Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εl Erian: Προσγείωση στην πραγματικότητα η αύξηση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 2,5% - Tι έγραφε το ΒΝ

Εl Erian: Προσγείωση στην πραγματικότητα η αύξηση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 2,5% - Tι έγραφε το ΒΝ
Πρόκειται για την αρχή μιας πιο ρεαλιστικής τιμολόγησης στην αγορά, αναφέρει ο Mohamed El Erian

Εύλογα θεωρεί τα τρέχοντα επίπεδα σε ό,τι αφορά την απόδοση των ελληνικών ομολόγων ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Mohamed El Erian.
Να σημειωθεί ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει εκτιναχθεί λόγω πωλήσεων στο 2,5% όταν πριν λίγο καιρό ήταν στο 0,57%.

Όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης linkedin, «ξαφνικά με ρωτούν πολλά για την αύξηση στις αποδόσεις -και των spreads- που έχουν να κάνουν με τους τίτλους χρέους των χωρών στην περιφέρεια της ευρωζώνης, δηλαδή για ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Συμπέρασμα: Δεν σηματοδοτείται η επιστροφή μιας κρίσης χρέους.
Αντίθετα, πρόκειται για την αρχή μιας πιο ρεαλιστικής τιμολόγησης στην αγορά, εν αναμονή της λιγότερης άμεσης παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές».

Όπως φαίνεται, λοιπόν, το ρευστό σκηνικό στην οικονομία δεν διαφεύγει της προσοχής των ξένων οίκων και αναλυτών όπως και τα δυσμενή σενάρια που καταρτίζουν στο οικονομικό επιτελείο για το εύρος των ζημιών στην ανάπτυξη και στα κρατικά ταμεία με βάση εναλλακτικές παραδοχές για την ένταση των ανατιμήσεων και την καμπύλη της μετάλλαξης Ομικρον.
Την ίδια ώρα η ανοδική τροχιά των επιτοκίων βάζει σε δεύτερες σκέψεις το οικονομικό επιτελείο όσον αγορά στις κινήσεις εξόδου στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων ύψους 12 δισ. ευρώ σύμφωνα με το προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ.
Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι η δανειακή πολιτική δεν είναι στατική αλλά δυναμική και προσαρμόζεται στις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο και πιο προσοδοφόρο για το δημόσιο timing.
Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για σύννεφα στον ορίζοντα καθώς η FED ανοίγει κύκλο αύξησης των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού ενώ το σήμα που εκπέμπει η ΕΚΤ παραπέμπει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή επιτοκίων ακόμα και μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μετά τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις για την ένταση και τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων.

Τι έγραφε το Bankingnews από τον Αύγουστο του 2021

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Bankignews, η μεγάλη αύξηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 2,30%... χωρίς ακόμη να έχει ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αποτελεί τρανή απόδειξη και επιβεβαίωση εκτιμήσεων ότι πιθανόν να δούμε… το 3% και το 4% στις αποδόσεις.
Το bankingnews από τον Αύγουστο του 2021, όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν 0,57% υποστήριζε ότι η απόδοση αυτή δεν είναι πραγματική, ήταν χειραγωγούμενη ακραία πλασματική και σε καμία περίπτωση δεν αντικατόπτριζε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα αναφέραμε από τότε ότι η πραγματική, η δίκαιη αξία του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα ήταν στο 2%...
Kαι να που, προϊόντος του χρόνου, μας επιβεβαιώνει και ο El Erian…
Τώρα, όμως, θα λέγαμε πως η δίκαιη απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται σε 3,5% με 4%, δηλαδή έως και 100% αύξηση από τα τρέχοντα επίπεδα.
Όχι γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι ακόμη junk bond, δηλαδή ομόλογα σκουπίδια, λόγω της πιστοληπτικής ικανότητας ΒΒ, αλλά κυρίως γιατί το χρέος έχει επιδεινωθεί στα 386 δισεκ. ευρώ, όπως και τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Το μεγάλο λάθος της Ελλάδος ήταν ότι επαναπαύτηκε στην ΕΚΤ που αγόρασε 35 δισεκ. ελληνικού χρέους μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων και ταυτόχρονα με αφορμή την πανδημία ξεκίνησε μια ακραία σπατάλη και ελλείμματα κόντρα στην 10ετή περίοδο λιτότητας και μνημονίων.
Η Ελλάδα επί 10 χρόνια είχε μνημόνια και λιτότητα και όλα αυτά πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων με αφορμή την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης