Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο Ριάντ ο Γεωργιάδης: Θέλουμε να τρέξουμε τις επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία

Στο Ριάντ ο Γεωργιάδης: Θέλουμε να τρέξουμε τις επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία
Σύμφωνα με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, σήμερα επιχειρούν στη Σαουδική Αραβία 14 ελληνικές επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς, αλλά  αυτό είναι πολύ κάτω από τις δυνατότητες των δύο κρατών και των επιχειρηματικών τους κοινοτήτων

Τη βούληση της Ελλάδας για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, στον χαιρετισμό του στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Ριάντ.
Ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ, ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Abdulaziz Al-Falih καλωσόρισε στα ελληνικά, λέγοντας «καλημέρα», τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη και την υφυπουργό Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη, καθώς και τα μέλη της ελληνικής κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής.
Σε ό,τι αφορά το διμερές εμπόριο, ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας παρατήρησε ότι είναι κατώτερο των προσδοκιών και των δυνατοτήτων, ενώ για τις επενδύσεις, υπογράμμισε ότι σήμερα επιχειρούν στη Σαουδική Αραβία 14 ελληνικές επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς, προσθέτοντας πως και αυτό είναι πολύ κάτω από τις δυνατότητες των δύο κρατών και των επιχειρηματικών τους κοινοτήτων.
Ο ίδιος ανέδειξε τη σημασία του Φόρουμ λέγοντας πως θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο χώρες να χτίσουν πάνω σε αυτά που έχουν επιτευχθεί και θα προσφέρει μια ευκαιρία για την αναζήτηση συγκεκριμένων προτάσεων για την αύξηση των επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία και στην Ελλάδα, αλλά και για την ανάπτυξη των δύο οικονομιών.
Στη συνέχεια, εστίασε στους τομείς που κατά τον ίδιο υπάρχουν δυνατότητες για διμερή συνεργασία, όπως στον τουρισμό, στα logistic στη ναυτιλία και στις θαλάσσιες μεταφορές, στην ενέργεια, στις κατασκευές.
Αφού σημείωσε ότι ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας είναι εντυπωσιακός και πρωταγωνιστής παγκοσμίως, αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στη Σαουδική Αραβία, ενώ για τη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές τόνισε πως είναι ένας άλλος τομέας που πρωταγωνιστεί η Ελλάδα και καλωσόρισε τη συνεργασία της Ελλάδας για την αναβάθμιση των λιμανιών στη Σαουδική Αραβία, τη βελτίωση του δικτύου logistics, καθώς και την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Στον ενεργειακό τομέα, ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία είναι γνωστή ως ενεργειακή υπερδύναμη σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και εξέφρασε την πρόθεση να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της και στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινη ενέργεια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσπάθειες για να ηγηθεί η χώρα του στο «πράσινο υδρογόνο».
Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές δυνατότητες σε πολλαπλές μορφές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο στις διμερείς επενδυτικές συμφωνίες και διαμήνυσε πως οι ευκαιρίες είναι μη πεπερασμένες και ότι η Σαουδική Αραβία είναι ανοικτή για επενδύσεις.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πολιτική της Σαουδικής Αραβίας για το «Όραμα 2030», με στόχο να την καταστήσει στις 15 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επενδυτικού Φόρουμ διεξάγονται διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις που διοργανώνονται από το Invest Saudi και το Enterprise Greece υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Γεωργιάδης: Να συνεργαστούμε για την εξεύρεση ενός κοινού λαμπρού μέλλοντος

«Μπορούμε να συνεργαστούμε για την εξεύρεση ενός κοινού λαμπρού μέλλοντος» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης ανεβαίνοντας στο βήμα του φόρουμ, στέλνοντας το μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια χώρα με φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και έχει τεράστια επιθυμία να προσελκύσει ποιοτικά επενδυτικά πρότζεκτ.
Υπογράμμισε δε, πως τα τελευταία 2 χρόνια η Ελλάδα είχε σημαντικές επιτυχίες παρόλο την πανδημία, καθώς το 2021 η Ελλάδα είχε έναν από τον υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και στον επενδυτικό τομέα κατέγραψε ρεκόρ 17 ετών στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.
«Θέλουμε αυτό να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί και ξεκινάμε από εδώ, από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως αν και υπάρχουν ήδη ορισμένες καλές επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, «δεν είναι αρκετές για μας και θέλουμε να τις τρέξουμε».
«Ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ είναι να έχουμε αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και ανέδειξε τη σημασία των διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων, που θα εργαστούν από κοινού για να βρουν κοινό έδαφος, να επιταχύνουν και να εντοπίσουν ευκαιρίες για τη συνεργασία τους.
Υπογράμμισε ότι κοινή πεποίθηση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας είναι να οριστεί αφενός ένα χρονοδιάγραμμα για την παρακολούθηση όλων των δυνατοτήτων συνεργασίας και αφετέρου ορόσημα που θα βοηθήσουν και τις δύο κυβερνήσεις να δουν πώς εξελίσσεται κάθε χρονοδιάγραμμα και πώς μπορούν να συνδράμουν τον ιδιωτικό τομέα για την ολοκλήρωσή τους.
«Είμαστε εδώ για να διαβεβαιώσουμε, και οι δύο κυβερνήσεις, ότι θέλουν να βοηθήσουν γιατί πιστεύουμε πως η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας είναι προς το κοινό συμφέρον τους, για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής», τόνισε.
Εξέφρασε την ικανοποίηση από την ίδρυση της ελληνο-σαουδαραβικής επιτροπής και ανέφερε πως είναι η πρώτη ελληνική επιχειρηματική αποστολή μετά την πανδημία του κορωνοϊού, λέγοντας πως είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα η σχέση με τη Σαουδική Αραβία. «Θεωρούμε τη Σαουδική Αραβία έναν από τους πιο στενούς μας φίλους», είπε.

Οι τομείς συνεργασίας

Σχετικά με τις προοπτικές περαιτέρω διμερούς συνεργασίας, ο κ. Γεωργιάδης εστίασε στην ενέργεια «όπου η Σαουδική Αραβία μπορεί να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά για την παγκόσμια οικονομία», όπως επίσης και στον τουρισμό, στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές, στον κατασκευαστικό τομέα που «είναι στη Σαουδική Αραβία εδώ και δεκαετίες και θέλουμε να συνεχίσουν να είναι εδώ και να είναι μέρος του οράματος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για το 2030».
Για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκτίμησε ότι η Σαουδική Αραβία έχει μεγάλες προοπτικές και τόνισε τη βούληση της χώρας μας για συνεργασία «επειδή είναι ένας τομέας που και η Ελλάδα διαθέτει μεγάλες δυνατότητες, θα είναι το μέλλον του κόσμου και πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτό το μέλλον, μπορούμε να είμαστε μαζί σε αυτό το μέλλον».
Καταληκτικά, ευχαρίστησε τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, για την «επαγγελματική διοργάνωση της αποστολής».

Φραγκογιάννης: Ετοιμάζουμε την ολοκλήρωση της διμερούς συμφωνίας για την προώθηση των επενδύσεων

Τη δέσμευση της χώρας μας για την προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης μιλώντας στο Φόρουμ.
Ο ίδιος υπογράμμισε την κοινή δέσμευση για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή και τόνισε ότι «είναι αυτονόητο ότι και οι δύο χώρες είναι πάντα δεσμευμένες στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και ότι και οι δύο χώρες καταδικάζουν συνεχώς κάθε τρομοκρατική ενέργεια».
Κάνοντας αναφορά στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε ότι έχουν βελτιωθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια, ενώ αναφέρθηκε στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Enterprise Greece και του Προγράμματος Προώθησης Εθνικών Εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας (Saudi National Companies Promotion Program) τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και τη σύσταση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε πως «αυτό που ετοιμάζουμε τώρα είναι η ολοκλήρωση της διμερούς συμφωνίας για την προώθηση των επενδύσεων».
Ακόμη, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και στα πεδία διμερούς συνεργασίας, αναφερόμενος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα logistics, στις θαλάσσιες μεταφορές, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στον κατασκευαστικό και αγροτικό τομέα και στη ναυτιλία.
Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή, σημείωσε πως «μαζί μας έχουν επίσης δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες, αρκετά επιτυχημένους επιχειρηματίες, που αναζητούν περαιτέρω ευκαιρίες και ανάπτυξη της συνεργασίας. Τις επόμενες δύο μέρες θα έχουν συναντήσεις με Σαουδάραβες συναδέλφους με κοινό όραμα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης