Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ομόλογα: Αύξηση σοκ 160% στο κόστος δανεισμού μέσα σε οκτώ μήνες - Αναδιάταξη κινήσεων στο εκδοτικό πρόγραμμα του 2022

Ομόλογα: Αύξηση σοκ 160% στο κόστος δανεισμού μέσα σε οκτώ μήνες - Αναδιάταξη κινήσεων στο εκδοτικό πρόγραμμα του 2022
Το ρευστό σκηνικό στην οικονομία δεν διαφεύγει της προσοχής των ξένων οίκων
Σχετικά Άρθρα

Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του εκδοτικού προγράμματος με αναδιάταξη των επιλογών για το 2022 φέρνει η εκτίναξη των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα πυροδοτώντας νέες πιέσεις στον προϋπολογισμό λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού για το δημόσιο.
Εξέλιξη που δυσχεραίνει τον στόχο για επενδυτική βαθμίδα που μετατίθεται για το 2023, καθώς η έξαρση του πληθωρισμού ψαλιδίζει τις προοπτικές της ανάκαμψης και καθιστά επισφαλή την πρόβλεψη για δραστική συρρίκνωση του ελλείμματος.

Το ρευστό σκηνικό στην οικονομία δεν διαφεύγει της προσοχής των ξένων οίκων όπως και τα δυσμενή σενάρια που καταρτίζουν στο οικονομικό επιτελείο για το εύρος των ζημιών στην ανάπτυξη και στα κρατικά ταμεία με βάση εναλλακτικές παραδοχές για την ένταση των ανατιμήσεων και την καμπύλη της μετάλλαξης Ομικρον.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το αρνητικό σενάριο του προϋπολογισμού, που κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 3,5% από 4,5% και ανεβάζει το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,9% του ΑΕΠ από 1,4%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και ένα ακραίο σενάριο με την υπόθεση ότι τα κύματα της πανδημίας και της ακρίβειας δεν θα κοπάσουν νωρίτερα από το καλοκαίρι, που προσγειώνει το ΑΕΠ κάτω από το 3% και διογκώνει το έλλειμμα στην περιοχή του 2,5% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα η ανοδική τροχιά των επιτοκίων βάζει σε δεύτερες σκέψεις το οικονομικό επιτελείο όσον αγορά στις κινήσεις εξόδου στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων ύψους 12 δισ. ευρώ σύμφωνα με το προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ. Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι η δανειακή πολιτική δεν είναι στατική αλλά δυναμική και προσαρμόζεται στις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο και πιο προσοδοφόρο για το δημόσιο timing.

Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για σύννεφα στον ορίζοντα καθώς η FED ανοίγει κύκλο αύξησης των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού ενώ το σήμα που εκπέμπει η ΕΚΤ παραπέμπει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή επιτοκίων ακόμα και μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μετά τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις για την ένταση και τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων.

Το αρνητικό κλίμα στις αγορές ομολόγων προκαλεί αναταραχές στους ελληνικούς τίτλους με το 10ετές να ακολουθεί από τη προηγούμενη Παρασκευή ανοδική τροχιά στον απόηχο των δηλώσεων Λαγκάρντ σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός εξέπληξε και αναμένεται να είναι υψηλός για περισσότερο διάστημα απ’ όσο υπολογιζόταν αρχικά με την αποκλιμάκωση του να τοποθετείται πλέον σε χρονικό έτους.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 2% στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και χθες αναρριχήθηκε πάνω από το 2,4% που είναι το υψηλότερο επίπεδο 22 ετών από τον Απρίλιο του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το επιτόκιο για την έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στο 0,88%, οπότε σε σχέση με τη νέα τιμή απόδοσης καταγράφεται άνοδος 160% ενώ σε υψηλές πτήσεις κινούνται και οι αποδόσεις στο 5ετές που φθάνουν στην περιοχή 1,4%.

Καμπανάκι για την άνοδο των επιτοκίων έχει χτυπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι «φέτος τελειώνει η έκτακτη στήριξη της ΕΚΤ και η χώρα πρέπει να δανειστεί από τις αγορές, καθώς πρέπει να πάει την επενδυτική βαθμίδα…
Υπάρχει μια αύξηση γενικότερη των επιτοκίων, η αύξηση των επιτοκίων είναι συνάρτηση της αύξησης του πληθωρισμού και συνεπώς σε μια περίοδο αύξηση των επιτοκίων μια χώρα με πολύ μεγάλο χρέος πρέπει να είναι διπλά προσεκτική»
Με βάση τον ΟΔΔΗΧ, το δανειακό πρόγραμμα για το 2022 θα κινηθεί στα 12 δισ. ευρώ έναντι 15,8 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει την έκδοση προς το τέλος της χρονιάς «πράσινου» ομολόγου μέσης ή μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Η εκδοτική δραστηριότητα θα περιλαμβάνει όμως και επανεκδόσεις ομολόγων. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, τέλος Φεβρουαρίου/αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί και η πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων για τα έτη 2022 και 2023, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο και του τελευταίου γραμματίου 1,8 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Στρατηγικός στόχος είναι η συνεχής παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους η του κόστους δανεισμού και της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ και η διασφάλιση υψηλής ρευστότητας με διαφύλαξη της δεξαμενής των ταμειακών διαθεσίμων.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται φέτος σε 24,8 δισ. ευρώ και αφορούν αποπληρωμές ομολόγων (8 δισ.) τόκους (4,7 δισ.), χρηματοδότηση ελλείμματος (2,7 δισ.) και άλλες υποχρεώσεις (4,3 δισ.)
Σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης εκτιμάται ότι οι εισροές από την ΕΚΤ, το RRF, την ΕΤΕπ και το πρόγραμμα SURE θα διαμορφωθούν συνολικά στα 4,2 δισ. ευρώ, τα κέρδη από τα ANFAs και SMPs θα φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα φτάσουν τα 700 εκ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα που στο τέλος του 2021 ξεπερνούσαν τα 31 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν κατά 6,6 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης