Τελευταία Νέα
Οικονομία

Fake news οι 240 δόσεις για εξόφληση χρεών στην Ελλάδα – Γιατί δεν ικανοποιούν οι ρυθμίσεις

Fake news οι 240 δόσεις για εξόφληση χρεών στην Ελλάδα – Γιατί δεν ικανοποιούν οι ρυθμίσεις

Το «μηχανάκι» της Ειδικής Γραμματείας  Διαχείρισης Ιδιωτικού  Χρέους  …διαβάζει το χρέος, τα έσοδα, και βγάζει μια πράξη  για το χρόνο αποπληρωμής της οφειλής

Σχετικά Άρθρα

Ομαθηματικός αλγόριθμος ρύθμισης οφειλών του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού δεν γνωρίζει τη νομοθεσία, δεν έχει νομικές γνώσεις και κυρίως «βλέπει» μόνο αριθμούς και αποφασίζει χωρίς να αξιολογεί τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες όπως και το επιχειρηματικό μέλλον και πως αυτό επηρεάζεται.
Το «μηχανάκι» της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους …διαβάζει το χρέος, τα έσοδα, και βγάζει μια πράξη για το χρόνο αποπληρωμής της οφειλής, που μέχρι σήμερα, τινάζουν στον αέρα τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων και τις οδηγεί σε χρόνο ρεκόρ σε πτώχευση.
Η πέτρα του σκανδάλου είναι η φράση «ΕΩΣ» 240 δόσεις για τη ρύθμιση εξόφλησης χρεών προς το Δημόσιο και Τράπεζες.
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι νομικοί σύμβουλοι που έχουν αναλάβει την κατάθεση φακέλων επιχειρήσεων στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού αναζητώντας μια ευνοϊκή ρύθμιση της οφειλής με σκοπό να επιβιώσει ή να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.
Πρόσφατα το προγραμματισμένο «μηχανάκι» της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έδωσε απάντηση σε αίτημα Ομόρρυθμης Εταιρείας για ρύθμιση οφειλών που δεν ήταν η προσδοκώμενη.

Εξωδικαστικός Συμβιβασμός «φούσκα»

Η αρχική επιδίωξη της αίτησης ήταν να λάβει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό δόσεων ακόμη να «αγγίξει» τη ζώνη των 240 δόσεων.
Όμως το «μηχανάκι» έβγαλε γνωμάτευση ότι για το χρέος των 600.000 ευρώ της εταιρείας προς το Δημόσιο τις φτάνουν οι 48 μηνιαίες δόσεις αφού πρώτα …αποτιμήθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας που εμφάνιζε ετήσιο κύκλο εργασιών 300.000 ευρώ.
Η οικονομική γνωμάτευση για αποπληρωμή του χρέους σε 48 δόσεις ήταν σοκ για το νομικό γραφείο που είχε αναλάβει την υπόθεση διότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες δεν βοηθούν στην αποπληρωμή του χρέους ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα επαναξιολόγησης της αίτησης.

Ο αλγόριθμος τους βλέπει ως πλούσιους

Αξίζει να σημειωθεί ότι ρύθμιση των 48 δόσεων δεν είχε κούρεμα της αρχικής οφειλής παρότι ο αλγόριθμος έχει ενσωματωμένα αντίστοιχα μοντέλα αξιολόγησης .
Έτσι η επιχείρηση σε διάστημα λίγων μηνών θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο διότι η εφορία θα περιμένει ανά μήνα τη δόση αποπληρωμής της οφειλής και μόλις μαζευτούν δύο απλήρωτες θα εκκινήσει τη διαδικασία της άμεσης είσπραξης με πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων.
Αντίστοιχες αποφάσεις αντιπροσωπεύουν το 98% των περιπτώσεων του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού με αποτέλεσμα η πλειονότητα των 60.000 επιχειρήσεων που κατευθύνθηκαν για μία καλύτερη λύση σταμάτησαν τη διαδικασία διότι οι πρώτες ρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί και είναι ελάχιστες δεν ικανοποιούν τους υποψηφίους και παγώνουν τη διαδικασία.
Το νέο περιβάλλον για την επιβίωση των επιχειρήσεων με το κόστος ενέργειας να έχει πολλαπλασιαστεί κατά 7 φορές σε σχέση με πέρυσι και οι πρώτες ύλες επίσης να έχουν τριπλασιαστεί, ο αλγόριθμος έχει παραμένει στις συνθήκες του Ιουνίου του 2021.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης