Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν: Κίτρινες κάρτες για μεταρρυθμίσεις και υψηλούς δημοσιονομικούς κινδύνους στην 13η έκθεση αξιολόγησης

Κομισιόν: Κίτρινες κάρτες για μεταρρυθμίσεις και υψηλούς δημοσιονομικούς κινδύνους στην 13η έκθεση αξιολόγησης
Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον ερχόμενο Μάιο
Σχετικά Άρθρα

Προτελευταία έκθεση αξιολόγησης με πολλές κίτρινες κάρτες για την Ελλάδα εξέδωσαν οι θεσμοί με τα καμπανάκια να επισκιάζουν τα εύσημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που τοποθετείται στην περιοχή του 8,5% για το 2021.
Καθυστερήσεις διαπιστώνονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, στην εκκαθάριση του στοκ των συντάξεων, στην είσπραξη των ποσών από την επιστρεπτέα προκαταβολή, στη δικαιοσύνη, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Πίσω έχει πάει και το νέο σύστημα EISPRAXIS της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που είχε προγραμματιστεί για τέλος Απριλίου και θα μπει σε λειτουργία τέλος Σεπτεμβρίου.

Υψηλοί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Σε ότι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού οι θεσμοί επισημαίνουν ότι «οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί» με τις βασικότερες πηγές ανησυχίας να συνδέονται με την μετάλλαξη Omicron αλλά και με την βόμβα της ενεργειακής ακρίβειας για την λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η νέα επιδότηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτήσει στενή παρακολούθηση λόγω του μεγάλου ύψους της» διαπιστώνουν οι θεσμοί συνιστώντας προσοχή στη ροή εσόδων στον ειδικό λογαριασμό που καλύπτει αυτές τις επιδοτήσεις ώστε να μην προκύψει ελλειμματική διαχείριση.
Ενδεικτικό του βάρους που προκαλεί η ενεργειακή κρίση είναι ότι τα μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακής ακρίβειας θα φθάσουν τουλάχιστον το 1 δισ. ευρώ ως τον Ιούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη έκθεση δεν γίνεται αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την ουκρανική κρίση.
Τονίζεται επίσης ότι πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων θα επηρεάσει το φετινό έλλειμμα όπου στόχος για φέτος είναι για δραστική συρρίκνωση στην περιοχή του 1,2% του ΑΕΠ από 1,4% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού

Σε ειδικό κεφάλαιο περιγράφονται οι επόμενες κινήσεις από την κυβέρνηση που προβλέπουν δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον ερχόμενο Μάιο, σημειώνοντας πως έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις πως οι αυξήσεις μετά από δύο χρόνια παγωμένων αποδοχών λόγω πανδημίας θα «περιφρουρήσουν» την ανταγωνιστικότητα και δεν θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.
Στα θετικά οι θεσμοί εκτιμούν ότι η καλύτερη της αναμενόμενης πορεία των εσόδων του δημοσίου το 2021 μπορεί να έχει θετική αντανάκλαση στα δημοσιονομικά του 2022.
Για το 2022 εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει κατά 4,9% υποστηριζόμενη κυρίως από την αύξηση των επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, ο τουρισμός προβλέπεται να ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών του 2020 αλλά και οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Τα ορόσημα

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και θα πρέπει να υλοποιήσει είναι:

  • Στη δημόσια διοίκηση όπου οι αρχές έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει την προετοιμασία των περιγραφών θέσεων εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους.
  • Στην απλοποίηση της αδειοδότησης των επενδύσεων
  • Στη διοικητική αναδιοργάνωση του ΕΦΚΑ.
  • Στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, οι εργασίες για περαιτέρω βελτιώσεις της λειτουργικής δημοσιονομικής ταξινόμησης προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο του 2022.

Η νέα Μεσοπρόθεσμη Δημοσιονομική Στρατηγική αναμένεται τον Μάιο του 2022.

  • Στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και όπως αναφέρεται στην έκθεση «οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι θα εκκαθαριστεί πλήρως έως τον Ιούνιο του 2022», ενώ «μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας, το απόθεμα των μη συνταξιοδοτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε αξιοσημείωτα» με στόχο να έχει εκκαθαριστεί ουσιαστικά έως τον Φεβρουάριο του 2022.
  • Στο νέο ΕΝΦΙΑ όπου υπήρξε συμφωνία. Η σχετική κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες με τις πρώτες πληρωμές να προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο
  • Στην υγειονομική περίθαλψη, το clawback προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα, ώστε στα μέσα του 2022 το 40% των προμηθειών να γίνονται κεντρικά
  • Στη μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας, με ορόσημο τα τέλη Μαρτίου 2022.

Σταϊκούρας: Εξαιρετικά θετική η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών

«Η 13η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, είναι εξαιρετική θετική για τη χώρα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Οπως αναφέρει ο υπουργός, η έκθεση «πιστοποιεί ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα και ισχυρά από την υγειονομική κρίση και ότι οι προοπτικές της παραμένουν ευοίωνες, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλούν – διεθνώς – ο Covid-19 και οι αυξήσεις τιμών, ιδίως στην αγορά ενέργειας.
Τονίζει την “ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης απέναντι στην εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού και στον, υψηλότερο του αναμενομένου, πληθωρισμό, με νέα στοχευμένη στήριξη”.
Υπογραμμίζει τη σημαντική προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εφέτος, τη δραστική μείωση της ανεργίας, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2022, και την υποχώρηση του κινδύνου φτώχειας το 2020, παρά την υγειονομική κρίση.
Επισημαίνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει, τον Μάιο, σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων τιμών για τους χαμηλόμισθους.
Χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση κομβικών δράσεων στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας, καθώς και την ολοκλήρωση της διοικητικής αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ και την προώθηση της πλήρους ψηφιοποίησής του.
Επικροτεί την πρόοδο που επετεύχθη σε καίριες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ – η οποία, όπως αναφέρεται, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα καταστήσει πιο δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τον φόρο ακινήτων –, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, μέσω της περαιτέρω βελτίωσης της Λειτουργικής Ταξινόμησης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, οι αποκρατικοποιήσεις, η είσπραξη του clawback στον τομέα της Υγείας, το Κτηματολόγιο, η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Επιπροσθέτως, διαπιστώνει τη συνέχιση μείωσης των “κόκκινων” δανείων, την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που προβλέπει το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας (εξωδικαστικός μηχανισμός, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης κ.λπ.), την πρόοδο στην ψηφιοποίηση του Κράτους και στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον συνεχιζόμενων προκλήσεων.
Δουλειά που συνεχίζεται χωρίς εφησυχασμό, αλλά με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, με σχέδιο, υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητες της χώρας, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης