Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απόσταση 20% καλούνται να καλύψουν οι κοινωνικοί εταίροι για το νέο κατώτατο μισθό με διαιτητή και εισηγητή τον Κ. Χατζηδάκη

Απόσταση 20% καλούνται να καλύψουν οι κοινωνικοί εταίροι για το νέο κατώτατο μισθό με διαιτητή και εισηγητή τον Κ. Χατζηδάκη

Η ΓΣΕΕ έστειλε την πρότασή της που αφορά στην επαναφορά του κατώτατου στα όρια της ΕΓΣΕΕ του 2010 (δηλαδή 751 ευρώ) και αύξηση αυτού στο 60% του διάμεσου μισθού, δηλαδή από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα να πάει στα 840 ευρω

Σχετικά Άρθρα

Απόσταση 20 ποσοστιαίων μονάδων καλούνται να καλύψουν οι κοινωνικοί εταίροι ως προς τις αυξήσεις που θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Ιούνιο στους κατώτατους μισθούς, με διαιτητή, αλλά και οριστικό εισηγητή αυτών, τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Η ΓΣΕΕ, μέσω του Ινστιτούτου έστειλε την Τετάρτη την πρότασή της που αφορά στην επαναφορά του κατώτατου στα όρια της ΕΓΣΕΕ του 2010 (δηλαδή 751 ευρώ) και αύξηση αυτού στο 60% του διάμεσου μισθού.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κατώτατος θα πάει στα 840 ευρώ από 663 που είναι σήμερα.
Στην αντίπερα όχθη οι εργοδοτικές οργανώσεις, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έσφιξαν κι άλλο το ζωνάρι φοβούμενοι ότι μεγάλη αύξηση θα εκτινάξει περαιτέρω τον πληθωρισμό.
Οι εκθέσεις των φορέων αναγνωρίζουν ότι η όποια απόφαση πρέπει να λάβει υπόψη το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, καθώς ήδη οι τιμές των καυσίμων έχουν επηρεαστεί και οι μεσοχρόνιες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι ανυπολόγιστες, αφετέρου ότι ήδη οι πρόσφατες εξελίξεις στον πληθωρισμό έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση του κατώτατου μισθού σε όρους αγοραστικής δύναμης.
Οι προτάσεις ξεκινούν από το 2% του ΣΕΒ, 2,7% από την Τράπεζα της Ελλάδος και φθάνουν έως και 25% από την ΓΣΕΕ. Από την πλευρά των εργοδοτικών φορέων επαναλαμβάνεται η πρόταση για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ενώ το ΙΟΒΕ επισημαίνει πως μια ήπια αύξηση θα μπορούσε να συνδυαστεί με μείωση των εισφορών, αλλά και στοχευμένη επιδότηση των νοικοκυριών από το κράτος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέοι κλυδωνισμοί που αναμένεται πως θα ασκήσουν πιέσεις στην αγοραστική δύναμη και στο επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών.
Σημαντική αύξηση, με βασικό προσδιοριστικό παράγοντα το ποσοστό του πληθωρισμού, προτείνουν οι έμποροι (ΕΣΕΕ) 7%, με το σκεπτικό ότι το επιπλέον διαθέσιμο εισόδημα θα κατευθυνθεί στην κατανάλωση, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί συνδυασμό σημαντικής αύξησης και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
Υπέρ μιας αύξησης κοντά στο 3% με 4% που δικαιολογείται από τις πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και φέτος, μετά τη σημαντική ανάκαμψή της το 2021.
Επισημαίνει βέβαια ότι αν οι προσδοκίες για την ανάπτυξη το 2022 επιδεινωθούν, τότε η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 θα πρέπει να είναι χαμηλότερη.
Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός απέχει πολύ από το να καταστεί ένα θεσμικό εργαλείο για την επίτευξη μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη (Vacas - Soriano, 2021), το ποσοστό των μισθωτών στην Ελλάδα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και ζουν σε συνθήκες υλικής στέρησης είναι 46%, το υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Επιπλέον, η διαφορά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είναι εξαιρετικά μεγάλη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη δεύτερη στην κατάταξη Ρουμανία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από την Ελλάδα, ενώ στην Πορτογαλία τριανταπέντε
ποσοστιαίες μονάδες.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η αύξηση 2% από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ήταν από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.
Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι την περίοδο 2020-2021 στην Ελλάδα δεν έγινε καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Γερμανίας, στην οποία πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί άμεσα ο κατώτατος μισθός κατά 15%, ώστε να ξεπεράσει το 60% του διάμεσου εισοδήματος, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ως στόχο για να καταστεί ο κατώτατος ένας μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης (European Commission, 2020).

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης