Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δραματική αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων για το ελληνικό ΑΕΠ το 2022 στο 1,8% με 2% από…8,3% το 2021

Δραματική αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων για το ελληνικό ΑΕΠ το 2022 στο 1,8% με 2% από…8,3% το 2021
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα δεν θα αποκλιμακωθεί ουσιαστικά ενώ θα μπορούσε να βρεθεί στο 7% με 7,5% ή και οριακά υψηλότερα μέσα στην χρονιά - στα υψηλά έτους - για να κλείσει πέριξ της ζώνης του 5,5%
Σχετικά Άρθρα

Σε δραματική αναθεώρηση των στόχων για το ελληνικό ΑΕΠ το 2022 θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.
Και ενώ στις 4 Μαρτίου 2022 θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ για το 2021 όπου θα καταγράψει μια αύξηση 8,3% ή 181 δισεκ. ευρώ… το 2022 προβλέπεται πολύ δυσοίωνο λόγω Ουκρανίας και πληθωρισμού.
Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στο bankingnews ότι το 2022 το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις 1,8% με 2% δηλαδή από τα 182 δισεκ. ευρώ ΑΕΠ στα 185,6 δισεκ. ή αύξηση 3,6 δισεκ. ευρώ.
Οι προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ το 2022 κατά 5% ή 5,5% έχουν πλήρως εγκαταλειφτεί.
Το ΑΕΠ του 2021 για την Ελλάδα αποτελεί λογιστικό τρικ και δεν αντικατοπτρίζει κάποια ιδιαίτερη δυναμική της εθνικής οικονομίας, μετά την κατάρρευση του 2020 εύλογα καταγράφεται ανάκαμψη το 2021.
Ωστόσο το μεγάλο σοκ θα έρθει το 2022, καθώς οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού και η επί τα χείρω αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων βασικών μεγεθών… έρχονται να αποδείξουν πόσο ευάλωτη είναι η εθνική οικονομία…

Στο 5,5% ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα δεν θα αποκλιμακωθεί ουσιαστικά ενώ θα μπορούσε να βρεθεί στο 7% με 7,5% ή και οριακά υψηλότερα μέσα στην χρονιά - στα υψηλά έτους - για να κλείσει πέριξ της ζώνης του 5,5%.

Πρόβλημα με το δημόσιο χρέος

Με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2% ή πέριξ του 2%... η Ελλάδα θα βρεθεί στο στόχαστρο κερδοσκόπων.
Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι όσο ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος, το υπαρκτό πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε κάποιο βαθμό ελέγχεται.
Τι θα συμβεί όμως όταν η Ελλάδα θα έχει ρυθμό αύξησης 2% και επιτόκια δανεισμού υψηλότερα από 2%...
Η νέα πραγματικότητα θα έρθει να αποδείξει ότι το ελληνικό χρέος στρατηγικά δεν είναι βιώσιμο και οι κερδοσκόποι… θα κάνουν πάλι ευτυχείς την εμφάνιση τους….

«Το να σπαταλάς δημόσιο χρήμα, να αυξάνεις τα ελλείμματα και το χρέος δεν είναι πολιτική αλλά πρόβλημα που θα πληρώσουμε ακριβά και σύντομα»

«Το να σπαταλάς δημόσιο χρήμα, να αυξάνεις τα ελλείμματα και το χρέος δεν είναι πολιτική αλλά πρόβλημα που θα πληρώσουμε ακριβά και σύντομα»…
Το ερώτημα που εγείρεται είναι… μήπως οι δυσκολίες στην οικονομία είναι εμπρός;
Το θέμα αυτό το είχε αναδείξει το bankingnews, τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2022, πριν την Ουκρανική κρίση.
Το 2021 η αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 8,3%.
Η αύξηση αυτή δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, σε καμία περίπτωση αποτελούν αντίδραση μετά το σοκ του 2020…
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος του ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει δημοσιονομικά εκτραπεί… το σωρευμένο έλλειμμα ξεπέρασε τα 30 δισεκ. ενώ το δημόσιο χρέος φιγουράρει μαζί με το Σουδάν στις χειρότερες θέσεις διεθνώς.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος μαζί με τα repos φθάνει τα 386 δισεκ. σχεδόν 400 δισεκ.
Μια χώρα με αδύναμα οικονομικά και διαχρονικές οικονομικές παθογένειες εμφανίζει ελλείμματα και δημόσιο χρέος σοβαρά επιδεινωμένο και οι πολίτες πιστεύουν λανθασμένα ότι αυτό είναι φυσιολογικό.
Ότι αυτό δικαιολογείται λόγω της πανδημίας.
Αυτό θα είναι μεγάλο λάθος εάν η κοινωνία πιστέψει ότι δεν ενοχλούν τα ελλείμματα γιατί λόγω των ελλειμμάτων φθάσαμε στα τρία μνημόνια τα οποία ακόμη δεν έγιναν σκληρό μάθημα…

Τι σημαίνει θα πληρώσουμε ακριβά και σύντομα;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει εστιάσει σε λανθασμένους στόχους, ποντάροντας σε λάθος παραδοχές.
Θα αλλάξουν οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας υποστηρίζουν ορισμένοι και έρχεται η Γερμανία και το διαψεύδει…
Τα σχέδια των Γάλλων δεν θα περάσουν, η ορθολογική γερμανική σκέψη θα κυριαρχήσει.
Ήδη ζητούν από την Ελλάδα δημοσιονομική προσαρμογή όπερ σημαίνει ότι τα υποχρεωτικά πρωτογενή πλεονάσματα έρχονται.
Η Ελλάδα λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πληρώσει ακριβά την κρατική σπατάλη.
Οι τρόποι να πληρώσουμε ακριβά είναι πολλοί

1)Το πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% σημαίνει ότι θα στερεί από την κυβέρνηση το 50% της αύξησης του ΑΕΠ για την διαχείριση του χρέους.

2)Τα επιτόκια των ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, το 10ετές ομόλογο στην Ελλάδα έχει απόδοση 2,35% με προοπτική να φθάσει αρχικά στο 3% και μεσοπρόθεσμα 3,5% με 4%.
Η αύξηση αυτή σημαίνει ακριβότερες εκδόσεις περισσότερα τοκοχρεολύσια.

3)Νέα μέτρα λιτότητας που νομοτελειακά θα έρθουν καθώς ο ελληνικός προϋπολογισμός χρειάζεται θεραπεία για να τιθασευτούν οι ατέλειες.

4)Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξηθούν, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% από αρνητικό δηλαδή θα φθάσει στο 0% και το βασικό επιτόκιο παρέμβασης θα αυξηθεί στο 0,25%.
Όλα αυτά θα συμβούν το 2022 ή το 2023 καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν μεταθέσει τις αυξήσεις επιτοκίων.
Η αύξηση των επιτοκίων με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την ΕΚΤ, που αποδείχθηκε πιο επίμονος από ότι είχε εκτιμηθεί… θα είναι ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας… για τις οικονομίες και ειδικά τις αδύναμες οικονομίες όπως της Ελλάδος.

5)Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, το 2023 η Ελλάδα να συρθεί όχι σε 4ο μνημόνιο αλλά σε ένα νέο πρόγραμμα επαναφοράς της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής και αυτό θα ισχύει και για άλλα προβληματικά κράτη με ελλείμματα και αυξανόμενο χρέος.
Η Ελλάδα αποκλείεται να συνεχίσει την πορεία προς τις δημόσιες σπατάλες… θα υποχρεωθεί με μέτρα λιτότητας να επανέλθει στην δημοσιονομική κανονικότητα.

6)Η δημοσιονομική προσαρμογή και ο πληθωρισμός θα αποτελέσουν ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα καθώς θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα και τις σπατάλες η μεσαία αστική τάξη που δεν μπορεί να ανακάμψει.
Επικρατεί η ψευδαίσθηση ότι με λογιστικά τρικ υψηλού ΑΕΠ και άλλα τεχνάσματα μπορεί η Ελλάδα να πορευθεί, η απάντηση είναι όχι…
Ο λογαριασμός αρχίζει να δημιουργείται και θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι πολίτες.
Την κρατική σπατάλη θα την πληρώσουμε ακριβά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης