το βάρος πληρωμής της χρηματικής ποινής των 100 ευρώ.
Με τη νέα ρύθμιση όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις που αλλάζουν το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος και συνεπώς το τελικό λογαριασμό αλλά το ποσό του επιπλέον φόρου είναι έως 100 ευρώ θα γλιτώνουν την καμπάνα της Εφορίας.
Αντίθετα ένας μεγάλος αριθμός θα κληθεί να καταβάλει αυτοτελές πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας, ενώ θα επιβαρυνθεί και με προσαύξηση 0,73% επί του ποσού του πρόσθετου φόρου που προκύπτει με βάση την τροποποιητική δήλωση κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.
Αναλυτικότερα οι «δύο ταχύτητες» που διαμορφώνονται στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είναι οι ακόλουθες:
Απαλλαγή από πρόστιμα

  • Όταν το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ. Σε αυτή τη περίπτωση ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί εκ της ανωτέρω αιτίας, για τα οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής.
  • Μεταβολή η συμπλήρωση αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης όπως η εισαγωγή η διόρθωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ, του ΑΜΚΑ του υπόχρεου ή κάποιου εξαρτώμενου μέλους του, του ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου στις περιπτώσεις που ζητείται από την ηλεκτρονική εφαρμογή, του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙBAN), η εισαγωγή κενού ή ημιτελούς ακινήτου ή των στοιχείων των συνιδιοκτητών ακινήτων στο Ε2, η μεταβολή κάποιου πληροφοριακού στοιχείου του Πίνακα Β΄ της πρώτης σελίδας του Ε3 και η τροποποίηση στοιχείων του υπόχρεου νομικού προσώπου/οντότητας ή του εκπροσώπου αυτού, κλπ.
  • Συμπλήρωση ορισμένων κωδικών πχ. 781-782 του Πίνακα 6 του έντυπου Ε1, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης του συγκεκριμένου φορολογικού έτους.
  • Αγροτικές επιδοτήσεις εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεπώς δεν ήταν δυνατή η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για το εισόδημα αυτό.
  • Εισοδήματα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, κ.λπ λόγω εκπρόθεσμης έκδοσης ή διόρθωσης σχετικών βεβαιώσεων από τον αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση έκδοσης και χορήγησης βεβαίωσης εισοδημάτων και όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων


Διπλή επιβάρυνση

Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με αυτοτελές χρηματικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και εάν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.
Πέραν του προστίμου, επί του ποσού του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης θα επιβληθεί τόκος ύψους 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης