Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΚΤ: Ο οδικός χάρτης για να κατακτήσει η ελληνική οικονομία την επενδυτική βαθμίδα - Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις

ΕΚΤ: Ο οδικός χάρτης για να κατακτήσει η ελληνική οικονομία την επενδυτική βαθμίδα - Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις
Παρά τη βελτίωση της κατάστασης στις τράπεζες, εκκρεμούν μεταρρυθμίσεις για την επιτροφή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην πλήρη κανονικότητα 
Σχετικά Άρθρα
Παρά την πανδημία, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε καλά στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες προς επίλυση στον τραπεζικό τομέα, για να ανοίξει ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα, αναφέρει o επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Bloomberg.

H Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τον μεταρρυθμιστικό βηματισμό της, ακόμη και μετά το τερματισμό του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας εκ μέρους των πιστωτών, προκειμένου να καταφέρει να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα, δήλωσε ο Martin Bijsterbosch και προσθέτει:
«Η ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια συνεπή πολιτική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τις εναπομένουσες ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας». 
Οι ανισορροπίες αυτές προέρχονται από το υψηλό δημόσιο χρέος και τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, προσθέτει.

Απαιτείται εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης

Οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Ελλάδα υπόκειται σε καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης από τους θεσμικούς πιστωτές της από το 2018, όταν ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Αν και ο τερματισμός του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων άρχισαν ήδη να αυξάνονται, στον απόηχο των προσδοκιών για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.
«Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ενισχύσει τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη», σημειώνει ο Bijsterbosch, προτρέποντας την ελληνική κυβέρνηση την εποπτεία, ακόμη και μετά το τέλος της επίσημης διαδικασίας.

"Εξαιρετικό" το ελληνικό σχέδιο για τη διαχείριση των κονδυλίων της πανδημίας

Ο Martin Bijsterbosch χαρακτηρίζει «εξαιρετικό» το ελληνικό σχέδιο της Ελλάδας για τη διαχείριση των κονδυλίων της πανδημίας τονίζοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας που παραμένει δύο βήματα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα – και πρέπει να την ανακτήσει το αργότερο το 2023.
Το ελληνικό σχέδιο για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο είναι γνωστό ως Greece 2.0 και περιλαμβάνει χρηματοδότηση των πράσινων και ψηφιακών επενδύσεων, «αντιμετωπίζει σημαντικά και μακροχρόνια τρωτά σημεία της ελληνικής οικονομίας και θα αποδώσει σημαντικά ποσά κοινοτικής χρηματοδότησης», παρατηρεί ο Bijsterbosch.
Σε ότι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που παρότι μειώθηκαν από τα υψηλά των 107 δισ. ευρώ το 2016, παρέμεναν ακόμη στα 21 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι εκκρεμότητες στις τράπεζες

Ο Bijsterbosch σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν καταγράψει «ουσιαστική πρόοδο» στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας στα δάνεια που δόθηκαν μεταγενέστερα παραμένει μέρχι στιγμής περιορισμένος.
Ακόμα κι έτσι, ο Bijsterbosch πρόσθεσε ότι οι τράπεζες οφείλουν να «επιταχύνουν τον ρυθμό» της αναδιάρθρωσης ή να αναζητήσουν άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
"Τα κόκκινα δάνεια που έχουν πάει στους servicers, ακόμη και αν δεν αποτελούν πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα, εξακολουθούν να αποτελούν βάρος για την οικονομία», λέει. «Καθώς η οικονομία ανακάμπτει, το πρόβλημα της θεραπείας των προβληματικών δανείων αποτελεί ολοένα και πιο σημαντική προτεραιότητα».
Ο Bijsterbosch απαρίθμησε πολλές άλλες προκλήσεις για τις τράπεζες:
• Ενώ το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι ένα σαφές βήμα προς τα εμπρός, o φορέας αγοράς και εκμίσθωσης των κατοικιών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
• Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις αφερεγγυότητας νοικοκυριών, οι οποίες είναι συχνά μακροχρόνιες.
Η καθυστέρηση στην πληρωμή των κρατικών εγγυήσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί ταχύτερα.
• Τα ευρωπαϊκά δάνεια για τη στήριξη από τις επιπτώσεις της πανδημίας θα πρέπει να χορηγούνται με βάση εύλογα οικονομικά κριτήρια, ενώ η χρηματοδότηση θα πρέπει επίσης να παρέχεται σε υγιείς μικρότερες επιχειρήσεις χωρίς άλλες πηγές χρηματοδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης