Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε εξέλιξη 2.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης από τους πιστοποιημένους λογιστές - Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν

Σε εξέλιξη 2.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης από τους πιστοποιημένους λογιστές - Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν
Οι πιστοποιημένοι επιλέγονται από τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ
Σχετικά Άρθρα

Βατό είναι το σχέδιο με τους πιστοποιημένους στον ΕΦΚΑ που αναλαμβάνουν να τρέξουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 2.000 αιτήσεις από τους 458 λογιστές και δικηγόρους που εντάχθηκαν στη διαδικασία και έχουν εκδοθεί ήδη οι πρώτες συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, οι συντάξεις που εκδόθηκαν αφορούν απλές περιπτώσεις κυρίως από ένα ταμείο και όχι σύνθετα συνταξιοδοτικά σχήματα που να περιλαμβάνουν διαδοχική ασφάλιση πέραν των δυο ταμείων.
Εξάλλου, οι πιστοποιημένοι, μέχρι στιγμής δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα «ευγενή» ταμεία, καθώς και στα ταμεία των επιστημονικών φορέων, θέμα που αναμένεται να λυθεί εν καιρώ.
Οι πιστοποιημένοι επιλέγονται από τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ  (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi).
Σε αυτή τη φάση μπορούν να αναλάβουν συνταξιοδοτικές αιτήσεις ασφαλισμένων του τ.ΙΚΑ, τ.ΟΑΕΕ και τ.ΟΓΑ και μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να υλοποιηθεί η ένταξη και άλλων κατηγοριών συντάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι στον ασφαλισμένο, κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης, εμφανίζονται οι διαθέσιμοι πιστοποιημένοι επαγγελματίες.
Στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος επιλέγει τον πιστοποιημένο που επιθυμεί, ορίζει την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού, ενώ στη συνέχεια λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επιβεβαίωση της ανάθεσης και του ραντεβού προκειμένου να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.
Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εργασίας με τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους και τους αντίστοιχους ασφαλισμένους στους οποίους εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις μέσω του νέου αυτού συστήματος, από το οποίο προκύπτουν τα εξής:

  • Συνιστά μια εύκολη και φιλική διαδικασία για τον πολίτη, καθώς αυτή ξεκινά μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης κύριας σύνταξης στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, όπου εκεί επιλέγει και τον πιστοποιημένο που θα «τρέξει» τον φάκελο συνταξιοδότησης.
  • Αποτελεί πλέον την πιο γρήγορη διαδικασία στον ΕΦΚΑ για να εκδοθεί μια σύνταξη και συγκεκριμένα σε λιγότερο από 90 ημέρες Μάλιστα υπήρξαν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν εντός 60 ημερών ή ακόμα και εντός 45 ημερών.
  • Οι πιστοποιημένοι παρέχουν σε όλα τα στάδια απονομής της σύνταξης άμεση και έγκυρη ενημέρωση στους εν αναμονή συνταξιούχους, λύνοντας παράλληλα τα όποια προβλήματα μπορούν να προκύψουν (ελλείψεις δικαιολογητικών, συνεννοήσεις με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ κ.λπ.).
  • Η έκδοση των συντάξεων πραγματοποιείται χωρίς λάθη καθώς υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα ελέγχου τόσο από τους ίδιους όσο και από τους προϊστάμενους των διευθύνσεων απονομής συντάξεων.

Παράλληλα, δρομολογείται η διεύρυνση των κατηγοριών ασφαλισμένων που θα μπορούν να απευθυνθούν σε πιστοποιημένους, καθώς σήμερα αφορά μόνο τους ασφαλισμένους του
τ. ΙΚΑ, τ. ΟΑΕΕ και τ. ΟΓΑ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης