Τελευταία Νέα
Οικονομία

Την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού σχεδιάζει ο Κ. Χατζηδάκης - Στον αέρα 400 εκ. ευρωπαϊκά κονδύλια

Την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού σχεδιάζει ο Κ. Χατζηδάκης - Στον αέρα 400 εκ. ευρωπαϊκά κονδύλια
Tην κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού προωθει ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης
Σχετικά Άρθρα
Την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), ενός φορέα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ εντός του υπουργείου Εργασίας, συναποτελείται από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ-ΣΕΒ), διαχειρίζεται 400 εκατ. ευρώ που απευθύνονται σε 250.000 οικογένειες, συμβάλλοντας με μελέτες και προτάσεις στην καταπολέμηση της φτώχιας και ανεργίας, προωθεί ο Κωστής Χατζηδάκης.
Η κατάργηση του συγκεκριμένου φορέα, θα επέλθει με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα και θα ξεσηκώσει νέα θύελλα αντιδράσεων τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στο πεδίο των κοινωνικών εταίρων, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, καθώς οι απασχολούμενοι σ’ αυτό μένουν στο κενό, ή κατά το γράμμα του νόμου απολύονται εφόσον καταργείται ο Οργανισμός.
Αφενός, μένουν στον αέρα περίπου 400 εκατ. ευρώ που ο φορέας διαχειρίζεται μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ) και του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας, καθώς και αντιμετώπισης κρίσεων.
Το ΕΙΕΑΔ, ως εποπτευόμενος οργανισμός (ΝΠΙΔ) του υπουργείου, σχεδιάζει, υλοποιεί και διαχειρίζεται μια σειρά από μεγάλα Έργα, τα οποία εντάσσονται στις προτεραιότητες και στις πολιτικές του Υπουργείου.
Είναι Έργα και Δράσεις, που αφορούν στην αγορά εργασίας, στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις & στους αυτοαπασχολούμενους, στους ανέργους αλλά και στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας.
Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ), ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας (ΜΔΑΕΕ), ο Μηχανισμός Εγκαιρης Ενημέρωσης Επιχειρήσεων για την Αντιμετώπιση Κρίσεων, τα στοχευμένα προγράμματα φροντίδας Αστέγων που ολοκληρώθηκε το 2018) και τωρα το ΣΤΕΓΑΣΗ & ΕΡΓΑΣΙΑ ως τρέχον πρόγραμμα.
Παράλληλα, το ΕΙΕΑΔ με το επιστημονικό του προσωπικό, τις μελέτες & έρευνες, τις Ετήσιες Εκθέσεις για την Απασχόληση, την Εργασία και την Κοινωνική πολιτική, συμβάλλει στη χάραξη και εφαρμογή νέων, καινοτόμων και ουσιαστικών πολιτικών παρεμβάσεων στα παραπάνω πεδία.

Πώς διαχειρίζεται Ευρωπαϊκά Κονδύλια

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) έχει οριστεί ως Διαχειριστική Αρχή του Ταμείου της Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (Τ.Ε.Β.Α.) για την περίοδο 2014-2020.
Το Τ.Ε.Β.Α. αποτελεί για τη χώρα μας ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ανακούφιση από τον κίνδυνο της ακραίας φτώχειας και της αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού.
Αυτό επιτυγχάνεται: α) με τη διανομή επισιτιστικής βοήθειας και βασικών υλικών αγαθών στους απόρους, β) με την παροχή συνοδευτικών μέτρων στήριξης, όπως ενδεικτικά είναι: τα Κοινωνικά φροντιστήρια, οι πολιτιστικές δράσεις, οι αθλητικές δραστηριότητες και η δημιουργική απασχόληση παιδιών.
Εφαρμόζεται σε όλη την χώρα μέσω 57 κοινωνικών συμπράξεων (Δήμων και Περιφερειών) οι οποίες ως τοπικές κοινωνίες και σε άμεση επαφή με τους ωφελούμενους, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των δράσεων.
Δικαιούχοι του Τ.Ε.Β.Α., είναι όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (Ε.Ε.Ε.), περίπου 400.000 άτομα. (250.000 οικογένειες).
Ο Συνολικός Προϋπολογισμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την περίοδο 2014-2020 ανέρχεται στο ποσό των 330.000.000€ περίπου, στα οποία προστέθηκαν άλλα 60.000.000€ για την διετία 2021-2022 λόγω των έκτακτων αναγκών της πανδημίας.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 15% από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το ΤΕΒΑ θα συνεχίσει τη λειτουργία του και θα ενταχθεί στο τομεακό Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» και στην Ειδική Προτεραιότητα-6 «Επισιτιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση της υλικής στέρησης», με προϋπολογισμό περίπου 400.000.000 €.

Τι είναι ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών στην αγορά εργασίας

Ο Μηχανισμός έχει θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Εργασίας το 2016 και το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχει την επιστημονική ευθύνη της παραγωγής αποτελεσμάτων και διαχειρίζεται το ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα. Είναι ένα σύγχρονο εργαλείο καταγραφής του παλμού και των τάσεων της αγοράς εργασίας. Επεξεργάζεται και οπτικοποιεί στατιστικά στοιχεία από εθνικές βάσεις δεδομένων και διενεργεί έρευνες πεδίου σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, για τον εντοπισμό αναντιστοιχιών στην προσφορά και ζήτηση εργασίας, και την ανάδειξη των αναγκών της αγοράς εργασίας σε επαγγέλματα και δεξιότητες – σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας, περιφερειακής ενότητας και δήμου.
Το Έργο της Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας αποτελεί τομή στην ιστορία των δημόσιων πολιτικών και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
O Μηχανισμός απευθύνεται τόσο σε όσους σχεδιάζουν, αξιολογούν και παίρνουν αποφάσεις για την εφαρμογή πολιτικών, όσο και στους εργαζόμενους, ανέργους, μαθητές και φοιτητές.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης