Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σήμα κινδύνου από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Σήμα κινδύνου από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Τον Δεκέμβριο 2021 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,5% σε σταθερές τιμές
Αύξηση ελληνικών εξαγωγών;
Ναι αλλά αν αποπληθωρίσουμε προκύπτει ότι η αξία των εξαγωγών (σε σταθερές τιμές) παρουσιάζει μείωση… 1,5%, ενώ η αξία των εισαγωγών είναι μεγαλύτερη των εξαγωγών…
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αποκαλυπτικά: Τον Δεκέμβριο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,1 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και διαμορφώθηκε σε 1,7 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 24,1% σε τρέχουσες τιμές (μειώθηκαν κατά 1,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 44,7% σε τρέχουσες τιμές (17,1% σε σταθερές τιμές).
Όσο δε αφορά τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 866 εκατ. Ευρώ
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών.
Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 35,2% σε τρέχουσες τιμές (12,7% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 36,4% σε τρέχουσες τιμές (13,6% σε σταθερές τιμές).
Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 26,9% και 27,7% αντίστοιχα (20,2% και 24,2% σε σταθερές τιμές).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης