Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι ευρωπαίοι αμφισβητούν την ικανότητα διαχείρισης της Ελλάδος στα 31 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης – Βλέπουν στήριξη ημετέρων

Οι ευρωπαίοι αμφισβητούν την ικανότητα διαχείρισης της Ελλάδος στα 31 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης – Βλέπουν στήριξη ημετέρων
Επί της ουσίας οι μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας θα μπορούσαν να επανέλθουν για να τιθασεύουν την κακή προϊστορία της Ελλάδος - Γιατί δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι;
Σχετικά Άρθρα

Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν εγκριθεί εδώ και πολλούς μήνες.
Η Ελλάδα και το αρμόδιο υπουργείο υπό τον Θεόδωρο Σκυλακάκη κατάθεσε έγκαιρα το ελληνικό σχέδιο κερδίζοντας αρχικά τις εντυπώσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει στις εγκρίσεις των σχετικών διαδικασιών και είναι έτοιμες για την χορήγηση δανείων.
Με βάση το τραπεζικό σύστημα οι μεγάλες εταιρίες που είναι επιλέξιμες για δανεισμό είναι 40 ενώ οι μικρομεσαίες εταιρίες ήταν 30.000 και έχουν διευρυνθεί σε 100.000 επιχειρήσεις.
Ενώ όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί και προετοιμαστεί αρμόδιες πηγές στην ΕΕ… αναφέρουν ότι υπάρχουν ισχυρές επιφυλάξεις για την ικανότητα της Ελλάδος να δανείσει στην οικονομία με όρους ισονομίας και όχι με μηχανισμούς υποστήριξης των φίλιων δυνάμεων.
Πηγή στο Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που μίλησε στο bankingnews αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει κακό προηγούμενο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.
Οπότε πρέπει να ληφθούν ειδικά προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα»

Ποια τα ειδικά μέτρα;

Ως γνωστό για την διάθεση των κεφαλαίων έχουν τεθεί ειδικά κριτήρια στις χώρες, να υλοποιήσουν κάποιες μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο φαίνεται ότι εξετάζεται να υπάρξουν κάποια ειδικά μέτρα για χώρες του Νότου και μεταξύ αυτών και της Ελλάδος, ώστε να αποτραπεί το σενάριο τα κεφάλαια να μην καταλήξουν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη αλλά σε επιχειρηματίες φιλικούς προς την κυβέρνηση.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα μέτρα να συνδεθούν π.χ. στην Ελλάδα με την ενεργοποίηση της ρήτρας για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% του ΑΕΠ αλλά και με μεταρρυθμίσεις, συνέχεια των κενών που άφησαν τα μνημόνια.

Γιατί δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα;

Ο βασικός λόγος που δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα οι ευρωπαίοι και ειδικά ο Γερμανικός παράγοντας είναι η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας.
Υψηλό χρέος, υψηλά ελλείμματα και τουλάχιστον προκλητικό παρελθόν κακοδιαχείρισης δημοσίων ή ευρωπαϊκών κονδυλίων…
Στην Ελλάδα επικρατεί η ψευδαίσθηση ότι η Ευρώπη και η Γερμανία εμπιστεύονται την Ελλάδα στην διαχείριση των 31 δισεκ. αλλά αυτό δεν είναι αληθές.
Τουναντίον επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς βλέπουν ότι η Ελλάδα επαναλαμβάνει πολλά λάθη, οι αποδόσεις των ομολόγων προκαλούν προβληματισμό και γενικώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Θα χρειαστεί ένας μηχανισμός επιτήρησης πολύ πιο ξεκάθαρος για τις χώρες του Νότου και ειδικά την Ελλάδα με παρελθόν κακοδιαχείρισης…
Επί της ουσίας οι μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας θα μπορούσαν να επανέλθουν για να τιθασεύουν την κακή προϊστορία της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης