Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κεφαλονιά: Για πρώτη φορά Γάλλοι τουρίστες με απευθείας πτήσεις από το Παρίσι

Κεφαλονιά: Για πρώτη φορά Γάλλοι τουρίστες με απευθείας πτήσεις  από το Παρίσι
Το «άνοιγμα» στη ρουμανική αγορά και τα θετικά μηνύματα από τις παραδοσιακές τουριστικές δεξαμενές.
Σχετικά Άρθρα

«Να είναι μια «κανονική χρονιά» το 2022 και χωρίς απρόοπτα» εύχονται οι άνθρωποι του τουρισμού στην Κεφαλονιά που φέτος τοποθετούν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών με ενεργοποίηση «φρέσκων» συμφωνιών και φιλοδοξούν να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες από νέες (και ώριμες) αγορές.
Η απευθείας αεροπορική σύνδεση με το Παρίσι που συμφωνήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, χαρακτηρίστηκε επιτυχία για το νησί του Ιονίου, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά, η μεγάλη – και σημαντική από άποψη καταναλωτικής δύναμης τουριστική δεξαμενή – ανοίγει διαύλους με τον ελληνικό προορισμό που στη συντριπτική του πλειοψηφία (περίπου 7 στους 10 επισκέπτες) εξαρτάται από τη βρετανική αγορά.

«Άνοιγμα» της Κεφαλονιάς σε Γαλλία και Ρουμανία

Η αεροπορική σύνδεση του αεροδρομίου της Κεφαλονιάς με το αεροδρόμιο Ορλί στο Παρίσι αναμένεται να ξεκινήσει από τον Απρίλιο με την εταιρεία Transavia και οι παράγοντες του τουρισμού στο νησί θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε σημαντική ροή Γάλλων τουριστών, οι οποίοι πέρυσι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και στήριξαν αρκετούς ελληνικούς προορισμούς.
Θα υπάρχουν δύο πτήσεις την εβδομάδα (κάθε Τρίτη και Σάββατο) από τέλη Απριλίου, με αεροσκάφη 180 θέσεων και τα δρομολόγια αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τέλη Οκτωβρίου.
«Αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στη γαλλική μεγάλη δεξαμενή γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανάλι απευθείας αεροπορικής πρόσβασης και είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη.
Εξάλλου είδαμε ότι πέρυσι, η αγγλική αγορά δεν πήγε τόσο καλά όσο περιμέναμε, άργησε πολύ να ξεκινήσει και δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα», εξηγεί στο BN ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος.
Αλλά τα ανοίγματα της Κεφαλονιάς σε νέες για αυτήν αγορές, δεν σταματούν εδώ.
Η εμφάνιση οδικών τουριστών πέρυσι από τη Ρουμανία ήταν μόνο η αρχή, για να εκμεταλλευτεί ο προορισμός τη μεγάλη ζήτηση και πλέον δύο αεροπορικές εταιρείες, η Blue Air και η Avanti Air προσθέτουν απευθείας δρομολόγια από το Βουκουρέστι και την Τιμισοάρα, από τον Ιούνιο.
«Οι Ρουμάνοι θα λέγαμε ότι ανακάλυψαν την Κεφαλονιά πέρυσι, αφού μας επισκέφτηκαν κατά κύματα και θέλουμε να υπάρξει συνέχεια.
Η οδική πρόσβαση γενικότερα είναι πιο εύκολη πλέον και το 2021 καταφέραμε να προσελκύσουμε αρκετούς Βαλκάνιους», προσθέτει ο κ. Τιμοθεάτος.

Περισσότερες συνδέσεις με Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία

Η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενίσχυσαν τις επαφές τους με τον ΕΟΤ Γερμανίας, με αεροπορικές εταιρείες και tour operators, προκειμένου να αυξήσουν τις τουριστικές ροές από τη γερμανική αγορά, με πρώτο στόχο την αύξηση των απευθείας πτήσεων με όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις.
Για το 2022 η Condor θα συνδέει απευθείας το νησί με την Στουτγκάρδη, τη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Ντίσελντορφ, ενώ σε συνεργασία με την Sky Εxpress, τόσο και με το Αμβούργο, όσο και με τη Λειψία μέσω Αθηνών.
«Στις 27 Μαρτίου αναμένουμε τα πρώτα γκρουπ από τη Μεγάλη Βρετανία με την Easy Jet.
Ήδη η TUI έχει πουλήσει 20 χιλιάδες πακέτα και η Jet2 προσθέτει καινούργια δρομολόγια, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ο Όμιλος είχε προλάβει να διαθέσει το 20% του προγράμματός του για την Κεφαλονιά.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι για εμάς η πιο σπουδαία αγορά και θεωρούμε ότι θα παραμείνει και για το 2022.
Αν εξελιχθούν όλα ομαλά στο μέτωπο της πανδημίας και δεν υπάρξουν επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση ή αν δεν συμβούν άλλα απρόοπτα, πιστεύουμε ότι η Κεφαλονιά ενδεχομένως να πιάσει τα νούμερα του 2019, με προοπτική ακόμη και να τα ξεπεράσει», εκτιμά ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
Συμπληρώνει δε, ότι τα μηνύματα από την ιταλική αγορά είναι εξίσου ενθαρρυντικά, διότι προστίθενται δρομολόγια από τη Ρώμη (και άλλες πόλεις) που σημαίνει ότι θα ενισχυθούν οι ροές με πιο ποιοτικό τουρισμό.

«Αγκάθι» το ενεργειακό, εξανεμίζει τα προσδοκώμενα έσοδα

Μετά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και χειμερινού όγκου που «γονατίζουν» από το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος, τα έξοδα λειτουργίας τρομάζουν και τους επιχειρηματίες που ετοιμάζονται (μέχρι το Πάσχα, αρχές Μαΐου) να επαναλειτουργήσουν τα εποχικά καταλύματα.
«Και μόνο ότι θα κληθούν να πληρώσουν τριπλάσιους λογαριασμούς και να κάνουν ακριβές αγορές πρώτων υλών με συμβόλαια που έχουν τις ίδιες τιμές με αυτές του 2019, μας κάνει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για αυτό που τελικά θα μείνει στο ταμείο», λέει ο κ. Τιμοθεάτος, μεταφέροντας τον προβληματισμό του κλάδου, παρά το γεγονός ότι η εικόνα της Ελλάδας έχει ενισχυθεί και αυτό αποτυπώνεται στην ισχυρή ζήτηση για το 2022.
«Για παράδειγμα, προσπαθούμε να προσθέσουμε δείπνο για το Πάσχα και ακόμη δεν έχουμε πάρει προσφορές, διότι οι προμηθευτές υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν για το κόστος, διότι δεν ξέρουν σε τι τιμές να διαθέσουν τα προϊόντα τους μέχρι τότε, εξαιτίας ανατιμήσεων, ακρίβειας και πληθωρισμού», εξηγεί, μιλώντας για τις προκλήσεις του επιχειρείν και τις αβεβαιότητες των επόμενων μηνών.
Η ρευστή κατάσταση όπως λέει, δεν μπορεί να προεξοφλήσει το ότι θα καλυφθεί μεγάλο τμήμα των απωλειών δύο ετών, «ακόμα και εάν όλα πάνε κατ΄ ευχήν και η χρονιά εξελιχθεί κατά το καλύτερο δυνατό σενάριο, διότι το ενεργειακό εξελίσσεται σε μεγάλο «αγκάθι» και εάν το κόστος λειτουργίας αυξηθεί κι άλλο, τότε κοντεύουν να εξανεμιστούν τα όποια προσδοκώμενα έσοδα εισρεύσουν τελικά στα ταμεία των επιχειρήσεων».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης