Οικονομία

Σε πληθωριστική δίνη νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα έως το Φθινόπωρο του 2022

Σε πληθωριστική δίνη νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα έως το Φθινόπωρο του 2022
Μάλιστα η «καταιγίδα» θα ενταθεί τους επόμενους μήνες και αναμένεται να σπάσει όλα τα κοντέρ στο πρώτο τρίμηνο του έτους χτυπώντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα κόστη των επιχειρήσεων.
Σχετικά Άρθρα

Στην φλεγόμενη ζώνη του πληθωρισμού θα βρίσκονται τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο τα ελληνικά νοικοκυριά με βάση τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις της Κομισιόν για ταχύτητες άνω του 3% έως το τρίτο τρίμηνο του έτους που ανατρέπουν δραματικά τις προηγούμενες μόλις πρό δύο μηνών εκτιμήσεις για μεταβολή 1%.

Με αυτό τον τρόπο εκτός πραγματικότητας τίθεται και ο στόχος που έχει εγγράψει το οικονομικό επιτελείο στον προϋπολογισμό για αύξηση μόλις 0,8%.
Μάλιστα η «καταιγίδα» θα ενταθεί τους επόμενους μήνες και αναμένεται να σπάσει όλα τα κοντέρ στο πρώτο τρίμηνο του έτους χτυπώντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα κόστη των επιχειρήσεων.
Εξέλιξη που θα διατηρήσει τα μέτρα επιδότησης σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και τον Μάρτιο πέραν των άλλων αναχωμάτων που θα στηθούν για την αναχαίτιση της ακρίβειας με τις απευθείας εισοδηματικές ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι προβολές για την εξέλιξη του τιμάριθμου όπως αποτυπώνονται στις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν εκτίναξη του δείκτη στο 4,6% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους από 3,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 για να ακολουθήσει μερική αποκλιμάκωση στο 3,6% στο δεύτερο τρίμηνο, στο 2,7% στο τρίτο τρίμηνο και 1,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω ρυθμοί αύξησης των τιμών θα είναι υψηλότεροι με βάση τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον εθνικό δείκτη.

Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι ο βασικός τροφοδότης του πληθωρισμού είναι η άνοδος στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων που αναμένεται να κορυφωθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους και να υποχωρήσει αργότερα μέσα στο έτος και υπογραμμίζεται ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα μεταφερθεί στη συνέχεια στα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς».

Το πρόβλημα αποκτά δραματικές διαστάσεις αφού ο πληθωρισμός θα τρέξει φέτος με εξαπλάσια ταχύτητα σε σχέση με το 2021 στο 3,1% από 0,6%.
Μάλιστα προκύπτει αγεφύρωτο το χάσμα με το 2020 οπότε καταγράφηκε αρνητική μεταβολή των τιμών κατά 1,3%.
Επίσης ακόμα και το επόμενο έτος οι τιμές κατά μέσον όρο θα αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό συγκριτικά με πέρυσι στο 1,1% από 0,6%.

Από τους πίνακες της έκθεσης προκύπτει ότι η χώρα μας θα έχει τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μετά τη Μάλτα με 2,1%, τη Πορτογαλία με 2,3%, τη Κύπρο και τη Φινλανδία με 2,6% και τη Γαλλία με 2,8% ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη εκτιμάται στο 3,5%.

Την ίδια ώρα σε εντονότερη ανοδική τροχιά συγκριτικά με την Ελλάδα θα κινηθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη όπου προβλέπεται κορύφωση των πιέσεων στο 4,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2022 από 4,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 και υποχώρηση στο 3,9% στο δεύτερο τρίμηνο, στο 3,3% στο τρίτο τρίμηνο και στο 2,1% στο τέταρτο τρίμηνο. Για το 2023 η πρόβλεψη είναι για 1,7%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης