Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο τραπέζι η μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για εστίαση, μεταφορές, τουρισμό

Στο τραπέζι η μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για εστίαση, μεταφορές, τουρισμό
  • Αναζητείται δημοσιονομικός χώρος 70 εκατ. ευρώ λόγω ΦΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές μέχρι το τέλος του 2022 σε πρώτη φάση και μονιμοποίηση του από το 2023 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο υπό το βάρος της ακρίβειας. Αντίθετα στο συρτάρι μπαίνουν τα σχέδια για «κούρεμα» του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καθώς έχουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος και θεωρούνται μέτρα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας όσον αφορά την επίπτωση τους στις τελικές τιμές για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προτεραιότητα στο πεδίο της έμμεσης φορολογίας είναι η διατήρηση των εκπτώσεων στο ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες και μετά το τέλος Ιουνίου που λήγει το μέτρο και η αξιοποίηση του ελεύθερου δημοσιονομικού χώρου από τις υψηλές ταχύτητες ανάπτυξης της οικονομίας για τη μόνιμη εφαρμογή του.

Πολλά βέβαια θα κριθούν και από την πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο με το κλειδί για την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ, τα ροφήματα, στα εισιτήρια μέσω μαζικής μεταφοράς και στο τουριστικό πακέτο να είναι τα φορολογικά έσοδα ώστε να αποτραπεί εκτροχιασμός στο φετινό στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα που έχει τοποθετηθεί στο 1,4% του ΑΕΠ.
Οι απώλειες για τα ταμεία από το μειωμένο ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες υπολογίζονται σε 70 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο με τον πληθωρισμό να σπάει όλα τα κοντέρ φθάνοντας σε επίπεδα 6,2% και με τις ραγδαίες ανατιμήσεις στην ενέργεια να ανεβάζουν το κόστος στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, επιτείνοντας έτσι την εισοδηματική αιμορραγία στα νοικοκυριά, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου για το ΦΠΑ προηγείται έναντι άλλων αποφάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης των τιμών στην ομάδα που περιλαμβάνει τα είδη διατροφής και τα μη οινοπνευματώδη ποτά είναι δεκατρείς φορές υψηλότερος συγκριτικά με το 2021 καθώς έφθασε στο 5,2% από 0,4%. Ακόμα ισχυρότερα πλήγματα δέχονται τα νοικοκυριά για την κάλυψη των αναγκών τους για στέγαση όπου ο δείκτης έχει εκτιναχθεί στο 22,6% από πτώση -3,4% και για μεταφορές με αύξηση του κόστους να διαμορφώνεται στο 11,1% έναντι μείωσης 5,7%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 αφορά τους εξής κλάδους:

  1. Μεταφορές: Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% καλύπτει: εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, εισιτήρια αεροπορικά και επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  2. Εστίαση: Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Και το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται έως τις 30 Ιουνίου 2022.
  3. Τουρισμός: Το τουριστικό πακέτο όπου στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ13%, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% καιν το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές εξετάζεται και η διατήρηση του μειωμένου 13% ΦΠΑ για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού που με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ισχύει έως τις 30 Ιουνίου του 2022.

Στο μέτωπο των φορο-ελαφρύνσεων στα εισοδήματα ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα προβλέπει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και μονιμοποίηση της για όλους από το επόμενο έτος καθώς και «παγίωση» της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης