Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαριά η σκιά της ενεργειακής κρίσης στην ακτινογραφία του πληθωρισμού - Aδειάζουν oι τσέπες των καταναλωτών

Βαριά η σκιά της ενεργειακής κρίσης στην ακτινογραφία του πληθωρισμού - Aδειάζουν oι τσέπες των καταναλωτών
Οι τσέπες των καταναλωτών έχουν αρχίσει να αδειάζουν
Σχετικά Άρθρα

Βαρύ το αποτύπωμα της συνιστώσας της ενέργειας στον πληθωρισμό που κινείται χωρίς φρένα προς το φράγμα του 8% πυροδοτούμενος και από τις υψηλές πτήσεις των τιμών στα σιτηρά και τα τρόφιμα.
Οι τσέπες των καταναλωτών έχουν αρχίσει να αδειάζουν καθώς μέσα σε ένα δίμηνο έχουν φθάσει να πληρώνουν 31 ευρώ περισσότερα για να αγοράσουν τα ίδια προϊόντα.
Ο τιμάριθμος από το 5,1% το Δεκέμβριο εκτινάχθηκε στο 7,2% το Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα αν προσμετρηθεί η επίπτωση της διαφοράς των 2,1 μονάδων του πληθωρισμού στη μέση καταναλωτική δαπάνη, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε το 2020 σε 17.738 ευρώ ή 1.478,22 ευρώ τον μήνα, προκύπτει η προηγούμενη μείωσης της αγοραστικής δύναμης ανά νοικοκυριό.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι απώλειες στα εισοδήματα και στα κόστη των επιχειρήσεων θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι από την αύξηση κατά 7,2% του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο οι 5,42 μονάδες οφείλονται στο άλμα των τιμών στην ενέργεια ενώ η επίπτωση από την ακρίβεια στο ψωμί, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά ανήλθε σε 1,32 μονάδες.
Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην ομάδα με τα τρόφιμα τρέχει με ταχύτητα 7,1% ενώ το ρωσικό εμπάργκο στα σιτηρά θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάφλεξη των τιμών και σε ραγδαία άνοδο του γενικού δείκτη τους επόμενους μήνες.

Ήδη η επικαιροποιημένη πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα είναι για πληθωρισμό 8% από τον Μάρτιο και μετά, και των αναλυτών για 9%, ενώ σε μέσα επίπεδα η ετήσια αύξηση του δείκτη υπολογίζεται στο 5% από 4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση με διατήρηση των πιέσεων και το 2023.
Όσο δε ενισχύεται το σπιράλ των πληθωριστικών πιέσεων τόσο θα πέφτει η κατανάλωση επιβραδύνοντας την πορεία του ΑΕΠ καθώς αποτελεί βασικό κινητήρα της ανάπτυξης.
Πάντως τα σενάρια για χτύπημα δύο ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ με ζημιές άνω των 3,5 δις. ευρώ στην πραγματική οικονομία έχουν θέσει σε συναγερμό το οικονομικό επιτελείο που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για νέα μέτρα στήριξης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι νέες παρεμβάσεις θα έχουν κλειδώσει σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον Πρωθυπουργό το αργότερο μέχρι την επόμενη Τετάρτη για να ανακοινωθούν προς το τέλος της εβδομάδας όπου θα υπάρχει και καλύτερη εικόνα για την πορεία των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο παρεμβάσεων με ισχυρούς κυματοθραύστες για τον περιορισμό των επιβαρύνσεων από το ενεργειακό ράλι στη βάση των αντοχών των κρατικών ταμείων και των δανείων που θα έρθουν από την Ευρώπη.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια, από τη χορήγηση ειδικών επιδομάτων για τα ευάλωτα νοικοκυριά και την ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων επιδότησης δανείων στα πρότυπα του «Γέφυρα 1» μέχρι το στήσιμο φορολογικών αναχωμάτων, την αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε πάνω από 70 για το επιστρεπτέο κομμάτι της προκαταβολής, τις γενναίες ρυθμίσεις οφειλών και τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στροβιλίζονται στη δίνη του υψηλού ενεργειακού κόστους και απειλούνται με λουκέτο.
Οι πιέσεις στην κοινωνία είναι πλέον συνεχείς και ισχυρές δημιουργώντας ένα απίστευτο κύμα δυσαρέσκειας φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Μαξίμου και τους υπουργούς, που έχουν φτάσει στο σημείο να επεξεργάζονται μέτρα υψηλού δημοσιονομικού κόστους, όπως οριζόντιες μειώσεις στον ΦΠΑ ή στους ΕΦΚ, και τα οποία είχαν απορριφθεί λόγω της υψηλής αβεβαιότητας για τα δημόσια οικονομικά.
Από την άλλη, παρεμβάσεις αυτού του είδους συνιστούν μονόδρομο για την απορρόφηση των κραδασμών από την ενεργειακή κρίση, με το μοντέλο παγώματος των ειδικών φόρων να εφαρμόζεται ήδη σε Κύπρο, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Γερμανία και να ετοιμάζονται να μπουν στον χορό και άλλα ευρωπαϊκά κράτη καθώς, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, «δεν μπορούμε πλέον να ξέρουμε ποια θα είναι η τιμή στο φυσικό αέριο την επόμενη μία ώρα».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης