Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξηρουχάκης (ΤΧΣ): Οι τράπεζες εστιάζουν στην ανάπτυξη και στη βελτίωση των κερδών τους

Ξηρουχάκης (ΤΧΣ): Οι τράπεζες εστιάζουν στην ανάπτυξη και στη βελτίωση των κερδών τους
Στόχος είναι οι εγχώριες επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες να ενδυναμωθούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές με την αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων, ενώ η τραπεζική δραστηριότητα να διευρυνθεί πέρα των δανειοδοτήσεων και σε άλλες υπηρεσίες (συμβουλευτικές ως επι το πλείστων), όπου οι τράπεζες θέλουν και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο

Οι ελληνικές τράπεζες εστιάζουν στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας, και στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος  του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών, Ηλίας Ξηρουχάκης σε ομίλια του στο Banking Summit.

Ανάμεσα σε άλλα είπε:

«Απαλλαγμένες λοιπόν από τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων που τους κληροδότησε η δεκαετής οικονομική κρίση, βρίσκονται πια σε πολύ καλύτερη θέση ώστε να ανταποκριθούν πληρέστερα στον κομβικό ρόλο που έχουν για την ανάπτυξη της Εθνικής οικονομίας.
Συνεπώς, η εστίαση όλου του τραπεζικού συστήματος, στρέφεται πλέον ξεκάθαρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Η καθαρή πιστωτική επέκταση, αναμένεται να αναχαιτίσει εν πολλοίς, την πίεση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα καθαρά έσοδα από τόκους, κυρίως λόγω της απομόχλευσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, της διαρκώς αυξανόμενης έντασης του ανταγωνισμού αλλά και των ιδιαίτερα ευμενών συνθήκων, που παρατηρήθηκαν έως τα τέλη του 2021, στις διεθνείς αγορές ομολόγων ( των εταιρικών συμπεριλαμβανομένων).
Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούμε  πως έχουν κάνει την κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τους λοιπούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρώντας στη δημιουργία εσωτερικών υποδομών & προϊόντων που ήδη προσφέρονται στην πελατεία τους προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κεφαλαίων που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα.
Ελπίζουμε βεβαίως το αυτό να συμβαίνει και από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Οι στόχοι

Στόχος είναι οι εγχώριες επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες να ενδυναμωθούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές με την αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων, ενώ η τραπεζική δραστηριότητα να διευρυνθεί πέρα των δανειοδοτήσεων και σε άλλες υπηρεσίες (συμβουλευτικές ως επι το πλείστων), όπου οι τράπεζες θέλουν και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.
Τα έσοδα από προμήθειες και η σύγκλιση στον τομέα αυτό με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές, αποτελεί επίσης βασική στόχευση για τις ελληνικές τράπεζες στα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα όλες επιχειρούν, αξιοποιώντας μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις, να επιτύχουν την βελτιστοποίηση του κόστους τους μέσα από την αποτελεσματικότερη διαχείριση των λειτουργιών τους, τη σημαντική ενίσχυση των ψηφιακών καναλιών διάθεσης και εν γένη των ψηφιακών τους δυνατοτήτων τις οποίες υποστηρίζουν με συνεχείς και γενναίες επενδύσεις στην τεχνολογία.
Πρέπει να ομολογήσω πως αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς με τις δεσμεύσεις των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για αυξημένη οργανική και επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα κερδοφορία το επόμενο χρονικό διάστημα, που θα εξασφαλίσει και θα θωρακίσει πλήρως την επιδιωκόμενη μακροχρόνια κεφαλαιακή τους σταθερότητα που ήταν , είναι και θα είναι πάντα το ζητούμενο όχι μόνο εποπτικά αλλά και από την ίδια την επενδυτική κοινότητα κυρίως εκείνων με μακρόπνοο επενδυτικό ορίζοντα). Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, μπει στο σωστό δρόμο της υγειούς ανάπτυξης .»

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης