Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σφοδρή αντίδραση ΓΣΕΕ για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας – Κινδυνεύουν 10 χιλ. εργαζόμενοι

tags :
Σφοδρή αντίδραση ΓΣΕΕ για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας – Κινδυνεύουν 10 χιλ. εργαζόμενοι

Κανένας εργαζόμενος δεν επιθυμεί, να ανταλλάσσει επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας με κάποιο χρηματικό ποσό

Την σφοδρή αντίδραση από τη ΓΣΕΕ, συνάντησε η κυβερνητική πρόταση, για τις επικείμενες αλλαγές στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Με επιστολή που απέστειλε η Συνομοσπονδία στους συναρμόδιους Υπουργούς, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, κ. Χρήστο Σταϊκούρα κ. Κωστή Χατζηδάκη εκφράζει την έντονη διαφωνία της, αφού κάνει λόγο για έλλειψη παραγωγικού και ουσιαστικού διαλόγου, με δεδομένο ότι η Διυπουργική Επιτροπή συνεδρίασε δίχως τη συμμετοχή των εργαζομένων.
Η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι δε θα αποδεχθεί σε καμία περίπτωση, μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και σε κανέναν εργαζόμενο, όταν μάλιστα οι συνθήκες εργασίας τα τελευταία χρόνια, με βάση τα εργατικά ατυχήματα γίνονται πιο επικίνδυνες και ανθυγιεινές.
Στην επιστολή της τονίζει στους συναρμόδιους Υπουργούς πως ¨κανένας εργαζόμενος δεν επιθυμεί, να ανταλλάσσει επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας με κάποιο χρηματικό ποσό¨.
Και συνεχίζει στην επιστολή της, λέγοντας πως η πρόνοια όλων μας, πρέπει να είναι ο μηδενισμός των επικίνδυνων συνθηκών και η εξάλειψη του επαγγελματικού κινδύνου.
Όπως καταγγέλλουν μάλιστα στην επιστολή ο πρόεδρος και ο γ.γ. της ΓΣΕΕ, κ.κ. Γιάννης Παναγόπουλος, Νικόλας Κιουτσούκης, η εξάλειψη του επαγγελματικού κινδύνου είναι ένας στόχος, από τον οποίο όλο και απομακρυνόμαστε στην χώρα μας, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για χρονιά αρνητικού σταθμού το 2021, στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, ενώ ήδη, μόνο τον Ιανουάριο του 2022 έχουν σκοτωθεί τρεις εργαζόμενοι.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά δυσοίωνα στοιχεία σε καμία περίπτωση, δεν δικαιολογείται η μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και σε κανέναν εργαζόμενο, εν μέσω μάλιστα και επιδημιολογικής κρίσης.

Tο επίδομα μηδενίζεται σε 10.000 εργαζόμενους

Η Γ.Σ.Ε.Ε. κατηγορεί την κυβέρνηση πως στην Έκθεση της Διϋπουργικής Επιτροπής, το μόνο που υπάρχει είναι μία γενικόλογη περιγραφή των αρχικών σεναρίων και πως δεν παρατίθεται κανένα στοιχείο σε σχέση με τις ειδικότητες για τις οποίες θα μεταβληθεί το συγκεκριμένο επίδομα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, σε μία περίοδο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων και μεγάλης ακρίβειας δεν θα ανεχτούμε μείωση για κανέναν εργαζόμενο, ενώ η γενική εικόνα που μας δίνετε καταδεικνύει την μείωση του μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, την στιγμή που ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει ως κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, την αύξηση των μισθών.
Αυτό που τονίζεται μάλιστα χαρακτηριστικά, είναι πως και στα δύο αρχικά σενάρια της Επιτροπής σε 10.000 εργαζόμενους που ανήκουν στην υψηλότερη κατηγορία επικινδυνότητας, το επίδομα μηδενίζεται.
Η Συνομοσπονδία συνεχίζει στην επιστολή της για καταστρατήγηση- παράβαση του Ν4512/2018 στην παρούσα φάση αφού θα έπρεπε η αναθεώρηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας να γίνει μόνο ύστερα από την εκπόνηση και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης, ενώ κάνει λόγο για παράγοντες που θα αμβλύνουν τους κινδύνους και θα εγκαθιδρύσουν και εμπεδώσουν τις αναγκαίες συνθήκες πρόληψης και συνεργασίας των εργαζομένων.
Στην επιστολή της η ηγεσία της Γ.Σ.Σ.Ε. αναφέρει χαρακτηριστικά πως το πόρισμα της ίδιας της Διυπουργικής Επιτροπής η βαθμολόγηση βασίστηκε σε παντελή (ο χαρακτηρισμός της Επιτροπής), έλλειψη στοιχείων όπως είναι η ΓΕΕΚ, οι κλαδικές και επιδημιολογικές μελέτες και σε αξιολόγηση από διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τα θέματα ΥΑΕ και δεν μοιράσανε τα ερωτηματολόγια στους εργαζομένους.
Συνεχίζοντας στην επιστολή της η Συνομοσπονδία, τονίζει πως απορρίπτει την βαθμολόγηση των ειδικοτήτων στο πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής, τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που θέτει η κυβέρνηση (μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων) και ζητά τον απαραίτητο χρόνο τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου του 2022, ώστε να πραγματοποιηθεί ένας παραγωγικός και ουσιαστικός διάλογος που θα δώσει λύσεις σε όλες τις ατέλειες και τις ασάφειες του πορίσματος.
Καταλήγοντας η επιστολή της Γ.Σ.Σ.Ε, τονίζει πως δεν αποδέχεται καμία μείωση του επιδόματος, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για κανέναν εργαζόμενο ιδιαίτερα σε μία εποχή που η Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων επιδεινώνεται οριζόντια και η ακρίβεια κάνει δύσκολη την επιβίωσή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης