Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία - Ταμεία: Φόβοι για «στάση πληρωμών» λόγω ακρίβειας - Συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων

Εφορία - Ταμεία: Φόβοι για «στάση πληρωμών» λόγω ακρίβειας - Συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων
Η πληθωριστική καταιγίδα θα παραμείνει ισχυρή τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο
Σχετικά Άρθρα

Υπό τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διόγκωσης βρίσκεται το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος λόγω της οικονομικής στενότητας που βιώνουν τα νοικοκυριά από την έκρηξη της ακρίβειας. Την ίδια ώρα σημαντικές επιπτώσεις στον τζίρο και στα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων προκαλεί το ράλι των τιμών στην ενέργεια που διαχέει τις ανατιμήσεις σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών εγείροντας σοβαρές ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο για τον βαθμό ανταπόκρισης των υπόχρεων στις φορολογικούς τους υποχρεώσεις.
Το σκηνικό για την πορεία του προϋπολογισμού το επόμενο διάστημα αλλά και γενικότερα για την οικονομία, θολώνει η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας με τους αναλυτές να αφήνουν πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο της πολεμικής σύρραξης.
Τον Ιανουάριο σημειώθηκε η πρώτη βουτιά στα φορολογικά έσοδα, με την τρύπα των 224 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία να συνδέεται ευθέως με το ράλι των τιμών στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τις ανατιμήσεις να επιτείνουν την εισοδηματική αιμορραγία και να οδηγούν σε συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών από τα νοικοκυριά.
Η πληθωριστική καταιγίδα θα παραμείνει ισχυρή τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, καθιστώντας επισφαλή τη φορολογική συμμόρφωση.
Το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο με το «ξεπάγωμα» των πληρωμών για οφειλές που είχαν ανασταλεί εξαιτίας της πανδημίας, την έναρξη της καταβολής των ποσών από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα νέα χρέη που θα εμφανιστούν στον χάρτη.

Σημειώνεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων με την καταβολή της πρώτης δόσης και στη συνέχεια των επόμενων στο τέλος κάθε μήνα, ενώ από το τέλος Ιουνίου οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να επιστρέφουν στο Δημόσιο τα ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι δεν θα αποπληρωθούν γύρω στα 700 εκατ. ευρώ, αφού από τα 3,1 δισ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί εκτιμάται ότι θα μπουν στα ταμεία περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Βέβαια οι χαμηλότερες εισπράξεις αποδίδονται και στην πρόβλεψη ότι ένας αριθμός οφειλετών θα καταβάλει εφάπαξ το ποσό και θα κερδίσει έκπτωση 15% επί της συνολικής οφειλής.
Πέραν όμως των παλαιών εκκρεμοτήτων, από τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές για τον φετινό ΕΝΦΙΑ και από τον Ιούλιο η εξόφληση του φόρου εισοδήματος.
Το κυβερνητικό οπλοστάσιο των διακανονισμών έχει εξαντληθεί μετά τα διαδοχικά πακέτα και δεν υπάρχει έδαφος για νέες ρυθμίσεις δεδομένης και της κατηγορηματικής θέσης των θεσμών ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την κουλτούρα πληρωμών.

Αρμόδιοι παράγοντες αναγνωρίζουν τις εστίες κινδύνου για τα έσοδα επισημαίνοντας ότι σε περιόδους κρίσης παραδοσιακά ενισχύεται η τάση αθέτησης υποχρεώσεων προς το Δημόσιο αλλά δεν διαβλέπουν εκτροχιασμό του προϋπολογισμό εκτιμώντας ότι η όποια υποχώρηση των εισπράξεων θα είναι διαχείριση ενώ ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων διευκόλυνσης των οφειλετών.
Πάντως, τα μηνύματα από την αγορά για τη φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, με εκπροσώπους των εμπόρων και της εστίασης να κάνουν λόγω για αισθητή πτώση του τζίρου, θεωρώντας επιτακτική εκ των πραγμάτων την ανάγκη ρύθμισης των οφειλών σε 120 δόσεις προκειμένου να μετριασθεί το ταμειακό βάρος. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων διευκόλυνσης των οφειλετών.

Η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων δημιουργεί σκεπτικισμό στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς μήνα με τον μήνα ανεβαίνει η στάθμη της τεράστιας δεξαμενής των χρεών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις αναστολές πληρωμών και τα γενναία προγράμματα διακανονισμών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία συνέχισαν το 2021 να «φουσκώνουν», φτάνοντας σε νέο επίπεδο ρεκόρ των 111,397 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, ραγδαία επιδείνωση σημείωσαν και οι κόκκινες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που διαμορφώθηκαν στα 41 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, με αποτέλεσμα το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος από τις δύο αυτές κατηγορίες να φτάσει τον περασμένο χρόνο στο ποσό των 152,407 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr .

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης