Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με εισοδηματικά κριτήρια η ενίσχυση για βενζίνη - Απόψε (16/3) διάγγελμα Μητσοτάκη - Όλα τα σενάρια για τα μέτρα

Με εισοδηματικά κριτήρια η ενίσχυση για βενζίνη - Απόψε (16/3) διάγγελμα Μητσοτάκη - Όλα τα σενάρια για τα μέτρα

Η επιταγή ακρίβειας θα αφορά τους πιο ευάλωτους πολίτες και αναμένεται στα 250 ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Σε τρεις πυλώνες θα βασίζονται τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη απέναντι στο τεράστιο κύμα ακρίβειας και την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια. Μάλιστα, εντός των επομένων ωρών (19.00 μμ.) αναμένεται τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει τα μέτρα, ενώ αύριο (17/3/2022) οι αρμόδιοι υπουργοί θα τα εξειδικεύσουν.
Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν:

  • Οριζόντια ενίσχυση στο ηλεκτρικό ρεύμα
  • Επιταγή ακρίβειας
  • Παρέμβαση στα καύσιμα.

Η επιταγή ακρίβειας

Όσον αφορά την επιταγή ακρίβειας, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε -μιλώντας στον Σκάι- ότι θα αφορά τους πιο ευάλωτους πολίτες και το ύψος της θα οριστικοποιηθεί εντός της ημέρας. Πρόκειται για χρήματα που θα δοθούν απευθείας στους πολίτες και θα είναι ακατάσχετα, ενώ θα δοθεί πριν το Πάσχα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η «επιταγή» αναμένεται να είναι τουλάχιστον 250 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να φτάνει και τα 300 ευρώ. Κύριοι αποδέκτες θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, μεταξύ των οποίων και οι πάνω από 200.000 πολίτες που στηρίζονται από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Η ενίσχυση στα καύσιμα

Σχετικά με τη ενίσχυση στα καύσιμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία επιχειρείται να είναι όσο το δυνατόν πιο διευρυμένα.
«Θα υπάρχει ενίσχυση για ένα ύψος κατανάλωσης, μια σημαντική έκπτωση στην τιμή του λίτρου. Το μέτρο δεν θα είναι οριζόντιο, θα αφορά όμως παρά πολύ κόσμο, θα υπάρχουν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ό,τι γίνεται θα γίνεται άμεσα και θα είναι απλοποιημένο, ίσως και πριν πάει στο βενζινάδικο» είπε ο κ. Οικονόμου.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η επιδότηση θα κινείται στην περιοχή των 15 λεπτών ανά λίτρο. Κεντρική ιδέα είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν το τελικό ποσό στο πρατήριο και με την απόδειξη να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δρομολογηθεί, προκειμένου να λάβουν το ποσό που θα δικαιούνται ως επιστροφή και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ενίσχυση στο ηλεκτρικό ρεύμα

Για την ενίσχυση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι έχει αποφασισθεί να καταβληθεί για ακόμα ένα μήνα, τον Απρίλιο, καθώς για τον Μάρτιο έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί με τα δεδομένα του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, η επιδότηση για τα νοικοκυριά, από 39 ευρώ για ένα νοικοκυριό σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 50 ευρώ, στην περιοχή των 52-53 ευρώ.
Όσο για τις επιχειρήσεις, από τα σημερινά 65 ευρώ, ήτοι το 50% της αύξησης, η επιδότηση θα είναι και εδώ ενισχυμένη αξιοσημείωτα, με το υπουργείο Ενέργειας να έχει στα σκαριά αύξηση στην περιοχή του 70-75%. Οι πόροι και γι' αυτή την επιδότηση θα προέλθουν από τα έσοδα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης